Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Har mange spørsmål rundt kontaminering

Hei! Beklager langt innlegg. Men det omhandler samme tema. Jeg er nydiagnostisert og har skjønt at man må være påpasselig med kontaminering. Har flere spørsmål vdr dette. Jeg har eget smør og annet smørepålegg samt eget kjøkkenutstyr. ...

Hei! Beklager langt innlegg. Men det omhandler samme tema. Jeg er nydiagnostisert og har skjønt at man må være påpasselig med kontaminering. Har flere spørsmål vdr dette. Jeg har eget smør og annet smørepålegg samt eget kjøkkenutstyr. Jeg tar alltid forhåndsregler, eksempelvis tar jeg nytt vannglass hvis jeg er redd mine barn har drukket av mitt mens de har spist noe med gluten. Men hvordan er det med kontaminering når man har en partner som spiser gluten? Eksempelvis hvis han har spist pizza, er det fare for at jeg kan få i meg gluten hvis vi kysser etterpå? Og i så fall hvor lenge bør man vente med å kysse? Lurer også på hvor påpasselig man må være med håndvask? Hvis jeg sender en tacolefse med gluten i til mitt barn. Eller plukker opp en brødskivebit fra gulvet. Må jeg vaske meg på hendene før jeg fortsetter å spise selv? Holder det å skylle fingre? Eller må jeg ta full såpevask? Videre lurer jeg på i fht kontaminering via kjøkkenkluten/oppvaskkosten. Hvis jeg bruker kluten til å tørke opp melk og rester fra frokostblandingen mine barn spiste med en kjøkkenklut. Etterpå skyller jeg kluten i vasken. Kan jeg da bruke den samme kluten for å rengjøre kjøkkenbenken? For meg virker det ulogisk at benken vil være glutenfri da den var «full av gluten» 5 min tidligere. Samtidig vil det være fryktelig tungvint å måtte ta ny klut etter hvert måltid. Jeg har forstått det slik at oppvaskmaskinen fjerner gluten. Men hva med oppvaskkosten? Hvis den brukes til å vaske stekepanna fri fra fiskepinnesmuler. Senere brukes samme oppvaskkost (med Zalo) til å rengjøre blenderen. Er blenderen da glutenfri? Eller har man bare infisert hele blenderen med gluten? Bør man ha separerte oppvaskkoster eller bør man ta disse i oppvaskmaskinen daglig? Håper på svar. Hilsen Ida, ei som ikke er frisk og har spist glutenfritt siden mars.

Ida T.B., 13. november 2019 21:56

Ingen har data på dine spørsmål da ingen har testet hvor mye gluten kan det være etter slike rengjøringsrunder. Men her må man være litt praktisk da livet skal leves. For det første er det stor individuell variasjon hvor mye kontaminering man tåler, men stort sett så går det bra med vanlig vaskerutiner og å "børste bort synlige smuler". Det er neppe disse spormengdene av gluten som gjør at du ikke er blitt bra ennå, det tar tid å bli frisk fra en cøliaki, ofte mange år for voksen-diagnostiserte cøliakere. Tørk borte, vask, og skyll burde være greit ellers kan det bli ganske hektisk i en hverdag med små barn. Jeg kan dessverre ikke svare deg konkret på de spørsmålene for jeg vet ikke hvor mye gluten som teoretisk og rent praktisk lar seg krysskontaminere på de måtene du beskrev. 

Trond S. Halstensen, 14. november 2019 00.30

Er det vanlig med hodepine når man har cøliaki?

Har en datter på 16 som fikk påvist cøliaki i april. Den siste tiden har hun vært veldig plaget med mye hodepine, er dette vanlig for de med cøliaki? Hun har fra tidligere migrene og en annen diagnose, men ikke vært så mye plaget med hodepine før s&...

Har en datter på 16 som fikk påvist cøliaki i april. Den siste tiden har hun vært veldig plaget med mye hodepine, er dette vanlig for de med cøliaki? Hun har fra tidligere migrene og en annen diagnose, men ikke vært så mye plaget med hodepine før sånn som hun er nå.

Camilla Lindquist, 13. november 2019 19:47

Dersom migrenen var cøliakiassosiert, så ville man forventet at den bedret seg på glutenfri kost. Så jeg vil anta at dette er uavhengig av en tilfriskende cøliaki, og undersøkt dette som noe annet, som ikke har noe med cøliakien å gjøre.

Trond S. Halstensen, 14. november 2019 00.19

Bør vi ta jevnlige blodprøver av henne framover?

Hei! Vi har testa barna våre på 6 og 9 år for cøliaki. Ingen fikk utslag på blodprøven, men hun ene hadde cøliakigenet. Bør vi ta jevnlige blodprøver av henne framover, eller skal vil vente og se det an? Både jeg og svigermor har c&osl...

Hei! Vi har testa barna våre på 6 og 9 år for cøliaki. Ingen fikk utslag på blodprøven, men hun ene hadde cøliakigenet. Bør vi ta jevnlige blodprøver av henne framover, eller skal vil vente og se det an? Både jeg og svigermor har cøliaki, så det er i familien på begge sider. Jeg hadde ingen synlige symptoner, cøliakien ble oppdaget ved en tilfeldighet i voksen alder.

