Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Hvorfor har jeg lite utslag på blodprøvene, mens biopsien viser cøliaki?

Hei! Jeg har fått påvist cøliaki etter biopsi (to ganger, faktisk), men har allikevel ikke hatt store utslag på blodprøvene. Hvordan kan dette ha seg? Hva viser de forskjellige tingene? ...

Hei! Jeg har fått påvist cøliaki etter biopsi (to ganger, faktisk), men har allikevel ikke hatt store utslag på blodprøvene. Hvordan kan dette ha seg? Hva viser de forskjellige tingene?

Inga, 7. april 2021 10:39

Noen er såkalt seronegative cøliakere fordi de autoimmune antistoffene mot transglutaminase-2 (TG2) som man tester på i blodet, de lages i tarmen og der kan de binde seg til TG2 slik at lite slipper ut i blodet. Dette er ikke veldig vanlig, men det forekommer. En glutenfri kost bør gjøre deg vesentlig bedre i løpet av ett år, selvom det kan gå lengre tid å bli helt frisk. Ofte vil man kontrollere at kosten har den tilsiktede effekten med å ta ny biopsi f. eks. etter 2 år på GFD for å bekrefte diagnosen. Det finnes også andre årsaker til en cøliakiliknende slimhinneskade, så alle slike flate biopsier hos seronegative individer er ikke nødvendigvis cøliaki, men cøliaki er det vanligeste. 

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 18.47

Har jeg økt risiko for reaksjoner på covid-vaksinen?

Covid-19-vaksinering? Jeg er 59 år og ønsker i utgangspunktet covid-19-vaksine, men antar at jeg har et ganske hyperaktivt immunsystem siden jeg har cøliaki og hypothyreose. Foreldrene mine har hypothyreose, reumatiod artitt og psoriasis. Min søster har paraneoplastisk syn...

Covid-19-vaksinering? Jeg er 59 år og ønsker i utgangspunktet covid-19-vaksine, men antar at jeg har et ganske hyperaktivt immunsystem siden jeg har cøliaki og hypothyreose. Foreldrene mine har hypothyreose, reumatiod artitt og psoriasis. Min søster har paraneoplastisk syndrom utløst av eggstokkreft/BRCA2 (jeg er heldigvis neg på BRCA2). Har jeg økt risiko for (immun-)reaksjoner etter covid-19-vaksinering, spesielt dersom jeg skulle bli tilbydd AstraZeneca-vaksinen?

Brit F, 6. april 2021 23:40

Du har en økt tendens til å ha autoimmune sykdommer. Slik jeg forstår det er det veldig lite sannsynlig at noen i Norge blir tilbudt Astra-Zenica vaksinen. Selv i de land som fortsatt bruker denne, har man valgt å primært tilby dette til de over 65 år og snart er alle over 65 år vaksinert i Norge, så da blir det ingen å bruke denne vaksinen på. I tillegg vil nok du som kvinne med annen autoimmun sykdom også gjøre bruk av denne vaksinen mindre aktuelt (les: denne får du ikke).

Ellers anbefaler jeg selvsagt å ta den vaksinen man får tilbud om, foreløpig er det bare denne vaksinen som har hatt disse alvorlige bivirkningene.

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 18.40

Burde alle med cøliaki måle bentettheten?

Hvorfor er leddsmerter et symptom på cøliaki? Hva er fysiologisk bak? Burde alle med cøliaki måle bentetthet mtp osteoporose? ...

Hvorfor er leddsmerter et symptom på cøliaki? Hva er fysiologisk bak? Burde alle med cøliaki måle bentetthet mtp osteoporose?

Hanne I, 6. april 2021 23:34

Aktiv, udiagnostisert cøliaki (de som spiser gluten) kan ha leddsmerter som tilleggsplager, men det gjelder ikke alle og ikke de glutenfrie, behandlete cøliakere. Alle voksendiagnostiserte cøliakere som har gått med aktiv cøliaki i mange år bør måle bentettheten. Men har man spist glutenfri kost fra barneårene så kan man betrakte seg som cøliaki-frisk og da foreligger det ingen økt risiko for redusert bentetthet utover det alle får med alderen.

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 18.36

Når bør jeg introdusere babyen for gluten?

