Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Sendte inn spørsmål for en uke siden

Hei - Jeg sendte inn noen spørsmål om cøliaki for ei uke siden. ...

Hei - Jeg sendte inn noen spørsmål om cøliaki for ei uke siden.

Anita , 12. september 2018 19:25

Jeg tror jeg svarte på dem, så da har du svaret i en tidligere post.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.50

Hvorfor reagerer jeg ikke lenger på gluten?

Hei. Jeg har vært dårlig i mange år med diaré, magesmerter og b12 mangel, vært igjennom koloskopi i sommer(betennelse i tarmen ), gastroskopi for 2 år siden, ikke påvist cøliaki. Har genet bare. Blodprøver viser ingenting. Har sønn og m...

Hei. Jeg har vært dårlig i mange år med diaré, magesmerter og b12 mangel, vært igjennom koloskopi i sommer(betennelse i tarmen ), gastroskopi for 2 år siden, ikke påvist cøliaki. Har genet bare. Blodprøver viser ingenting. Har sønn og mor med cøliaki, og en sønn til som er under utredning for cøliaki. Har hatt konstant diare etter matinntak, og fikk beskjed om å begynne på glutenfritt og teste det i 6 uker, noe som endret alt. Jeg ble frisk umiddelbart. Merkelig. Ingen mere diare. Ikke magesmerter. Men nå skjønner jeg ingenting, begynte på gluten på mandag igjen og det går kjempefint, hvor har diareen blitt av! Etter så mange år med diaré, var det liksom 6 uker med diett som skulle til? Jeg skjønner ingenting. Legen trodde jeg skulle bli syk av inntak av gluten, men neida. Merker ingen forskjell. Og jeg som var så syk før dietten... Har du noen forklaring på dette?

Anonym, 12. september 2018 14:08

Jeg har ingen umiddelbar forklaring, om ikke diareen tar seg opp på glutenholdig kost fordi du har en variant av cøliaki som ikke var så synlig på biopsien. Tiden vil vise om du blir syk av hvetemelet. 

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 20.27

Er det normalt å være slapp?

Hei! Er det normalt å være slapp? I så fall hvor lenge? Har hatt cøliaki i 4 mnd nå, føler meg forsatt ikke bra. ...

Hei! Er det normalt å være slapp? I så fall hvor lenge? Har hatt cøliaki i 4 mnd nå, føler meg forsatt ikke bra.

Synne, 12. september 2018 13:05

Slapp er en vanskelig tilstand å formidle, men ja det er vanlig at det tar lang tid å bli frisk av sin cøliaki, særlig for de som er diagnostisert i voksen alder. Ikke regn med å bli helt frisk før etter minimum 1 år, for noen tar det 3 år før de blir seg selv igjen, Så det tar tid å bli frisk.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.40

Hvor lenge har man magesmerte og kvalme?

Hei. Lurer på hvor lenge har man magesmerter og kvalme? Hvor lang tid tar det flr man blir bedre? Er 20 år, har hatt det i et par måneder. ...

Hei. Lurer på hvor lenge har man magesmerter og kvalme? Hvor lang tid tar det flr man blir bedre? Er 20 år, har hatt det i et par måneder.

Torkil, 12. september 2018 12:55

Det kommer an på årsaken. Du bør gå til doktoren din og finne ut hvorfor du har hatt så vondt i magen nå. Først når man finner årsaken kan man gjøre noe med det, og først da kan du bli frisk.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.38

Er jeg dårlig på grunn av ubehandlet cøliaki?

Hei, Jeg har hatt ubehandlet cøliaki siden mai og har hatt mye kvalme, oppkast, brekninger og magesmerter. Det kommer og går, men har blitt bedre. Jeg dro til legen og tok blodprøve, hvor de fant at jeg har laktoseintoleranse. Jeg gikk tilbake til legen på grunn a...