Marita, 13. november 2019 08:15

Tja, 30 % av oss har det genet (HLA-DQ2.5 eller HLA-DQ8), men hun har en økt risiko for å få cøliaki, avhengig av mengden gluten hun spiser. Cøliaki er tross alt en autoimmun reaksjon på gluten som er avhengig av glutendosen. Det blir en vurdering hvor stresset og angsten for cøliaki skal henge over henne ved at det testets (og snakkes) om cøliaki mot faren for ikke å oppdage det tidlig nok. Her varierer rådene mye, fra testing hvert annet år, til avvente til det dukker opp plager som kan være cøliaki. Dersom det er mye uro hos foreldrene, så er det muligens best å teste hvert annet år for å trygge foreldrene og derigjennom trygge barnet. Man må huske på at de aller fleste barn av cøliakiforeldre har ikke og får ikke selv cøliaki.

Trond S. Halstensen, 14. november 2019 00.13

Bør man ha to sett med brødrister og vaffeljern?

Bør man ha to sett med brødrister og vaffeljern om man har folk med og uten cøliaki i huset, eller holder det å vaske mellom bruk? ...

Bør man ha to sett med brødrister og vaffeljern om man har folk med og uten cøliaki i huset, eller holder det å vaske mellom bruk?

Christine, 12. november 2019 19:32

Holder å vaske mellom bruk, men er man urolig så har man to brødristere så slipper man å bekymre seg.

Trond S. Halstensen, 14. november 2019 00.04

Føler meg mer sulten ettter at jeg begynte på glutenfritt kosthold

Hei. Fikk diagnosen for to uker siden. Kan en del om kosthold og trening, men ingenting i forbindelse med denne "diagnosen". Jeg føler meg mer sulten etter at jeg la om kosten... vil tro at det er fordi det ikke er like mettende brød jeg spiser, men kan det ogs&arin...

Hei. Fikk diagnosen for to uker siden. Kan en del om kosthold og trening, men ingenting i forbindelse med denne "diagnosen". Jeg føler meg mer sulten etter at jeg la om kosten... vil tro at det er fordi det ikke er like mettende brød jeg spiser, men kan det også være noe annet? I forbindelse med en endring av kroppens mage og tarm? Du skriver en del om at det er vanlig å gå opp i vekt etter at man legger om kosten. I mitt hode er det fordi man kjenner mer på sult og spiser mer, men kan det også være noe annet som har sammenheng med diagnosen?

Pia, 12. november 2019 17:19

Den glutenfrie dietten inneholder mer hurtig absorberende karbohydrater som nok øker sulten. I tillegg vil nok cøliaki redusere evnen til å absorbere næringsstoffene fra maten, og når man friskner til på glutenfri kost så øker opptaket av næringsstoffene fra maten, og da kan man legge på seg selv om man spiser det samme

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 20.03

Har jeg rett på støtte?

Hei! Har fått påvist glutenallergi ved blodprøve i 2009. Har hatt mye plager med luft, og oppstykket avføringsmønster. Har ikke bestandig vært flink til å holde meg unna ting med gluten i. Har gått med elveblest-lignende utslett og kløe siden...

Hei! Har fått påvist glutenallergi ved blodprøve i 2009. Har hatt mye plager med luft, og oppstykket avføringsmønster. Har ikke bestandig vært flink til å holde meg unna ting med gluten i. Har gått med elveblest-lignende utslett og kløe siden mars i år. Har vært til hudlege, og går nå på både Cetirizin og Telfast. Har jeg rett på støtte ved disse problemene? Mvh Hege

Hege A. O., 12. november 2019 17:01

Ved legepåvist hveteallergi så har du rett til støtte, men diagnosen må være satt av relevant legespesialist, og attesten må dokumentere hvordan du har fått diagnosen og om den også gjelder andre kornsorter.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 19.54

Kan jeg spise pålegg som kan ha vært i kontakt med vanlig brød?

Hei, fikk påvist cøliaki for ikke lenge siden, og er derfor ikke helt sikker på hva jeg kan spise. Kan jeg spise pålegg o.l. som kan ha vært i kontakt med vanlig brød? F.eks ved hotellfrokost der man har eggerøre, kan jeg ta denne selv om den kan ha ber&o...

Hei, fikk påvist cøliaki for ikke lenge siden, og er derfor ikke helt sikker på hva jeg kan spise. Kan jeg spise pålegg o.l. som kan ha vært i kontakt med vanlig brød? F.eks ved hotellfrokost der man har eggerøre, kan jeg ta denne selv om den kan ha berørt vanlig brød?

Anonym, 12. november 2019 14:39

Hotell-mat kan være en utfordring, men jeg forstår ikke at eggerøreren har vært bor i vanlig brød, eggerøren lages vel som eggerøre uten at vanlig brød er i nærheten? Man bør nok holde seg unna mat som er synlig forurenset med brødsmuler, men pålegg som ligger på egne serveringsfat har nok ikke vært borti brødskiver, så de burde være greit å spise.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 19.00

Har jeg cøliaki?