Hei! Vet dette har vært tema tidligere, men lurer på hva som er gjeldende råd/oppdatert kunnskap for introduksjon av fast føde inkl. gluteneksponering for spedbarn. Jeg har cøliaki, og nå er barn nr 3 snart 5 mnd og fullammes fortsatt. Hvor står man n&arin...

Hei! Vet dette har vært tema tidligere, men lurer på hva som er gjeldende råd/oppdatert kunnskap for introduksjon av fast føde inkl. gluteneksponering for spedbarn. Jeg har cøliaki, og nå er barn nr 3 snart 5 mnd og fullammes fortsatt. Hvor står man nå kunnskapsmessig hva gjelder å vente til 6 mnd med å introdusere annen mat vs utnytte det «immunologiske vinduet» før dette mtp økt/redusert risiko for cøliaki? (Vet jo at helsemyndighetene fortsatt anbefaler fullamming til 6 mnd).

Line, 6 april 2021 23:18

Det har vært litt frem og tilbake om dette fordi dataene ikke har vært så tydlige. Men nå ser det ut til at alt etter 4 mnd er greit. Det magiske vinduet mellom 4 og 6 mnd var basert på for dårlige data.

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 18.33

Datteren min får vondt i magen en gang i måneden - hva kan det være?

Heisan! Har en datter på 13år som fikk diagnose Cøliaki for 2 år siden, hun lever helt glutenfritt i dag, men kan av og til få voldsom mageverk etter mat... hun får skikkelig vondt... skjer ca 1gang pr.mnd. Noe tips hva som kan være årsaken til dette?...

Heisan! Har en datter på 13år som fikk diagnose Cøliaki for 2 år siden, hun lever helt glutenfritt i dag, men kan av og til få voldsom mageverk etter mat... hun får skikkelig vondt... skjer ca 1gang pr.mnd. Noe tips hva som kan være årsaken til dette? Maten har jeg tilbredt selv, og vet den er uten gluten.

A.E, 6. april 2021 19:51

13 år, GFD i 2 år, kraftige smerter ca en gang i mnd. Sikker på at dette faktisk har noe med maten å gjøre, at det ikke er helt andre årsaker som har med andre hendelser i abdomen som skjer en gang i mnd slik som eggløsning (om hun har begynt å menstruere).

Dersom det har forbindelse med hva hun spiser så kan man tenke på mat-allergier (ikke cøliaki), men dersom det ikke har noen synlig sammenheng med hva hun spiser så må man nesten tenke på andre ting enn mat-indusert magevondt. 

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 18.26

Kan jeg få diagnose uten biopsi?

Hei, Jeg har nylig fått påvist cøliaki på blodprøve. Denne blodprøven viste eit ekstremt høyt utslag på cøliaki, så min lege mener at det kanskje ikke er nødvendig med gastroskopi, når det er så åpenbart at det...

Hei, Jeg har nylig fått påvist cøliaki på blodprøve. Denne blodprøven viste eit ekstremt høyt utslag på cøliaki, så min lege mener at det kanskje ikke er nødvendig med gastroskopi, når det er så åpenbart at det er cøliaki. Håper at han har rett, for det frister lite å vente med å begynne med glutenfritt. Vet du noe om dette? Synst det er veldig kjipt å skulle gjøre det, når det virker så sikkert.. En annen ting jeg tenker på er dette med cøliaki og vektnedgang. Jeg føler ikke at jeg har merket noe vektnedgang før jeg fikk diagnosen. Muligens har jeg mistet en del muskelmasss, og føler meg litt mer «beinete», men føler definitivt at jeg også har litt mer fett enn før. En ting jeg er litt «bekymret» for er om jeg nå kommer til å gå opp i vekt av å spise glutenfritt? Jeg er i øvre sjiktet av å være normalvektig, og ønsker virkelig ikke å gå opp i vekt..

Maiken, 4. april 2021 20:16

Kun barn <18 år kan få en cøliakidiagnose uten tynntarmsbiopsi, så du må regne med å ta en tynntarmsbiopsi som bekrefter diagnosen. 

Du vet sikkert at du da må fortsette å spise gluten frem til de har tatt biopsien, og diagnosen må være stilt av en spesialist i indremedisin for at NAV skal godta diagnosen.