Hei, Jeg har hatt ubehandlet cøliaki siden mai og har hatt mye kvalme, oppkast, brekninger og magesmerter. Det kommer og går, men har blitt bedre. Jeg dro til legen og tok blodprøve, hvor de fant at jeg har laktoseintoleranse. Jeg gikk tilbake til legen på grunn av magesmerter(øvre delen av magen) og kvalme. Helt siden da har jeg kuttet ut alt av melkeprodukter og har ikke hatt plager. Nå har det starta igjen. Jeg får ikke sove, blir ikke bedre før jeg kaster opp og føler bestandig metthetsfølse, svak og kvalme, får ikke spise noe særlig, kun litt frukt. Er dette på grunn av ubehandlet cøliaki ? Bør jeg si ifra til legen?

Trude, 12. september 2018 12:06

Jeg forstår ikke helt hva du mener. Det kan virke som du lurer på om du kan ha ubehandlet cøliaki fordi magesmertene etc. er kommet tilbake etter at du kuttet ut produkter med melkesukker (laktose) da du har laktoseintoleranse. Det er mange ulike årsaker til magesmerter, og det bør utredes for seg selv. Om du har ubehandlet cøliaki så vil det kunne vises på en blodprøve og bekreftes på en tynntarmsbiopsi. Ja, du bør gå tilbake til legen og fortelle hvordan du har det nå, og at plagen er kommet tilbake på tross for at du ikke drikker melk eller spiser andre melkeprodukter.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.33

Barn med forstoppelse og smerter - hva kan vi gjøre?

Hei! Min datter fikk diagnosen cøliaki i november 2017. Vi har levd strikt glutenfritt etter dette og tror ikke vi har noen «feil» i kosten. Likevel er datteren på ti år plaget av magesmerter nesten hele tiden, og dette går utover konsentrasjon på skole, le...

Hei! Min datter fikk diagnosen cøliaki i november 2017. Vi har levd strikt glutenfritt etter dette og tror ikke vi har noen «feil» i kosten. Likevel er datteren på ti år plaget av magesmerter nesten hele tiden, og dette går utover konsentrasjon på skole, lekser, lyst til å leke med venner osv, og er et stort problem. Hun sliter også med forstoppelse, og tar Movicol Jr for dette. Hun følges opp av barnelege på Ahus 1-2 ggr pr år og Movicol Jr er foreskrevet av denne legen. Hun har ikke blitt kvitt forstoppelsen ved å bruke Movicol 1 pose 1 gang pr dag, så vi øker nå til 2 ggr pr dag. Har lest at man bare har erfaring med å stå på Movicol i 3mnd (tror det sto på pakningsvedlegget), og nå har vi brukt preparatet i 3 mnd, så jeg lurer på hvor lenge vi kan bruke det? Jeg vet ikke hva mer vi kan gjøre for å løse forstoppelse og smerter? Bør vi unngå hvetestivelse også, og også produkter som bare inneholder spor av gluten? Datteren min gir uttrykk for at hun blir oppblåst av glutenfritt brød (jeg baker med Semper sin glutenfrie mix med fiber), og hun spiser Wasa glutenfritt knekkebrød. Vet ikke om det er noe å hente på å unngå glutenfritt brød, knekkebrød, pasta, og bare velge produkter som naturlig er glutenfrie fra naturens side? Men det innskrenker jo matvareutvalget ytterligere. Hun spiser i utgangspunktet lite og er tynn. Jeg prøver etter beste evne å få i henne nok mat og drikke og hun tar daglig et multi vitamin og mineraltilskudd anbefalt av legen. Takknemlig for gode råd - tusen takk og hilsen Marianne

