Hva er korrekt definisjon på hveteallergi?

Hei. Kunne du gitt meg en korrekt definisjon på hveteallergi, og en beskrivelse av hvilket protein de fleste reagerer på når de har hveteallergi? Naaf skriver nemlig at "Hveteallergi er en immunologisk reaksjon på et eller flere av proteinene i hveten. Hvilke proteiner man reagerer på varier, men ofte dreier det seg om glutenprotein." Er det helt riktig - at det for det meste dreier seg om glutenproteinene (gliadin og glutenin)?

Trond svarer

Litt for omfattende spørsmål til dette forumet, men nei, IgE mediert allergi er som oftes ikke rettet mot gluten. Det er beskrevet en spesiell form for anstrengelsesutløst allergireaksjon (anafylaksi) som er allergiantistoffet IgE rettet mot omega-5 gliadin. Oftest er det luftveisallergier (Bakers asthma) som er mot ikke-glutenproteiner. Men, allergibegrepet er vidt og allergifeltet har definert allergi som enhver uhensiksmessig immunologisk reaksjon mot et yttre antigen, og da inkluderer det cøliaki som er en (om enn autoimmun) immunologisk reaksjon mot et ytre antigen (gliadin). Så de kan ha rett i sin påstand, selvom vi mener cøliaki er mer enn allergi, og at allergibegrepet her omfatter mer enn det man vanligvis oppfatter som allergi. 

Klikk på logoene for mer info