Hei. For noen uker siden så var jeg til gastroskopi, og der ble det påvist cøliaki. Men blodprøve svarene er negative? ( S-Anti-tTG IgA er på 3, S-Anti-Deam glia IgG er på 1, HLA DQ2 er negativ og HLA DQ8 er negativ.) Har jeg da cøliaki? Må ogs&arin...

Hei. For noen uker siden så var jeg til gastroskopi, og der ble det påvist cøliaki. Men blodprøve svarene er negative? ( S-Anti-tTG IgA er på 3, S-Anti-Deam glia IgG er på 1, HLA DQ2 er negativ og HLA DQ8 er negativ.) Har jeg da cøliaki? Må også nevne at jeg er diabetiker, B-12 mangel og har pernisiøs anemi.

Einar A. P. , 11. november 2019 10:26

Det finnes det som heter seronegativ cøliaki, men uten riktig HLA-variant. I tillegg så bør en eventuell cøliaki bli diagnostisert på gamlemåten, med respons på glutenfri mat (biopsi som påviser normalisering), og så ny periode med vanlig mat som viser at tarmslimhinnen blir cøliakiforandret. Det er mange årsaker til slike tarmforandringer, cøliakiforandringen er ikke spesifikk.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 18.52

Cøliakipillen

Hei. Jeg er hørselshemmet, men hører via VI. Da er det vanskelig med foredrag, men jeg er veldig flink til å lese. Finnes foredragene om cøliakipille skriftlig? Er jo veldig spent på når/om den kommer? Håper på svar. Vennlig hilsen Tonje ...

Hei. Jeg er hørselshemmet, men hører via VI. Da er det vanskelig med foredrag, men jeg er veldig flink til å lese. Finnes foredragene om cøliakipille skriftlig? Er jo veldig spent på når/om den kommer? Håper på svar. Vennlig hilsen Tonje

Tonje R., 10. november 2019 15:45

Jeg skal høre med Knut E. A. Lundin om han har skrevet noe om det på norsk, og så tar vi det derfra.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 18.35

Kan jeg ha cøliaki eller glutenallergi?

Hei, har fått beskjed fra min nye kjæreste at jeg har cøliaki eller glutenallergi, har aldri sjekket meg. Men vet at jeg reagerer sterkt på enkelte ølsorter, og hvetebakst som boller å slikt. Får urolige bein på kvelden og kløe ...

Hei, har fått beskjed fra min nye kjæreste at jeg har cøliaki eller glutenallergi, har aldri sjekket meg. Men vet at jeg reagerer sterkt på enkelte ølsorter, og hvetebakst som boller å slikt. Får urolige bein på kvelden og kløe i håndflater, har masse gass, har hatt mye plager med ledd i mange år, men det har jeg ikke fått noe diagnose på heller. Så jeg har selv kommet fram til at det er urinsyregikt. Har en del små blemmer i klynger runt på sidene og i mellom fingre som klør noe jævlig når det kommer. Klemmer hull på dem for å få ut veska som klør så jævlig. Så får jeg store brannsår etterpå. Har hudskader på ca. 20 % av at huden har blitt ødelagt. Innimellom føler jeg meg meget slapp og daff, som kan vare i ukesvis. Men er så vant til smerter at jeg har jobbet med knekte fingrer uten å legge merke til det. Fjernet galleblære får 3 år siden, har slitt me magesyre når jeg sov så mye på dagtid. Så hadde betent spiserør i flere år. Fikk Somac, spiste det i 6 år ca. Så til slutt vart jeg sendt på undersøkelse fordi jeg svimte av i et møte på jobb. Som viste seg å være gallestein, og i den forbindelse fjernet de hele blæra også pga funn av noen syster. Høres noe av disse plagene ut som noe matallergisymptomer? Jeg skulle hatt en viss diett etter galleblæreoperasjon. Men spiser og drikker alt læll. For jeg er dårlig i magen så si 300 dager i året læll, og avføring flyter som fromasj i dassen og må alti vaske bort flekker.

Robert B., 8. november 2019 01:47

Siden du spiser alt, brødmat inkludert må du bare ta deg en tur til legen og få undersøkt om du har cøliaki. Du kan ha det, og cøliakien kan du teste deg for, så gjør det.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 18.15

Kan jeg ha cøliaki?

Hei! Ved en tilfeldighet oppdaget jeg i vår at jeg reagerer på noe i mat. Jeg gikk til legen pg fortalte dette, og hun tok en blodprøve for å undersøke om det kunne være allergi eller cøliaki. De siste 2 månedene før legetimen, hadde jeg dagl...