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 17.56

Når vil sønnen min få normal tarm igjen?

Hei, min sønn på 7 har akkurat fått diagnose cøliaki. Han har Marsh 3c, igG 13 og igA 34. Hele familien spiser nå glutenfritt, så jeg vil tro at han ikke vil få i seg noe gluten fremover. Hvor lang tid tror du det vil ta før han har normal tarm igje...

Hei, min sønn på 7 har akkurat fått diagnose cøliaki. Han har Marsh 3c, igG 13 og igA 34. Hele familien spiser nå glutenfritt, så jeg vil tro at han ikke vil få i seg noe gluten fremover. Hvor lang tid tror du det vil ta før han har normal tarm igjen? Og vet man noe om hvor lang tid han har hatt udiagnostisert cøliaki for å få Marsh 3c? På forhånd takk for svar

Silja, 2. april 2021 14:57

Det er veldig individuelt, men de fleste barna blir vesentlig bedre i løpet av de første 3 mnd og så er de fleste friske etter 1 år på GFD. Noen få (ca 5%) må gå lengere (2 år) på GFD før de blir friske. 

Trond S. Halstensen, 07. april 2021 17.52

Har jeg cøliaki eller har jeg ikke?

Hei, Jeg fikk aldri noen klar oppfølging av fastlegen min og lurer på om jeg egentlig har cøliaki. For noen år siden nevnte han jeg hadde fått et utslag på blodprøven min som kunne tyde på cøliaki og at jeg burde ta gastroskopi, men dette ble...

Hei, Jeg fikk aldri noen klar oppfølging av fastlegen min og lurer på om jeg egentlig har cøliaki. For noen år siden nevnte han jeg hadde fått et utslag på blodprøven min som kunne tyde på cøliaki og at jeg burde ta gastroskopi, men dette ble aldri fulgt opp (og han er ikke lengre fastlegen min). S-Anti Deam glia IgG var 8 . Tilfeldighetene gjorde til at jeg noen måneder senere sluttet å spise gluten (pga lavkarbo) og plutselig hadde jeg ikke lengre hverken oppblåst mage og sterke magesmerter daglig. Jeg har lavt stoffskifte og lest at antimmune sykdommer ofte har en sammenheng og har derfor holdt meg unna gluten siden. De få gangene jeg testet å spise hvete i ettertid har endt med voldsomme magekramper. Spørsmålet mitt er da; er det noe poeng å følge opp dette? Eller burde jeg like greit bare fortsette med glutenfritt kosthold?

Silje, 30. mars 2021 23:27

IgG mot Deamidert gliadin på 8 er knapt over normalgrensen og det er en prøve som alene ofte sees forhøyet hos personer som ikke har cøliaki, så om det var den eneste "tegnet" du har til mulig cøliaki så ville jeg latt det ligge. Vet du om du har vevstypen som alle med cøliaki har? (HLA-DQ 2.5 eller DQ8). Mest sannsynlig så har du hatt en IBS og reagert på fruktaner i hveten som er et FODMAP-karbohydrat. Dersom du vil forfølge det så må du spise nok hvete igjen i minst 6 uker og undersøke om det fremkommer tegn på cøliaki i blodprøvene dine. Desto mer gluten, desto raskere får du en aktiv cøliaki (om du har cøliaki). Man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki. Snakk  med legen din om det. 

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 19.23

Hva er forskjellen på cøliaki og cøliaki 2?

Hva er forskjellen på cøliaki og cøliaki 2? Har lettgradig betennelse i duodenal (har tatt biopsi) og mor mi har Chrons. Kan det være det også? Legen vil undersøke dette med å bruke entocort? Er det normalt? Bruker ein det om ein har cøliaki 2? Har...

Hva er forskjellen på cøliaki og cøliaki 2? Har lettgradig betennelse i duodenal (har tatt biopsi) og mor mi har Chrons. Kan det være det også? Legen vil undersøke dette med å bruke entocort? Er det normalt? Bruker ein det om ein har cøliaki 2? Har igrunnen alt som skal til for å få cøliaki diagnosen, bortsett frå utslag på blodprøver, er det normalt å få diagnosen uten utslag?

