Kan cøliaki gjøre meg så utmattet og tom for energi at det kan forsterke min ME?

Utfyllende opplysninger: Jeg er straks 40 år. Alle blodprøver er ok. Bruker ingen medisiner/helsekost/naturpreparater. Opprinnelig innsendt tekst: Hei. Har ved utredning av ME fått målt anti-transglutaminase og har to ganger hatt verdi på 128. Samt en gastroskopi som iflg. skoperende lege viste at tarmen var "glatt som en rutsjebane". Biopsier er enda ikke klare, men jeg forventer cøliaki. (ME-diagnose er satt) Jeg har aldri hatt noen symptomer på cøliaki, bortsett fra ofte lav hb de siste 15 årene. Er dog tungt arvelig belastet med mor, far, bror og niese med cøliaki. For meg virker dette som et ganske udiskutabelt resultat. Kan jeg ha hatt uoppdaget cøliaki i årevis? Bør jeg ta høyde for lang tilfriskningsprosess? Kan en cøliaki gjøre meg så utmattet og tom for energi at det kan forsterke min ME?

Trond svarer

Ja du kan ha hatt cøliaki i mange, mange år, og det blir interessant å se hvor mye som er igjen av ME-diagnosen etter noen år på glutenfri kost. Tretthet/energiløshet etc. er en av de vanligste plager med aktiv cøliaki, og jernmangel er typisk. Det siste vil som oftest bli bortforklart med at menstruerende kvinner ofte mister mye blod, mens det altså er en underliggende cøliaki som er medansvarlig for jernmangelanemien. 

Du kommer nok til å kjenne stor forskjell på energien din ettersom den aktive cøliakien roer seg ned (kan ta opptil 3 år hos voksen-diagnostiserte cøliakere som er såpass dårlig som det du har vært/er). Lykke til som medlem i NCF, og la oss høre hvordan det går med deg og ME-diagnosen ettersom du friskner til fra din aktive cøliaki.

Klikk på logoene for mer info