Fullstendig glutenfritt kosthold nesten uoppnåelig

Hei. Jeg fikk diagnostisert DH for et par år siden etter å ha vært plaget med utslett i nesten 15 år. Å få diagnosen var en lettelse, selv om det har vært noe utfordrende å stille om kostholdet til et glutenfritt sådan. Mitt spørsmål er følgende: Finnes det noe forskning som viser «hvor mye» gluten man kan tolerere ved denne diagnosen? Min hudlege sier «fullstendig glutenfritt» kosthold, men for meg høres nesten dette uoppnåelig ut. Et eksempel: Hvis man drikker en Ringnes Lite, så er jo denne karakterisert som 20 ppm (den er jo ikke HELT fri for gluten da?), men hvis man da drikker 10 stk av denne, så vil man jo få i seg en viss mengde gluten. Altså, hvor mye kan jeg tolerere i løpet av f.eks. et døgn? Et annet spørsmål: Vet du om noen gode informative forskningsartikler rundt DH som er tilgjengelig for vanlige folk? Takker på forhånd for svar:-)

Trond svarer

DH-pasientene er egentlig ofte mer glutenfølsomme, og det tar lengre tid å bli kvitt sykdommen på glutenfri kost (3-5 år er vanlig). Så hver gang du tester grensen ved å spise gluten forsinker du denne tilhelingen (og kan få endel utbrudd). Helt glutenfritt er innenfor dagens reglement mat som man ikke kan måle gliadin i og pga. målemetodene betyr det at det inneholder <20 mg gliaidn/kg (eller liter) mat (øl).

10 Ringnes Lite er vel i meste laget, men den har nok mindre "gluten" i seg enn 20 mg/kg. Forstå nødvendigheten av glutenfri kost, vær streng med deg selv så kan du nyte saltvannsfisk igjen, og du vil slippe anfallene. Dagens medisin mot DH, som virker på anfallene (Dapson) har en masse ubehaglige bivirkninger som man helst vil unngå. Man blir helbredet på glutenfri kost.

Klikk på logoene for mer info