Gro, 31. mars 2021 03:00

Dette forstår jeg ikke. Man deler ikke cøliakien inn i undergrupper, kun refraktær cøliaki og da har man som oftest tydlige forandringer i tynntarmsbiopsiene. Man kan ha cøliaki uten å ha autoantistoffer i blodet (IgA (eller IgG ved IgA-mangel) mot TG2), men det er unntaket. Jeg vet ikke helt hva legen din vil oppnå med lokaltvirkende cortikosteroider, men det er ikke en behandling for ukomplisert cøliaki.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 19.11

Sønnen min har svært forringet livskvalitet på grunn av Dermatitis herpetiformis

Hei! Jeg har en sønn på 21 år som fikk DH for litt over tre år siden. Han har gått ut og inn av sykehuset og vært hos flere hudleger ved det samme sykehuset uten noe annet svar på alle intense plager enn at han må holde seg unna gluten - og det har ha...

Hei! Jeg har en sønn på 21 år som fikk DH for litt over tre år siden. Han har gått ut og inn av sykehuset og vært hos flere hudleger ved det samme sykehuset uten noe annet svar på alle intense plager enn at han må holde seg unna gluten - og det har han gjort hele tiden! Men det som bekymrer meg mest, er at han hele denne perioden har brukt - og fortsatt bruker "DAPSON". Dette er er et legemiddel det advares mot - og bør absolutt ikke brukes over lengere tid, men han er helt avhengig av det. Men likevel klør han og er full av sår som klør konstant og brenner på innsiden av huden. Det skjer jo ingen forandring! Over 3 år med glutenfri kost burde vel begynne å merkes?? Hele situasjonen er bare uutholdelig-livskvaliteten hans er svært forringet. Er det noen som kan gi meg et svar på om det finnes håp for ham så vil jeg bli takknemlig. Hilsen en bekymret mor.

Mamma'n, 30. mars 2021 23:18

En strikt GFD helbreder en DH i løpet 5-7 år! å det tar tid, men Dapson burde stanse/minimalisere utbruddene om det er DH. Men som du ser av tidsperspektivet, så må man spise glutenfritt i lang tid før det får full effekt. Om han er diagnostisert med tradisjonelle metoder inkludert immunhistokjemisk påvisning av granulære IgA-immunkomplekser i frisk huds papillespisser (biopsi, oftest en underarm), så er det DH, og man må bare være ekstrem glutenfri og tålmodig.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 20.05

Hva er årsakssammenhengen mellom IgA-mangel og cøliaki?

Jeg lurer på årsakssammenhengen mellom IgA-mangel og cøliaki, hvor den første er disponerende faktor for den andre. Jeg har lest at mennesker med IgA mangel har 10-20 ganger høyere sannsynlighet for å utvikle en autoimmun respons på gluten sammenlignet me...

Jeg lurer på årsakssammenhengen mellom IgA-mangel og cøliaki, hvor den første er disponerende faktor for den andre. Jeg har lest at mennesker med IgA mangel har 10-20 ganger høyere sannsynlighet for å utvikle en autoimmun respons på gluten sammenlignet med den generelle befolkningen. Vet vi noe i dag noe om hvorfor det er slik, og hva som er bakenforliggende mekanisme?

R, 30. mars 2021 19:00

Veldig interessant spørsmål, men nei vi vet ikke hvorfor. 

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 19.04

Hvor fort bør datteren min føle seg bedre etter kostomleggingen?

Hei. Jenten min har gått på glutenfritt kosthold ca.4-5uker, etter diagnose cøliaki. Følte kanskje det fort ble litt bedre, men nå er det stadig vondt i magen, sliten, irritabel. Er dette vanlig i helbredningsprosessen? Gir henne jern da hun har manglet dette. Nå...

Hei. Jenten min har gått på glutenfritt kosthold ca.4-5uker, etter diagnose cøliaki. Følte kanskje det fort ble litt bedre, men nå er det stadig vondt i magen, sliten, irritabel. Er dette vanlig i helbredningsprosessen? Gir henne jern da hun har manglet dette. Når er det lurt å ta blodprøver for sjekke nivået for det? Klarer kroppen ta opp jern så lenge hun fremdeles er dårlig, men går på glutenfritt?