Hei! Ved en tilfeldighet oppdaget jeg i vår at jeg reagerer på noe i mat. Jeg gikk til legen pg fortalte dette, og hun tok en blodprøve for å undersøke om det kunne være allergi eller cøliaki. De siste 2 månedene før legetimen, hadde jeg daglig spist svært lite mat (som del av vektreduksjon), der det var gluten i havregrøten eventuelt og i et måltid som inneholdt max 2-3 gram mel. Blodprøven var negativ og legen utelukket allergi/cøliaki. Da Jeg sluttet å spise gluten ble livet mitt totalforandret. Vanligvis er jeg utmattet til en hver tid og må ta pauser på en benk når jeg skal handle. Plutselig klarte jeg å trene, være aktiv og den tunge følelsen jeg hadde i hodet forsvant. Da jeg skulle teste etter en stund, klarte jeg ikke helt å vurdere hva jeg opplevde. Jeg ble sliten og legen ba meg legge det vekk. Sommeren og høsten har vært preget av utmattelse. Jeg kuttet gluten igjen nylig og har mye mer energi og føler meg fysisk bedre. Når Jeg spiser gluten føler jeg meg hoven og øm nederst i magen. Uten gluten har jeg perfekt fordøyelse og ingen ubehag. Disse tingene har jeg ikke lagt merke til at det ikke har vært normalt, fordi det har vært så vanlig for meg. Spiser jeg mat uten gluten får jeg energi av å spise i forskjell til når jeg føler en tung sky bre seg ut i hodet og kroppen etter et måltid. Kan Jeg ha cøliaki? Eventuelt en intoleranse? Hva kan jeg spørre legen min om å undersøke? Jeg kjenner jo at gluten ikke er bra for meg, men aner jo ikke om det er på et nivå der jeg må unngå det fullstendig eller kan spise det av og til og ikke risikerer annet enn noen dagers ubehag. Etter inntak av gluten føler jeg meg bedre etter 3 dager og kroppen har kommet seg mye etter en uke. Å få tilbake kreftene tar tid.

Christine, 10. november 2019 09:06

Som du muligens vet så kan man kun diagnostisere en aktiv cøliaki, dvs du må spise nok gluten lenge nok til å utløse cøliakireaksjonen. Det er mer i hvete enn gluten og vi vet at en del reagerer på hveteproteiner, men det finnes ingen test som viser at man er hveteproteinintolerant (utover hvetemelsprovokasjon på sykehuset, som ingen utfører!). Dersom du blir så dårlig av hvete, så må du vurdere om du orker en langvarig glutenprovosering, i så fall må du gjøre dette i samråd med legen din.

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 18.25

Hvor lenge må sønnen vår spise laktosefritt?

Hei, jeg har en gutt på ni år som fikk påvist cøliaki for ca. to år siden. Når han spiser glutenfri kost er han helt fin av magesmertene, men han reagerer veldig hvis han får i seg noe ved et uhell. Han fikk i seg en brødskive på AKS i h&o...

Hei, jeg har en gutt på ni år som fikk påvist cøliaki for ca. to år siden. Når han spiser glutenfri kost er han helt fin av magesmertene, men han reagerer veldig hvis han får i seg noe ved et uhell. Han fikk i seg en brødskive på AKS i høst, og har hatt mye smerter i magen etter det, i tillegg til litt mindre energi. Vi prøver nå å unngå laktose i tillegg til at han selvfølgelig spiser glutenfritt. Har du noen tanker om hvor lenge han bør være uten laktose? Og kan han spise ost, står på Norwegia at den er naturlig laktosefri. Vi holder oss unna melkeprodukter nå, siden han måtte være uten melk, dvs laktose i 6 mnd når han hadde fått påvist cøliaki. Takknemlig for svar.

Camilla F.T., 7. november 2019 12:56

Slik jeg forstår det så har han spist glutenfritt i >2år, men hatt ett (?) uhell for litt siden med mye magevondt etterpå. Derfor har dere prøvd laktosefritt i håp om at det ville hjelpe, men hjalp det? Laktose-problematikken gjelder den første tiden (3-6 mnd avhengig av alvorlighetsgrad) etter diagnosen, og de fleste med laktasemangel klarer et glass melk uten for mye problemer, og ost er laktosefritt. Blir det for mye laktose så blir det en osmotisk diaré med mye luft (og knip), som ikke er farlig, men plagsomt. Er det mulig han får i seg noe glutenholdig mat på AKS uten at dere vet det? Synes det er rart han skulle ha langvarig magesmerter etter ett enkelt uhell.  

Trond S. Halstensen, 13. november 2019 18.09

Hvor lang tid tar det før jeg merker bedring på glutenfri kost?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i midten av september. Hvor lang tid må jeg regne før jeg merker bedring på formen? Mine symptomer var lite energi, utslitt, etc. I tillegg fikk jeg påvist intoleranse mot melkeprotein og egg, fikk beskjed om at jeg kunne introdusere...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki i midten av september. Hvor lang tid må jeg regne før jeg merker bedring på formen? Mine symptomer var lite energi, utslitt, etc. I tillegg fikk jeg påvist intoleranse mot melkeprotein og egg, fikk beskjed om at jeg kunne introdusere dette igjen etter hvert. Hvor lenge bør jeg vente? På forhånd takk for svar.

