Kapsler mot gluten og hvete

Hei. Jeg er gluten - og hveteintolerant, men biopsi viser ingen cøliaki. Jeg får langvarig hodepine og muskel - og leddsmerter ved selv de minste smuler. For kort tid tilbake oppdaget jeg et produkt kalt XXX (Halstensen: Dette har jeg oppfattet som skjult reklame og fjernet de delene som referer til salgsmerker etc.). Ved inntak av en slik kapsel kan jeg spise gluten og hvete uten å merke noe. Har også en venninne som ikke tåler hvete, men kan fint spise det etter at hun har tatt en slik kapsel. Det kan jo virke som om vi mangler disse enzymene siden det går helt fint å spise gluten og hvete når jeg har tatt en kapsel. Hva tenker du om dette? Legger ved beskrivelsen av kapslene og ingrediensene (som jeg, Halstensen, fjernet. Det viktigeste her er at de skal inneholde enzymene cellulase, protease og amylase sammen med melkesyrebakterier) 

På forhånd takk for svar.

Trond svarer

Vel som du forstår fra teksten så oppfatter jeg dette som skjult tekstreklame og vil besvare det på generelt grunnlag. De enzymene som produktet inneholder er for det første cellulase. som er samlebetegnelsen for en rekke enzymer som bryter ned ulike bindinger i plantefiber (cellulose). Disse enzymene finnes bare finnes i cellulosenedbrytende bakterier og sopp, ikke i mennesker. Videre er det stivelsesnedbrytende enzymet amylase, som ingen mangler. Videre inneholder det protease som er et generelt begrep for et enzym som bryter ned proteiner: Det finnes mange tusen ulike varianter av proteaser og hva som skjuler seg bak betegnelsen gluten-protease er svært usikkert. Det finnes proteaser som bryter ned gluten, men om det er dette produktet inneholder vites ikke. Så kommer det en klassisk reklamepåstand uten dokumentasjon som inneholder symptomer man vanligvis ikke ser ved glutenintoleranse, og som er litt generelle, i tillegg til en generaliserende påstand om at "en venninne som hadde de samme plagene også fikk hjelp"

Slike påstander florerer på nettet og uten dokumentasjon forblir de påstander og det er ikke dette nettpraten er til for. Dette fremstår som markedsføring og hovedmotivet pleier da å være å tjene penger på folks plager med udokumenterte påstander. Uavhengig om det kan hjelpe, så må de som påstår det vise at det faktisk hjelper og da må det dokumenterers i vitenskaplige undersøkelser.

 

Klikk på logoene for mer info