Elisabeth, 29. mars 2021 12:54

Det tar tid å bli frisk fra en cøliaki, litt avhengig av alder og alvorlighetsgrad, men for barn er de fleste friske innen ett år på GFD. Så her må man smøre seg med tålmodighet. Jerntilskudd kan vel også gi mageplager, litt avhengig av preparat. I tillegg kan nok noe av de glutefrie erstatningsproduktene være uvante og gi mageknip (luftsmerter?). Hun tar nok opp jern ettersom tarmen tilheles, men det tar litt tid før alt er tilbake til normalen.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.56

Skal jeg glutenprovoseres mer for å få stilt en diagnose?

Hei! Jeg har nylig tatt gastroskopi på bakgrunn av utslag på blodprøve - IgA anti-TG2 på 11, jeg er i tillegg HLA-DQ8 positiv. Jeg har og måtte ta både jern og D vitamin tilskudd på grunn av reduserte verdier på blodprøve. Når jeg spiser ...

Hei! Jeg har nylig tatt gastroskopi på bakgrunn av utslag på blodprøve - IgA anti-TG2 på 11, jeg er i tillegg HLA-DQ8 positiv. Jeg har og måtte ta både jern og D vitamin tilskudd på grunn av reduserte verdier på blodprøve. Når jeg spiser normal kost så blir jeg svært oppblåst, ser ut som jeg er flere måneder gravid. Jeg blir svært trett og utilpass, muskel og leddsmerter og magesmerter. Gastroskopi viser normale vevsprøver og cøliaki kunne derfor ikke påvises. Legen bemerket at jeg hadde en spiserørsbetennelse, men det ble ikke tatt noen vevsprøver fra denne. Jeg har nå i etterkant av gastroskopi startet med glutenfritt kosthold, og føler meg mye bedre. Hvordan ville dere gått frem nå, med tanke på disse opplysningene?

Mariann, 29. mars 2021 09:37

Litt vanskelig å vurdere uten å ha alle medisinske data. Var tynntarmsbiopsien helt normal eller hadde du en Marsh-1 endringe (i seg selv uspesifikk, men sammen med de andre dataene ville det tydet på en lett cøliaki (som igjen er avhengig av mengden gluten du faktisk konsumerte, desto mer gluten desto mer cøliakiforandringer i tarmen). Nå som du er blitt bra av GFD så blir spørsmålet om du er villig til å glutenprovosere deg for å bli ekstra cøliakisyk så man kan stille diagnosen, eller om du ikke orker det og bare fortsetter med din diett. 

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.51

Kan kløen i huden skyldes matvarer med jod?

Jeg har cøliaki og DH, påvist etter hudbiopsi da jeg var barn. Spist glutenfritt i 40 år. Jeg får mye kløe etter å ha spist matvarer med jod. Jeg ser på svar her inne at DH på GFD blir symptomfri. Hvordan kan det stemme? Er det lite sannsynlig at kl&...

Jeg har cøliaki og DH, påvist etter hudbiopsi da jeg var barn. Spist glutenfritt i 40 år. Jeg får mye kløe etter å ha spist matvarer med jod. Jeg ser på svar her inne at DH på GFD blir symptomfri. Hvordan kan det stemme? Er det lite sannsynlig at kløen og utslettet jeg får skyldes følsomhet for jod?

DH, 25. mars 2021 14:11

Får du DH-utbrudd av jod-holdig mat? Som saltvannsfisk, melkeprodukter, elller er det en annen type kløe du har? Man pleier å bli symtomfri fra sin DH etter 5-7 år med strikt GFD, men mange med DH er veldig glutenfølsomme så det skal ikke så mye til før de reagerer.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.47

Synnøve , 24. mars 2021 21:03

Hei. Jeg har cøliaki og lever helt glutenfritt. Mistenker IBS da jeg vet jeg reagerer på eple. Er det da sannsynlig at jeg reagere på andre stenfrukter? Hva med eplecideredikk? Jeg bruker det i noe bakst.. Det er flere ganger jeg blir dårlig av mat uten at jeg vet hvorf...