Live, 6. november 2019 19:15

Hvor raskt man kommer seg er veldig individuelt og avhengig av hvor gammel du er, og hvor ødelagt tarmen var ved diagnosetidspunktet. Jo eldre man er, og jo  sterkere forandringer, desto lengre tid tar det. Mange blir vesentlig bedre i løpet av de første månedene, andre blir kun langsomt bedre, og du kan forvente at det tar minst 3 år før du er frisk. Store undersøkelser bekrefter dette, det tar år, mange ganger mange år for å bli helt frisk av sin cøliaki. Jeg vet ikke hvordan de fant ut at du hadde eggeintoleranse (allergi?), men de fleste med ubehandlet cøliaki tåler ikke melkesukker, men det blir gradvis bedre ettersom tarmen leges. Men igjen varierer det, prøv etter 3 måneder om du tåler mer enn ett glass melk, og får du bulder og brak og diaré, så er dette ikke som en cøliaki, dette er kun melkesukkeret som tarmbakteriene bruker til å lage gass av siden du ikke bryter ned melkesukkeret (mangel på enzymet laktase men det kommer tilbake ettersom du blir frisk, altså plagsomt, men ufarlig).

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 20.24

Har en brennende følelse i tarmen

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki i august, og startet min nye glutenfrie hverdag. Gastroskopien viste ingen tarmtotter. De første ukene gikk så fint, men i de siste 2 uker har jeg vært plaget med magesmerter, som en «brennende følelse» i tarmen. Er de...

Hei! Jeg fikk diagnosen cøliaki i august, og startet min nye glutenfrie hverdag. Gastroskopien viste ingen tarmtotter. De første ukene gikk så fint, men i de siste 2 uker har jeg vært plaget med magesmerter, som en «brennende følelse» i tarmen. Er det noe som bør sjekkes ut? Eller burde jeg vente litt til?

Cathrine, 6. november 2019 18:38

Jeg kan ikke diagnostisere deg over nettet, men prinsippielt så høres dette ut som noe annet. 2 måneder på GFD er kort tid, men brennende plager er det ikke vanlig å få når man går på GFD. Det vi vet er at man kan reagerer mye sterkere på glutenuhell etter å ha spist GFD en stund, men det er ikke det du beskriver. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med legen din så dere kan forsøke å finne ut av det, om ikke dette har gitt seg nå. Muligens er det noe helt annet som ikke har med cøliakien å gjøre.

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 20.19

Kan bruk av Cipralex ha endret tarmfloraen og utløst cøliakien?

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i februar i år, etter blodprøver og gastroskopi. Blodprøvene viste følgende: cøliaki:UTFØRT S-Anti-tTG IgA:3 S-Anti-Deam glia IgG:75* ([7) Prøvene fra gastroskopien ga postitivt utslag på cøliaki. ...

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i februar i år, etter blodprøver og gastroskopi. Blodprøvene viste følgende: cøliaki:UTFØRT S-Anti-tTG IgA:3 S-Anti-Deam glia IgG:75* ([7) Prøvene fra gastroskopien ga postitivt utslag på cøliaki. Jeg har i tillegg slitt med sosial angst siden barndommen og en depresjon siden 2016. Depresjonen førte til at jeg gikk på Cipralex frem til juli 2018 og så trappet ned gradvis i samarbeid med psykiater. Jeg følte meg ikke stresset over å slutte med Cipralex, heller lettet. Men samtidig med at jeg trappet ned, begynte magen å bli verre med løs mage. Finnes det noe grunn til å tro at Cipralex kan ha endret tarmfloraen og utløst cøliakien?

Kristine, 6. november 2019 16:39

Nei, og plagene kom når du gikk av medisinene. Det finnes medisiner som kan gi tarmforandring som likner cøliaki, men ikke Cipralex.

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 20.16

Kan jeg ha antistoffer mot gluteni blodet uten å ha cøliaki eller hveteallergi?

Hei! Jeg har nylig fått påvist glutenantistoffer i blodet, og står nå på venteliste for å ta tarmbiopsi. Det er lang ventetid og jeg lurer derfor på: Kan jeg ha antistoffer i blodet uten å ha cøliaki eller hveteallergi, eller er det en klar indi...

Hei! Jeg har nylig fått påvist glutenantistoffer i blodet, og står nå på venteliste for å ta tarmbiopsi. Det er lang ventetid og jeg lurer derfor på: Kan jeg ha antistoffer i blodet uten å ha cøliaki eller hveteallergi, eller er det en klar indikator i seg selv på at jeg ikke tåler gluten? Jeg har også nylig fått påvist migrene (selv om jeg har hatt det i 9 år), og jeg har hatt kronisk Urticaria i 4 år. Jeg tar daglig antihistamin for dette. I hvilken grad tror du det kan ha sammenheng med gluteninntak? Hva sier forskning her? På forhånd takk for svar!

