Hvordan lese ingredienslisten?

Hei, ved innmelding i NCF fikk jeg tilsendt en mappe med nyttig informasjon som kan hjelpe meg på vei i en glutenfri hverdag. En av de tingene jeg fikk tilsendt var ingredienslisten med hva som var glutenfritt innhold og var som var glutenholdig innhold. I forbindelse med kjøp av varer på butikken er det denne listen jeg må ta utgangspunkt i eller holder det å se etter nøkkelord som hvete, rug, bygg og spelt? Takk på forhånd :)

Trond svarer

Ingredienslisten kom på et tidspunkt før det var lovpålagt å merke all mat som inneholder hvete bygg eller rug at de inneholder dette. Noen har fått lov til å merke varene som: "Inneholder hvete (glutenfri hvetestivelse)" for å synliggjøre at det dreier seg om glutenfri hvetestivelse. Les innholdfortegnelse og vi anser merkingen: "kan inneholde spor av" som konsumerbart siden de stedene man har målt så finner man  < 100ppm gluten som kan konsumeres av de aller fleste cøliakere (såkalt lav-gluten grensen som likner den grensen man hadde tidligere). I tillegg er det vel noen andre opplysninger i ingrediensleksikonet som kan være nyttig.

Klikk på logoene for mer info