Hei. Jeg har cøliaki og lever helt glutenfritt. Mistenker IBS da jeg vet jeg reagerer på eple. Er det da sannsynlig at jeg reagere på andre stenfrukter? Hva med eplecideredikk? Jeg bruker det i noe bakst.. Det er flere ganger jeg blir dårlig av mat uten at jeg vet hvorfor. Kan bli syk av mat når den er nylaget, men tåle den oppvarmet. Hva skyldes det? Jeg får alltid vondt i magen av GF pasta. Får også vondt av lapskaus. Tåler alle ingrediensene hver for seg. Fastlegen min mener dette kan skyldes mye stivelse. Enig? Jeg lurer også på om jeg kan reagere på sulfitter.. Nå går jeg på Lowfoodmap diett for å prøve å finne ut hva det er jeg reagerer på. Mistenker at det kanskje er en kombinasjon av flere ting. Samtidig opplever jeg å tåle noe en dag og ikke en annen... Jeg har bl.a. Fibromyalgi også og fastlegen min mener at jeg reagerer lettere på mat når jeg har mer smerter og er mer sliten. Dette kan jeg være enig i, men det gjør det vanskelig å vite hva jeg kan spise til enhver tid! Tar gjerne imot råd!

Synnøve , 24. mars 2021 21:03

Ved IBS får man ofte følelsen av at tarmen lever sitt eget liv, at man reagerer på enkelte matvarer noen dager, men ikke andre. En glutenfri lav-FODMAP diet kan være utfordrende, og det er totalmengde FODMAP's man konsumere over en 7-10 dagers tidsspenn som betyr noe. Reaksjonen på FODMAP inntaket kommer da langsomt og for mange er reaksjonen at man tilsynelatende reagerer på mat man vanligvis tåler. Du er den som best kan finne ut av hva du reagerer på, så jeg anbefaler at du skriver dagbok over hva du spiser og hvilke reaksjoner du har, da er det lettere å se mønstret.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.42

Glutenrester , 24.Mar 2021 19:35

Men hvis antistoffene går opp når eg spiser glutenfritt brød med hvetestivelse, så må det vel være glutenrester eg reagerer på og ikkje fruktaner? Det er ingenting annet i kosten min som kan inneholde gluten. Eller går antistoffene opp også av h...

Men hvis antistoffene går opp når eg spiser glutenfritt brød med hvetestivelse, så må det vel være glutenrester eg reagerer på og ikkje fruktaner? Det er ingenting annet i kosten min som kan inneholde gluten. Eller går antistoffene opp også av høyFODMAP mat?

Glutenrester , 24.Mar 2021 19:35

Nei antistoffnivåene dine går ikke opp av fruktaner, men det er ikke sikkert det er glutenrestene i hvetstivelsen som er den ukjente glutenkilden (den hvetestivelsen som brukes til cøliakere er glutenfri). Mulig du har en annen matvare med skjult gluten innhold (?)

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.28

Sol, 24.Mar 2021 19:10

Hei, la inn et spørsmål 19.mars og det ser ut som det har blitt noe feil med svaret - for det står at det er besvart, men det står ingenting der. Håper dere rekker å få lagt inn et svar der i kveld! :) ...

Hei, la inn et spørsmål 19.mars og det ser ut som det har blitt noe feil med svaret - for det står at det er besvart, men det står ingenting der. Håper dere rekker å få lagt inn et svar der i kveld! :)

Sol, 24.Mar 2021 19:10

Det må ha vært noe tull med kodingen, men jeg har publisert svaret nå.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.26

Barnebarnet mitt har vondt i magen og blod i avføringen

Hei! Jeg har cøliaki. Barnebarnet mitt Isabell har det også. Broren til Isabell har vært dårlig i magen i mange måneder. Legen har bedt far om å se det an. Nå har han endelig vært hos legen og tatt noen prøver. Fikk resept for mangel av jern, f...

