Kapsler mot gluten og hvete

Hei. Jeg spurte tidligere om kapsler mot gluten og hvete, og ser at det tolkes som skjult reklame. Det er det absolutt ikke. Jeg er veldig interessert i å vite om de stoffene i de kapslene er noe kroppen min har mangler på og hva du tenker om at når jeg spiser disse kapslene så klarer kroppen min å takle gluten og hvete. Håper jeg kan få et ordentlig svar på spørsmålet mitt denne gangen. På forhånd takk! Dette er det som er skrevet som svar på mitt spørsmål sist: (Hei. Jeg er gluten - og hveteintolerant, men biopsi viser ingen cøliaki. Jeg får langvarig hodepine og muskel - og leddsmerter ved selv de minste smuler. For kort tid tilbake oppdaget jeg et produkt kalt XXX (Halstensen: Dette har jeg oppfattet som skjult reklame og fjern...)

Trond svarer

Slik spørsmålet ditt var formulert og slik produktinformasjonen var inkludert så oppfattet jeg det som produktreklame. Det er ingen vitenskapelige (dvs kontrollerte) undersøkelser som har vist at slike enzym preparater helbreder ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Man har diskutert bruken av et gliaidn-nedbrytende enzym til cøliakere, men der er den foreløpige holdningen at enzymene ikke klarer å bryte ned så mye gluten som det er i vanlig mat, kun der det er mindre mengder gliaidn forurensning. Vi vet ikke engang om ikke-cøliakisk gluten-overfølsomhet finnes eller om det er andre deler av hvetemelet enn gluten som man reagerer på.

Produktet dere syntes hjalp på mange, ikke-klassiske hvete-induserte plager (langvarig hodepine av smuler) hadde enzymer som skulle bryte ned karbohydrater og  gliadin, men usikkert hvilket enzyme (utydlig beskrivelse av hvilken gliadin-nedbrytende enzym det var) i tillegg til å tilføre noen probiotiske lactobaciller, samme bakteriegruppe finnes også i syrnet melk som yoghurt. Før jeg kan vite om dette er et salgstriks eller faktisk hjelper må de som påstår at det hjelper vise oss dokumentasjonen, ellers blir det bare påstander. Vi mangler ikke disse enzymene, som  disse tablettene /kapslene inneholdt. Uansett: om tilskuddet hjelper så må det dokumenteres av de som selger produktet at det faktisk hjelper og hvilke pasientgrupper det hjelper. Ellers blir det kun påstander som kan, men ikke behøver å være riktige. Det er veldig mange påstander der ute, alt fra magnetbånd, til homeopatiske doser, påstander som trenger tro for å virke, og felles for de fleste udokumenterte påstandene er at de forblir udokumenterte fordi det ikke kan dokumenteres om man blinder ut undersøkelsene så ingen vet hva som er i kapslene, det aktive stoftet eller narremedisin, for narremedisin virker det også (Placebo).

 

Klikk på logoene for mer info