Hvorfor er det så viktig å ikke få i seg smuler av gluten?

Hei. Jeg har nylig startet med glutenfri diett etter å ha fått påvist cøliaki. Jeg lurer på hvorfor det er så viktig å ikke få i seg smuler av gluten ved såkalt kontaminering av mat. Hva er forskjellen på det og å spise matvarer med "spor av gluten"? Vil ikke mengden være såpass lav at det nesten går for det samme?

Trond svarer

Spor av er oftest <100 mg gluten pr. kg mat, altså veldig lite og innenfor grensen for "lav-gluten". Synlige brødsmuler bør man børste bort fra bordet/skjærefjølen/fjerne fra smørret/ta smør fra annet sted, men noen blir nesten overforsiktige og gjør vel mye ut av det (egne skjærebrett, vaske kniver, egne skuffer etc.). Livet skal leves og det er stor individuell variasjon i hvor mye gluten-forurensning den enkelte tåler. Smuler kan være så mangt, men fjernes de synlige smulene så bør det gå greit.

Klikk på logoene for mer info