Øker risikoen for flere sykdommer når man har cøliaki?

Hei! Jeg ble diagnostisert med cøliaki mai 2018. Jeg er 26 år gammel. Siden dette har jeg hatt tre halsinfeksjoner (en bakteriell og to virus) og vedvarende og tilbakevendende forkjølelsessymptomer. Føler meg sliten og tåler mindre enn jeg gjorde før (trening, arbeidsmengde, overskudd). I tillegg fikk jeg grove celleforandringer i oktober 2018. Jeg har også hatt håvne lymfeknuter (spesielt høyre side av halsen) som går opp og ned i størrelse siden juli 2018. Jeg bare lurer på hvor vanlig det er å slite fysisk etter diagnostisering? Jeg vet jo at cøliaki er en autoimmun sykdom, og har lest om sammenhengen mellom nylig disgnostisering og risiko for lymfom. Bare lurer generelt på om risiko øker for flere sykdommer og om det er vanlig at immunforsvaret er svekket en stund? Hva kan man eventuelt gjøre for å kompensere og bygge opp immunforsvaret? Inger-Eline

Trond svarer

Du var muligens kroppslig nedslitt da du fikk diagnosen, så alt har kommet kastet på deg i ettertid. Lymfomet man snakker om hos cøliakere er nok det spesielle tarmlymfomet som man kan få, og da forsvinner ikke de cøliakiplagene man hadde på glutenfri kost, såkalt refraktær cøliaki. Du må sikre deg at eventuelle mangeltilstander du hadde ved diagnosetidspunktet blir behandlet (mangel på jern, sink, jod, vitaminer etc) med ekstra tilskudd. Mulig du bør få halsen din undersøkt og muligens kan man finne årsaken til halsinfeksjonene og de varierende store halslymfeknutene.

Sunn glutenfri mat og multivitamintablett er vedlikeholdsbehandling av cøliaki med mindre du har fått påvist spesifikke mangler, som må behandles spesielt. 

Klikk på logoene for mer info