Bør min nære familie teste seg for cøliaki?

Hei! Fikk diagnosen cøliaki da jeg var 42 år ved en tilfeldighet. Hadde ingen symptomer. Bør foreldrene mine, søsken og min sønn teste seg? Bør de i tilfelle også måle vevstype?

Trond svarer

Ja, på ett eller annet tidspunkt er det greit å screene førstegradsslektninger av cøliakere. Det er høyere forekomst av cøliaki blandt førstegradsslektninger, men fortsatt er minst 85% av dem friske.

Vevstype (HLA) er greit å ta for å utelukke de som i praksis ikke behøver å screenes for cøliaki (noen få har annen vevstype, men de er veldig få), men som oftest tar man en blodprøve for autoantistoffundersøkelse (IgA (IgG ved IgA mangel) mot vevstransglutaminasen) samtidig som man tar en HLA-DQ2.5 / DQ8 test. Plagene man oppfatter man har på glutenholdig kost er, forundelig nok, ikke direkte koblet til tarmforandringene så man kan ha uttalt cøliakiforandringer i tarmen uten at man har påfallende mage-tarm plager (ofte har man kun tretthet, konsentrasjonsproblemer etc, som man oppfatter at man hadde når man kjenner forskjellen etter å ha spist glutenfri kost). Så ja, la de undersøke seg for cøliaki, men husk uten gluten (nok gluten), ingen aktiv cøliaki og da er det heller ikke mulig å diagnostise cøliakien. Så ikke la de prøve glutenfri kost før de tester seg, for da blir det bare vanskelig å få riktig diagnose. Først testing mens man spiser så mye gluten man bare klarer, dernest konkluderes det diagnostisk.

Klikk på logoene for mer info