Elisabeth, 12.Jun 2018 12:04

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i februar i år. Startet straks på glutenfri diett. Merket bedring ganske raskt. Både i mage, smerter i kroppen og på energien. Nå etter 4 mnd har jeg begynt å ha vondt i magen nesten hver dag. Spiser kun glutenfritt, har kuttet ut ren melk. Hvorfor blir jeg verre i stedet for bedre? Det er så fortvilende. Har leita etter skjulte gluten kilder, men finner ingen. Gode råd mottas med takk😄

Trond svarer

Magevondt har mange ulike årsaker men siden du har hatt cøliakidiagnosen såpass kort tid og nå er blitt forverret, så bør du få undersøkt om tarmen normaliseres (litt avhengig av din alder), cøliakiblodprøvene er fine og at du faktisk spiser glutenfritt. I tillegg bør legen vurdere andre årsaker til magevondt (litt avhengig av hva slags plager du har).

Når alle andre mulige årsaker til din magevondt er utredet og plagene passer med IBS, så kan du/legen din vurdere om du må på lav-FODMAP diet i tillegg. (du finner masse informasjon om lav-FODMAPmat på internett). Mange cøliakere som ikke blir bra på glutenfri kost alene har en IBS i tillegg og må spise lav-FODMAP mat.

Klikk på logoene for mer info