Hva er Mikroskopisk kolitt?

Hva er Mikroskopisk kolitt? Jeg tok influensavaksine i oktober. Samme kveld merket jeg at noe var galt med magen. Fastlegen skjønte ikke hva det var og sendte inn den ene prøven etter den andre, helt til jeg ga beskjed om at nå vil jeg til en spesialist. Spesialisten mente at jeg hadde fått noe som heter Mikroskopisk kolitt, og at denne sykdommen ble trigget/utløst av influensavaksinen. Jeg fikk også et skriv som sa at Mikroskopisk kolitt rammer så mange som 25% av de som har cøliaki. Dette var helt nytt for meg. Nå har jeg hatt plager i 3 måneder, og begynner på en tablettkur som skal vare i 2 måneder. Forhåpentligvis blir dette bra til slutt. Kan du skrive litt om mikroskopisk kolitt og cøliaki? Stemmer det at influensavaksinen kan utløse denne sykdommen?

Trond svarer

Mikroskopisk kolitt (også kalt lymfocytær kolitt som kan utvikle seg til kollagen kolitt) er en merkelig inflammatorisk tilstand i tykktarmen hvor overflate-cellelaget har altfor mange T-celler i seg, slik man også ser det ved cøliaki i tynntarmen. Men i motsetning til tynntarmens intraepiteliale lymfocytose ved cøliaki så blir ikke mikroskopisk kolitt bedre av glutenfri kost. Ca 6 % av de med mikroskopisk kolitt har også cøliaki, og tilsvarende 25-30 % av cøliakere har mikroskopisk kolitt på tykktarmsbiopsier ved at man kan observere flere intraepiteliale T-celler i tykktarmsepitelet enn normalt. Det betyr ikke at 25-30 % av cøliakere har den kliniske sykdommen mikroskopisk kolitt, men at de har en høyere risiko for å få dette. Symptomene ved mikroskopisk kolitt er hyppige vanntynne diareer (skal være >3 om dagen i aktiv fase, ofte 10-15 ganger pr dag). Det fnnes behandling med immundempende midler og tilstanden er mer plagsom enn farlig. Man kan lese mer om dette her: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwjJ1f7uiJbgAhUih6YKHWMjCcQQFjABegQIBRAC&url=https%3A%2F%2Fwww.lmfnorge.no%2FAdmin%2FPublic%2FDWSDownload.aspx%3FFile%3D%252FFiles%252FFiles%252FLMF_18_Mikroskopisk_kolitt_brosjyre.pdf&usg=AOvVaw0CEKKeemmIsp_pDmC-jwIo

Dersom man som cøliaker får vandig diarerer selvom man spiser glutenfritt så er dette en av årsakene man bør få undersøkt da det finnes effektiv behandling. Det er ingen holdepunkter for at vaksiner generelt  eller influensa vaksine spesielt utløser dette, da er det mer kjent at medikamenter som magesår/syredempende medisiner (protonhemmere) og NSAID slik som Ibux, Felden etc. kan utløse/gi dette.

Klikk på logoene for mer info