Kristin, 6. november 2019 13:48

Først, vær sterk, hold ut og spis mer gluten enn du har gjort før. Spis alle de kakene,  pizzaene, spagetti-rettene og de loffskivene du muligens kommer til å drømme om etter at du har fått cøliakidiagnosen, nå før du skal til biopsi. Spis så mye glutenhodlig mat du orker, hele tiden, så du og legene har/får det best mulig utgangspunktet for å kunne konkludere fra tynntarmsbiopsien. Dersom du reduserer for mye på glutendosen, så kan tarmen reparere seg til Marsh-1 forandringer og da kan man ikke konkludere. Jeg antar du ikke bare har tatt/fått påvist forhøyet antistoff mot gluten, men også IgA (IgG) mot transglutaminase-2 (tTG/TG2), som er "cøliaki- testen" og at du har "riktig" HLA (DQ2.5 eller DQ8), så disse undersøkelsene er utført før du kommer (eller før du får lov til å komme) til tynntarmsbiopsi. Antistoff mot gluten (litt avhengig av hva som menes med antistoff mot gluten (mot deamidert gliadin?)) er veldig uspesifikk og ikke diagnostisk for cøliaki, men desto høyere den er, desto mer sannsynlig er det at man har cøliaki. Ubehandlet cøliaki kan gi migrene (som da blir borte på GFD), men cøliaki er noe annet enn klassisk allergi.

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 20.03

Siv, 6. november 2019 12:19

Hei Trond, Jeg har vet et par tidligere anledninger fått god hjelp av deg her på nettpraten, og håper på svar denne gangen også. Bakgrunn: 3 barn født hhv. 2002, 2006 og 2008. Barna fra 2002 og 2006 ble begge diagnostisert med cøliaki høsten 2017, d...

Hei Trond, Jeg har vet et par tidligere anledninger fått god hjelp av deg her på nettpraten, og håper på svar denne gangen også. Bakgrunn: 3 barn født hhv. 2002, 2006 og 2008. Barna fra 2002 og 2006 ble begge diagnostisert med cøliaki høsten 2017, dog med særdeles ulikt sykdomsforløp og symptomer. Barn 3, født 2008, som jeg spurte om sist, har nå gjennomført gastroskopi, der det ble avkreftet cøliaki, men påvist både gastritt og helicobacter heilmanni. Tarm/mage-problematikken har derfor vært svært uttalt hos oss de siste årene. Spørsmålet nå gjelder barn født 2002. Var aldri utslag på blodprøver ifht cøliaki, men tilslutt ved gastro ble det påvist cøliaki, Marsh grad 3A - i desember 2017 etter 15 måneder med særs dårlig form. Oppstart glutenfritt kost gikk fint - men etter 2 år er allmenntilstanden og magen på ingen måte bra nok. Det er fortsatt særdeles mye smerter, varierende avføring, og han står fast på Movicol for å holde magen i "en slags gang". Flere dager i uken er smerter og ubehag så stort at han er borte fra skolen, og en mage helt ute av kontroll legger selvfølgelig store føringer på det sosiale livet til en ung gutt. Chrohns/UC er utelukket, og det er gjennomført koloskopi og kapselendoskopi uten funn. Det er kun påvist tilfeller av gastritt som er behandlet fortløpende. Vi har prøvd FodMAP og han har gått på 4 ukers flytende næringsdiett - tilsvarende det som gis pasienter med Chrons - og dette er vel det som har vært "mest vellykket", men som ikke løser noe, da introduksjon av fast føde medfører at alle symptomer kommer tilbake. Vi har nå på Ahus gjennomført en glutenprovokasjon. Gastro i september viste fine totter og det ble gitt klarsignal for å spise gluten. Dette er nå gjort i 8 uker, og ny gastro ble foretatt. I dag på Ahus fikk vi beskjed om at de nye biopsiene ikke viste NOEN tegn på atrofi eller aktiv cøliaki.... Avtalen med Ahus er at han fortsetter å spise glutenkost og at vi kommer til en ny samtale/kontroll om 4 uker, men hva kan dette bety? Er det faktisk en mulighet for at Marsh grad 3A kom av noe annet enn cøliaki? Og i så fall hva? Er det en mulighet for at 8 uker var for kort provokasjon? Han vil bli satt på en antibiotikakur de neste ukene (Erymax) for å visstnok bidra til økt mobilitet i tarmer. Burde vi prøve å få han overført til f.eks Lovisenberg for å kunne få "tilgang" på ressurser med mer kompetanse på mage/tarm-problematikk? Krysser fingre for noen gode råd! -Siv

Siv, 6. november 2019 12:19

Litt av et problem.  Først, 2 mnd glutenprovokasjon (dose?) kan utmerket være for kort tid etter 2 års GFD, tidligere overlege Johan Ek i Drammen lot barna ofte spise normal glutenholdig kost i 2 år før han rebiopserte dem (dersom de ikke ble dårlige før da) og konkluderte. Men her var det kun en biopsi med Marsh-3a og mage-tarmplager som var cøliakisk, og ingen påvisbar IgA (eller IgG) anti tTG/TG2, så da er det selvsagt en mulighet for at det var en annen grunn til totatrofien enn cøliaki (mange ulike årsaker til slik tarmreaksjon). Jeg forstår at Ahus sliter litt med å finne ut hva som plager ham, og hvordan de skal finne ut av det. Smerter er vanskelig, og magesmerter kan være en av de vanskeligeste å finne årsaken til. Lovisenberg har gode gastroenterologer, men det er kun et voksensykehus som ikke tar barn. De er flinke på barneavdelingen på Ahus, men det er nok utfordrende å finne ut av det. Jeg antar man har eksludert muligheten for allergiske reaksjoner ved å fjerne de viktigeste allergenene fra kosten hans. (Og han er ikke infisert med samme helicobact variant som broren?)