Hei! Jeg har cøliaki. Barnebarnet mitt Isabell har det også. Broren til Isabell har vært dårlig i magen i mange måneder. Legen har bedt far om å se det an. Nå har han endelig vært hos legen og tatt noen prøver. Fikk resept for mangel av jern, folsyre og D vitamin. Han har tatt en avføringsprøve med funn av blod. Han skal nå ta en ny avføringsprøve. Prøve på cøliaki ville han vente med. Er det rett at dette skal ta så lang tid ? Mvh Else

Else, 24. mars 2021 18:57

Beklager forsinket svar (nettproblemer) Vanskelig å si da jeg ikke har alle data, men ved cøliaki har man ikke blod i avføringen, så dette kan være noe helt annet. Jeg antar at legen tar dette på alvor nå.

Trond S. Halstensen, 31. mars 2021 18.17

Kan "Gluten Go"-kapsler hjelpe hvis en ved uhell får i seg gluten?

Kan "Gluten Go"-kapsler hjelpe hvis en ved uhell får i seg gluten? Har en datter på 7 år som av og til kan få i seg gluten i skulen eller på SFO. Kan da en kapsel av dette eller annet hjelpe og forhindre en reaksjon? ...

Kan "Gluten Go"-kapsler hjelpe hvis en ved uhell får i seg gluten? Har en datter på 7 år som av og til kan få i seg gluten i skulen eller på SFO. Kan da en kapsel av dette eller annet hjelpe og forhindre en reaksjon?

Andreas F., 24. mars 2021 14:49

Det er et dose-tid spørsmål. Disse gluten-nedbrytende pillene har ulik evne til å bryte ned gluten. Stort sett kan de bryte ned små mengder med forurenset gluten i størrelsesorden 200ppm, noe som er for lite til å fungere som behandling av cøliaki på tilnærmet normalkost.  Man tenker vel at det neppe kan skade og så gir man det i situasjoner som erfaringsmessig er risikable mhp glutenforurening. Det er stort sett ikke testet i daglig bruk, men fungerer i laboratoriet.

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.55

Kan man bli frisk av cøliakien og tåle litt gluten igjen?

Heisann. Lurer på om det er slik at noen med cøliaki kan begynne å spise litt gluten igjen senere i livet når de ikke lenger får noen akutte fordøyelsesproblemer som oppkast og diare? Har en venn som også har cøliaki som mener dette fungerer for hen...

Heisann. Lurer på om det er slik at noen med cøliaki kan begynne å spise litt gluten igjen senere i livet når de ikke lenger får noen akutte fordøyelsesproblemer som oppkast og diare? Har en venn som også har cøliaki som mener dette fungerer for henne, og kan ikke skjønne hvordan det går an når man har cøliaki? Er det slik at tarmtottene bare ødelegges og betennelsestilstanden i lamina propria bare forekommer hos enkelte med cøliaki? Lurer også på hvilke prøver man kan spørre legen om å ta for å undersøke hvordan det "står til med cøliakien"? Ble diagnostisert for mange, mange år siden. Er svært streng med dietten, men føler meg ofte plaget av fatigue, og lurer på om det kan være noen sammenheng. Tusen takk for svar.

Nysgjerrig, 24. mars 2021 14:44

Vi har ingen data som tyder på at noen helbredes/blir helt friske fra cøliakien sin så de kan begynne å spise glutenholdige produkter uten å reagere. Tvert i mot ser vi at de cøliakere som ikke reagerer akutt og som ikke synes det er så farlig med glutenholdig mat, kan bli veldig syke. Problemet er at de som ikke reagerer akutt, har vanskeligere for å motivere seg for en GFD, og derved lettere opprettholder en betennelsestilstand i tarmen. Plagen ekommer da også snikende og behøver (er som oftest ikke) relatert til mage-tarmplager slik vi har blitt fortalt. Det er mer tretthet (sliten) diffuse plager fra skjelettsysteet/muskler; "brain fog" = ala "ammetåke". Slike diffuse plager venner man seg til uten å forstå at det er relatert til cøliakien. Økning i blodet av IgA mot TG2 er et sent tegn på reaktivert cøliaki, så den kan godt være negativ selvom man har forandringer i tarmen. Det tar tid før en aktiv cøliaki roer seg helt. Det tok >10 år på GFD før 90% av finske voksendiagnostiserte  cøliakipasienter var slimhinne friske. Så endringen kommer og går langsomt. Det beste er å holde seg strengt glutenfri.

 

Trond S. Halstensen, 24. mars 2021 18.40

Klikk på logoene for mer info