Kan akutt anfall med magevondt bety at jeg har fått i meg gluten?

Hei, i dag morges fikk jeg akutt vondt i magen, diaré, kaldsvette, svimmel og besvimte på badegulvet. Det er samme type magevondt som jeg fikk før cøliakidiagnose for snart fire år siden. Jeg har fått slike anfall noen ganger, og lurer på om det betyr at jeg har fått i meg gluten? I går spiste jeg fiskekokk til middag, i den var det kokosmelk og Santa Maria Asian Spices Paneng red curry. Den inneholder forskjellige krydder og fiskesauspulver. Hvor kan en enklest mulig sjekke ingredienser for gluten? Er det noe på nett for det? Har Ingrediensleksikon, men mye som ikke står der. Hvor fort vil jeg bli syk hvis jeg får i meg gluten? Her var det jo gått over 12 timer.

Trond svarer

Veldig vanskelig å svare på. Vanligvis gir ikke gluten slike akutte reaksjoner hos cøliakere, det høres nærmest ut som en akutt allergisk (anafylaktisk) reaksjon, men det pleier ikke komme 12 timer etterpå, så spørsmålet er hva du spiste til frokost før du ble dårlig?

Alle varer skal merkes om de inneholder noen bestandeler fra hvete/bygg/rug, så det skal stå på innholdsfortegnelsen.

Det kan være vanskelig å finne ut av slike reaksjoner, om de da ikke kommer igjen. Det varierer veldig når man blir syk etter gluteninntak (om man blir syk)  så det er vanskelig for meg å si noe spesielt om det.

Klikk på logoene for mer info