Kan jeg ha cøliaki?

Hei! Ved en tilfeldighet oppdaget jeg i vår at jeg reagerer på noe i mat. Jeg gikk til legen pg fortalte dette, og hun tok en blodprøve for å undersøke om det kunne være allergi eller cøliaki. De siste 2 månedene før legetimen, hadde jeg daglig spist svært lite mat (som del av vektreduksjon), der det var gluten i havregrøten eventuelt og i et måltid som inneholdt max 2-3 gram mel. Blodprøven var negativ og legen utelukket allergi/cøliaki. Da Jeg sluttet å spise gluten ble livet mitt totalforandret. Vanligvis er jeg utmattet til en hver tid og må ta pauser på en benk når jeg skal handle. Plutselig klarte jeg å trene, være aktiv og den tunge følelsen jeg hadde i hodet forsvant. Da jeg skulle teste etter en stund, klarte jeg ikke helt å vurdere hva jeg opplevde. Jeg ble sliten og legen ba meg legge det vekk. Sommeren og høsten har vært preget av utmattelse. Jeg kuttet gluten igjen nylig og har mye mer energi og føler meg fysisk bedre. Når Jeg spiser gluten føler jeg meg hoven og øm nederst i magen. Uten gluten har jeg perfekt fordøyelse og ingen ubehag. Disse tingene har jeg ikke lagt merke til at det ikke har vært normalt, fordi det har vært så vanlig for meg. Spiser jeg mat uten gluten får jeg energi av å spise i forskjell til når jeg føler en tung sky bre seg ut i hodet og kroppen etter et måltid. Kan Jeg ha cøliaki? Eventuelt en intoleranse? Hva kan jeg spørre legen min om å undersøke? Jeg kjenner jo at gluten ikke er bra for meg, men aner jo ikke om det er på et nivå der jeg må unngå det fullstendig eller kan spise det av og til og ikke risikerer annet enn noen dagers ubehag. Etter inntak av gluten føler jeg meg bedre etter 3 dager og kroppen har kommet seg mye etter en uke. Å få tilbake kreftene tar tid.

Trond svarer

Som du muligens vet så kan man kun diagnostisere en aktiv cøliaki, dvs du må spise nok gluten lenge nok til å utløse cøliakireaksjonen. Det er mer i hvete enn gluten og vi vet at en del reagerer på hveteproteiner, men det finnes ingen test som viser at man er hveteproteinintolerant (utover hvetemelsprovokasjon på sykehuset, som ingen utfører!). Dersom du blir så dårlig av hvete, så må du vurdere om du orker en langvarig glutenprovosering, i så fall må du gjøre dette i samråd med legen din.

Klikk på logoene for mer info