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 19.35

Natalie, 5. november 2019 19:43

Hei, sendte inn ett spørsmål til deg 20.september. Noe av det jeg skrev var spesialistens svar på min siste gastroskopi: Resultatet var lett immunreaksjon mot gluten(transglutaminase antistoff var hhv 8 og 9,1 kU/L. Denne var 13 kU/L i prøven tatt hos fastlegen. Analyse p&a...

Hei, sendte inn ett spørsmål til deg 20.september. Noe av det jeg skrev var spesialistens svar på min siste gastroskopi: Resultatet var lett immunreaksjon mot gluten(transglutaminase antistoff var hhv 8 og 9,1 kU/L. Denne var 13 kU/L i prøven tatt hos fastlegen. Analyse på anti-deamidert-gliadinpeptid IgG var forhøyet på 68E. Supplerende vevstypekartlegging viste at jeg har vevstypen HLA-DQ8. Ved selve undersøkelsen var det ikke synlige tegn til sykdom i tolvfingertarmen. Ble ikke sett tegn til sykdom på vevsprøver. Legen konkluderer med at jeg har latent cøliaki. Han nevner at det å ha mindre magesmerter når jeg unngår hvete styrker diagnosen. Spesialisten skrev brev til Nav for å søke om grunnstønad, da han rådførte meg til å gå over til glutenfritt kosthold. Det hører med til historien at jeg har slitt lenge med magen og gjennomgikk en gastroskopi i 2009 og 2012 også. I disse fikk jeg svar at det var lette forandringer i tynntarmen, men ikke store nok til at jeg fikk påvist cøliaki, men at funnet bør kontrolleres. Mitt første spørsmål er: Vil lette forandringer være det samme som Marsh grad 1? Jeg fikk dessverre avslag på min søknad fra NAV, og forsøker nå og få til en klage som kan styrke min sak. Spesialisten hadde ikke skrevet noe om Marsh grad 1,men jeg kan be han gjøre det om det er det samme som lette forandringer i tynntarmen. Nav hadde hengt seg opp i at det ikke var tegn til betennelse i de tre gastroskopiene. Vil ikke lette forandringer være tegn på betennelse? Du skrev sist at om legespesialisten konkluderer med cøliaki, er det cøliaki for NAV også. Spesialisten har konkludert med Latent Cøliaki. Vil dette si at det skal beregnes som cøliaki av NAV også? Jeg fikk avslag og beskjed om at spesialisten måtte sende blodprøve verdiene, slik at NAV kunne vurdere de (noe han dessverre ikke gjorde) og at jeg måtte ta en kontrollert provokasjonstest. En overlege på NAV hadde bestemt utfallet. Du skrev sist at attesten må inneholde alle relevante opplysninger. Kan du hjelpe meg til å se hva dette kunne vært. Jeg er villig til å kjempe med nebb og klør og ta det videre til trygderetten om nødvendig. Vet du om de gjennomfører kontrollerte provokasjonstester på sykehuset?Jeg klarer nemlig ikke å finne noe informasjon på det, og er redd NAV har ett krav som ikke er gjennomførbart, som igjen fører til avslag på grunnstønaden. Valget mitt nå er å gjennomgå to til tre måneder med glutenholdig kost for så å få ny gastroskopi. Dette var det spesialisten skrev til meg om jeg skulle få avslag på søknaden. Dette var fastlegen min svært negativ til. Etter å ha levd totalt glutenfritt lenge nå, forsøkte jeg å spise litt lasagne for å teste reaksjonen min selv. Det endte med magesmerter, luft i magen og hodepine i to dager. Kjenner at jeg blir veldig frustrert av tanken av å gå tilbake til det livet i flere måneder. Så nå i starten må jeg forsøke å skrive en god klage og håpe på å bli tatt på alvor. Kom veldig gjerne med innspill på hva spesialisten og jeg bør vektlegge. På forhånd tusen takk!

Natalie, 5. november 2019 19:43

NAV har det for seg at det skal være en 100% sikker cøliakidiagnose før de innviger grunnstønad, trygderetten krever alminnelig sannsynlighetsovervekt, som er noe helt annet. Marsh-1 er isolert såpass uspesifikk at det ALENE ikke kan brukes som diagnostisk for cøliaki (for uspesifikk, mange tilstander har det, men ikke sammen med forhøyet IgA antitTG autoantistoff). Latent cøliaki blir oftest mer aktiv cøliaki hos voksne dersom glutendosen økes, hos små barn er det litt anderledes.

