Har mange spørsmål rundt kontaminering

Hei! Beklager langt innlegg. Men det omhandler samme tema. Jeg er nydiagnostisert og har skjønt at man må være påpasselig med kontaminering. Har flere spørsmål vdr dette. Jeg har eget smør og annet smørepålegg samt eget kjøkkenutstyr. Jeg tar alltid forhåndsregler, eksempelvis tar jeg nytt vannglass hvis jeg er redd mine barn har drukket av mitt mens de har spist noe med gluten. Men hvordan er det med kontaminering når man har en partner som spiser gluten? Eksempelvis hvis han har spist pizza, er det fare for at jeg kan få i meg gluten hvis vi kysser etterpå? Og i så fall hvor lenge bør man vente med å kysse? Lurer også på hvor påpasselig man må være med håndvask? Hvis jeg sender en tacolefse med gluten i til mitt barn. Eller plukker opp en brødskivebit fra gulvet. Må jeg vaske meg på hendene før jeg fortsetter å spise selv? Holder det å skylle fingre? Eller må jeg ta full såpevask? Videre lurer jeg på i fht kontaminering via kjøkkenkluten/oppvaskkosten. Hvis jeg bruker kluten til å tørke opp melk og rester fra frokostblandingen mine barn spiste med en kjøkkenklut. Etterpå skyller jeg kluten i vasken. Kan jeg da bruke den samme kluten for å rengjøre kjøkkenbenken? For meg virker det ulogisk at benken vil være glutenfri da den var «full av gluten» 5 min tidligere. Samtidig vil det være fryktelig tungvint å måtte ta ny klut etter hvert måltid. Jeg har forstått det slik at oppvaskmaskinen fjerner gluten. Men hva med oppvaskkosten? Hvis den brukes til å vaske stekepanna fri fra fiskepinnesmuler. Senere brukes samme oppvaskkost (med Zalo) til å rengjøre blenderen. Er blenderen da glutenfri? Eller har man bare infisert hele blenderen med gluten? Bør man ha separerte oppvaskkoster eller bør man ta disse i oppvaskmaskinen daglig? Håper på svar. Hilsen Ida, ei som ikke er frisk og har spist glutenfritt siden mars.

Trond svarer

Ingen har data på dine spørsmål da ingen har testet hvor mye gluten kan det være etter slike rengjøringsrunder. Men her må man være litt praktisk da livet skal leves. For det første er det stor individuell variasjon hvor mye kontaminering man tåler, men stort sett så går det bra med vanlig vaskerutiner og å "børste bort synlige smuler". Det er neppe disse spormengdene av gluten som gjør at du ikke er blitt bra ennå, det tar tid å bli frisk fra en cøliaki, ofte mange år for voksen-diagnostiserte cøliakere. Tørk borte, vask, og skyll burde være greit ellers kan det bli ganske hektisk i en hverdag med små barn. Jeg kan dessverre ikke svare deg konkret på de spørsmålene for jeg vet ikke hvor mye gluten som teoretisk og rent praktisk lar seg krysskontaminere på de måtene du beskrev. 

Klikk på logoene for mer info