Marianne, 12. september 2018 10:20

Forstoppelse blant barn har mange ulike årsaker, ubehandlet cøliaki er en av dem. Det tar tid å bli frisk fra cøliaki, selvom de fleste barna tilfriskner i løpet av det første året. Av alle de vanlige forstoppelses er kumelk (inkludert laktosefri kumelk) og mangel på fiberholdig mat kanskje noe av de viktigste årsakene, men dette vet barnelegene på SiA godt. Dersom cøliakien er under kontroll så må man nesten se etter andre mulige årsaker til obstipasjon. Barnelegene på SiA (ahus) kjenner godt til Movicol sine fordeler og ulemper. Det er ikke vist noe bivirkninger etter langtidsbruk (1 år) av movicol uten elektrolytter. Det finnes en Movicol med elektrolytter og der har det blitt påvist elektrolyttforstyrrelser (saltforstyrrelser) i blodet etter lengre tids (3 mnd) bruk. Bivirkningene med bruken er magesmerter og oppblåsthet, så mulig noe av dette er bivirkninger av Movicolbruken. Hvetestivelse inneholder FODMAP-karbohydratet fruktaner som noen reagerer på med gassproduksjon, så det er mulig dette også spiller inn. Hvetestivelsen er per i dag glutenfri.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 21.14

Vaksine for de som har passert 65 år

Hei, og mange takk for 2 interessante timer i Kristiansand i kveld. Du var så vidt innom en vaksine som burde tas for de som hadde passert 65 år. Kan du gjenta hva navnet på vaksinen var og gjerne hvor jeg kan finne mer info om denne. På forhånd mange takk, Bj&osla...

Hei, og mange takk for 2 interessante timer i Kristiansand i kveld. Du var så vidt innom en vaksine som burde tas for de som hadde passert 65 år. Kan du gjenta hva navnet på vaksinen var og gjerne hvor jeg kan finne mer info om denne. På forhånd mange takk, Bjørn

Bjørn, 11.september 2018 22:30

Alle voksne med nyoppdaget cøliaki skal vurderes om de trenger, og alle over 65 år anbefales å bli vaksinert mot lungebetennelsesbakterien: Pneumokokker. Man må betale vaksinen selv, men det bør man gjøre.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 20.04

Kan jeg bli påvirket av å ta på brød med gluten, selv om jeg vasker fingrene etterpå?

Hei. Jeg har oppgaven med å smøre matpakker til barna. Jeg har cøliaki, og det har ikke barna, så brødet er fullt av gluten. Kan jeg bli påvirket av å ta på brød med gluten, selv om jeg vasker fingrene etterpå? ...

Hei. Jeg har oppgaven med å smøre matpakker til barna. Jeg har cøliaki, og det har ikke barna, så brødet er fullt av gluten. Kan jeg bli påvirket av å ta på brød med gluten, selv om jeg vasker fingrene etterpå?

Bjørn, 11. september 2018 18:54

Nei.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 20.03

Kan mange år med ubehandlet cøliaki være grunnen for at jeg føler at alt er vanskelig nå?

Hei Trond, Er ei dame på snart 60 år som har nok hatt diagnosen cøliaki fra spedbarns tid. Da jeg var 2 år ble jeg innlagt på sykehus, og de fant ut at jeg ikke tålte gluten. Levde på vafler med maisenna mel til jeg var 7 år, den gang het det stoffski...

Hei Trond, Er ei dame på snart 60 år som har nok hatt diagnosen cøliaki fra spedbarns tid. Da jeg var 2 år ble jeg innlagt på sykehus, og de fant ut at jeg ikke tålte gluten. Levde på vafler med maisenna mel til jeg var 7 år, den gang het det stoffskifte-sykdom som skiftet hvert 7 år. Først i 1992 etter mitt 3. barn ble jeg veldig dårlig, og da ble diagnosen stilt. Etter det har jeg gått på glutenfri kost. Etter som årene gikk fikk jeg senere påvist flere assosierte sykdommer Lichen Sclerosus, (mye kløe om nettene) slitt med mye hoste, men er blitt vaksinert 2 ganger for pneumokokker, nylig begynt med Levacin for lavt stoffskifte, har vært i dårlig form de siste ca 5 årene og oppi dette har jeg mistet jeg jobben min pga. oppkjøp. Har vært i arbeid i nesten 40 år så livet har fått en ny vending. Piffen har gått helt ut av meg og jeg har etter det oppsøkt psykolog. Hadde jo ønske om å gå av med AFP ved 62 år og hadde håpet å holde ut til da. Går nå på avklaringspenger og Nav mener jeg må ut i jobb igjen nå til 67 år noe som jeg ser for meg kan bli veldig vanskelig, da jeg føler meg veldig sliten. Som du ser har jeg hatt mange år med ubehandlet cøliaki. Kan dette være grunnen for at jeg føler alle ting så vanskelig nå? Jeg har aldri fått noe oppfølging for cøliakien min, har hatt mange forskjellige fastleger og har fått informasjon gjennom cøliaki-nytt. Det er her jeg har kjent meg igjen på diverse assosierte sykdommer, og informert mine leger. Derfor spør jeg deg om råd, vet du om noen som kan hjelpe meg i min situasjon?