Få spesialisten til å sette opp de diagnostiske kriteriene for cøliakidiagnose og send spesialisten kopi av fastlegens prøver så alle relevante prøver legges ved. Du er HLA-DQ8, du har påvist forhøyet IgA ant-TG2 antistoffer og IgG anti deamidert gliadin ved flere anledninger selvom de falt frem mot biopsitakingen (som muligens skyltes at du spise glutenfattig kost?), og det ble påvis Marsh-1 (få kopi av de andre prøvesvarene). Tilsammen er dette forenlig med cøliaki muligens på lavgluten kost, men det er  symptomatisk og derved sykdomsskapende cøliaki så lenge du reagerer på gluteninntak (få med din egne åpne hvetemels provokasjon i argumentasjonen). Ta det til trygderetten med begrunnelse i at dataene tilsammen er diagnostisk for cøliaki. Spesialistens dagnose "latent cøliaki" kan ikke NAV forholde seg til da de ikke har en diagnostisk gruppe som heter latent cøliaki så her kommer dine symptomer inn. Latent cøliaki skal vel ikke ha gluteninduserte plager, så det er heller en lavgradig cøliaki på lav-gluten kost. Det klinisk viktige er at du har bedring på glutenfri kost og plager på glutenprovokasjon. NAV har sin egen lovforståelse og sine egne regler så de trenger korreksjon, noe trygderetten kan gi dem.

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 19.07

Hva er korrekt definisjon på hveteallergi?

Hei. Kunne du gitt meg en korrekt definisjon på hveteallergi, og en beskrivelse av hvilket protein de fleste reagerer på når de har hveteallergi? Naaf skriver nemlig at "Hveteallergi er en immunologisk reaksjon på et eller flere av proteinene i hveten. Hvilke proteiner m...

Hei. Kunne du gitt meg en korrekt definisjon på hveteallergi, og en beskrivelse av hvilket protein de fleste reagerer på når de har hveteallergi? Naaf skriver nemlig at "Hveteallergi er en immunologisk reaksjon på et eller flere av proteinene i hveten. Hvilke proteiner man reagerer på varier, men ofte dreier det seg om glutenprotein." Er det helt riktig - at det for det meste dreier seg om glutenproteinene (gliadin og glutenin)?

Erica, 5. november 2019 11:56

Litt for omfattende spørsmål til dette forumet, men nei, IgE mediert allergi er som oftes ikke rettet mot gluten. Det er beskrevet en spesiell form for anstrengelsesutløst allergireaksjon (anafylaksi) som er allergiantistoffet IgE rettet mot omega-5 gliadin. Oftest er det luftveisallergier (Bakers asthma) som er mot ikke-glutenproteiner. Men, allergibegrepet er vidt og allergifeltet har definert allergi som enhver uhensiksmessig immunologisk reaksjon mot et yttre antigen, og da inkluderer det cøliaki som er en (om enn autoimmun) immunologisk reaksjon mot et ytre antigen (gliadin). Så de kan ha rett i sin påstand, selvom vi mener cøliaki er mer enn allergi, og at allergibegrepet her omfatter mer enn det man vanligvis oppfatter som allergi. 

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 18.58

Kan jeg ha IBS i tillegg til cøliaki?

Hei! Jeg har spist glutenfritt i ca. 4 mnd. etter jeg fikk diagnosen cøliaki med Marshgrad 3a. Jeg har fortsatt dårlig mage daglig og mye IBS-plager. Er dette normalt å ha mens tarmen leger seg, eller tyder dette på at jeg har IBS i tillegg? ...

Hei! Jeg har spist glutenfritt i ca. 4 mnd. etter jeg fikk diagnosen cøliaki med Marshgrad 3a. Jeg har fortsatt dårlig mage daglig og mye IBS-plager. Er dette normalt å ha mens tarmen leger seg, eller tyder dette på at jeg har IBS i tillegg?

Nikolai, 3. november 2019 20:50

At man ikke blir bra på glutenfri kost alene kan ha mange ulike forklaringer, inkludert IBS-plager (kan muligens avhjelpes med FODMAP redusert, glutenfri kost). Muligens bør du få hjelp med å se over kosten din med en klinisk ernæringsfysiolog og/eller (om det ikke er tilgjengelig), få kontakt med din lokale likemann i NCF sitt lokallag slik at du kan få litt hjelp i hvordan man skal passe på så man ikke har en skjult glutenkilde i kosten som forklaring på at magen ikke har bedret seg. Avhengig av alder, så vil man tenke på ulike årsaker til at mage-plagene ikke bedres, inkludert refraktær cøliaki, men det vanligeste er glutenkilder og IBS. Ta kontakt med legen din og få plagene ved din mulige IBS utredet og din cøliaki kontrollert. 

Trond S. Halstensen, 06. november 2019 18.46

Klikk på logoene for mer info