Gunn Marit ,11. september 2018 15:11

Det er fastlegen som holder i dette, som må ta det ansvaret. Når du har spist glutenfritt siden 1992 så må jeg anse deg som cøliaki-frisk på GFD i dag. Det lave stoffskiftet har heller ikke hjulpet på energien din, men det burde stoffskiftehormonene ha avhjulpet. Men slitsomhet/tretthet har mange årsaker, og også depresjon gir tiltaksmangel og tretthet. Men dette må nesten fastlegen styre dette er kompliserte saker hvor NAV dessverre ikke alltid vet hva som er best for deg (understatement). 

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.58

Hva svarer jeg som fagperson på spørsmål om "hvor streng" skal jeg være ?

Jobber som KEF (klinisk ernæringsfysiolog) og får spørsmål om "hvor streng" skal jeg være. Hvor kritisk er det å få smuler i seg, for eksempel eget vaffeljern, egen brødfjøl, eget smør, og kan jeg skeie ut med ett vanlig ...

Jobber som KEF (klinisk ernæringsfysiolog) og får spørsmål om "hvor streng" skal jeg være. Hvor kritisk er det å få smuler i seg, for eksempel eget vaffeljern, egen brødfjøl, eget smør, og kan jeg skeie ut med ett vanlig kakestykke med gluten i kaffelag en sjelden gang? Hva svarer jeg som fagperson?

KEF, 11. september 2018 13:09

For de som ikke reagerer akutt på gluten, så kan dietten være problematisk å holde. Fjern alle synlige smuler, stek de glutenfrie vaflene først (vask raskt vaffeljernet før du steker dine glutenfrie vafler), fjern alt synlig smuler fra smørpakken, snu brødfjølen, børst av med fuktig klut. Men ikke, ikke, spis vanlige kaker. Ta med egne, gode kaker når du vet det serveres kaker, og kommer du uten så stå over. Problemet er at tar du den, og det gikk bra så blir det fort mange flere kakestykker utover uken/mnd, og vips er sykdomen reaktivert uten at du vet det. Da kan du dels bli veldig syk, og dels kan man få senkomplikasjoner med alvorlige konsekvenser. Vi må være strenge på dette, og vil de likevel gjøre som de vil å spise det kakestykket, så må som fagpersoner respektere enkeltindividets rett til å ta egene valg, bare de er inneforstått med konsekvensene.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.51

Hva skal til for at jeg skal få godkjent diagnose hos NAV?

Hei. Eg fekk for nokre år sidan diagnostisert cøliaki i Tyskland, da eg etter lengre tids glutenfri diett fekk konstatert totteateofi ved biopsi, men med negativ blodprøve. NAV har ikkje godkjent diagnosen fordi dei meinte at testane ikkje kunne utelukke andre ting. Er det reelt ...

Hei. Eg fekk for nokre år sidan diagnostisert cøliaki i Tyskland, da eg etter lengre tids glutenfri diett fekk konstatert totteateofi ved biopsi, men med negativ blodprøve. NAV har ikkje godkjent diagnosen fordi dei meinte at testane ikkje kunne utelukke andre ting. Er det reelt at totteatrofien kan stamme fra noko anna, og i så fall kva? Eg er no igang med glutenprovokasjon for å eventuelt få ny diagnose i Norge med hjelp frå fastlegen. Kan det vere noko anna enn cøliaki dersom blodprøvene no igjen blir negative? Kva må til for at eg skal få godkjent diagnosen hjå NAV no? Eg har i ein annan samanheng tatt gentest hjå privat lege, som viser at eg har det genet som er forutsett for cøliaki. Takk!

Silje, 10. september 2018 20:03

Som NAV riktig påpeker, det er mange andre årsaker til tottatrofi enn cøliaki, det spesielle med cøliaki er at det er gluten som er årsaken. Alle med cøliaki lager autoantistoffer, men ikke alltid kommer det nok over i sirkulasjonen til at man kan påvise det i blodet. Dette er vanligest hos barn <3 år da ca 50% av cøliakibarn <2 år mangler dette i blodprøvene sine. Manglet du det, og ikke hadde igA mangel (vanlig), så må man gjennom den gamle diagnostiske utredningen. Syk på gluten, frisk på GFD, så syk igjen på reintroduksjon av gluten. Man må ofte spise seg cøliaki-syk igjen på gluten før dignosen kan bekreftes, og det kan ta tid (måneder). Genet er så vanlig at det i seg selv ikke sier så mye.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.46

Hvor farlig er det at jeg går med noe forhøyede antistoffverdier over tid?

Jeg har hatt cøliaki i over 10 år, og måtte kutte ut hvetestivelse og spor av gluten i en periode på 2-3 år etter at jeg fikk diagnosen før jeg etterhvert kunne spise "vanlig" glutenfri kost. Jeg gikk til jevnlige kontroller i over 5 år, men ette...

Jeg har hatt cøliaki i over 10 år, og måtte kutte ut hvetestivelse og spor av gluten i en periode på 2-3 år etter at jeg fikk diagnosen før jeg etterhvert kunne spise "vanlig" glutenfri kost. Jeg gikk til jevnlige kontroller i over 5 år, men etterhvert gled det litt bort siden blodprøvene viste at jeg var frisk. Etter endringer i mitt reaksjonsmønster (tidligere spydde jeg 2 t etter uhell, men jeg oppdaget det siste året ved et uhell at dette ikke skjedde) gikk jeg til legen igjen. Nå har 2 blodprøver med 3 mnd mellomrom vist igA-verdier på ca 20. Hvor farlig er dette? Jeg er svært streng med glutenfri kost, bruker egen brødrister, egen brødfjøl og eget vaffeljern for eksempel. Jeg spiser ute en gang i blant, men er nøye med å gi beskjed og går til anbefalte steder (f.eks Olivia). Jeg tror legen kommer til å foreslå at jeg må tilbake til å kutte hvetestivelse og spor av gluten fra kosten. Dette føler jeg kommer til å redusere min livskvalitet, da jeg vet at jeg må legge om alle bakevanene mine, spise tørrere brød, og kutte ut mange av de glutenfrie produktene jeg nå spiser. Det betyr også at jeg sikkert bør stoppe å spise ute, da faren for krysskontaminering alltid er til stede. Hvor farlig er det at jeg går med noe forhøyede antistoffverdier over tid? Er det så farlig at jeg heller må finne meg i redusert livskvalitet? På forhånd takk for svar!

Johanne, 10. september 2018 12:05

Du tar opp et viktig problem, men det finnes ikke noe fasitsvar. Hvetestivelsen som brukes nå er glutenfri, men en del reagerer på andre komponenter i hvetestivelsen, men det er en annen reaksjon enn cøliakien. Det at du har fått stigning i IgA mot tTG /TG2 (som det vel er det man snakker om her) fra før tyder på at du har en glutenkilde du ikke vet om, men det er vanskelig å helt forklare dette utfra hvetestivelse og "spor av"-merking. Der vi vet hvilket nivå "spor av" har vært, så har det vært innenfor lav-gluten grensen på 100 ppm. Blodprøvene dine sier noe om hvor mye antistoffer du lager, men det er forholdene i tarmen som er av betydning. I tillegg må legen din avgjøre om dette er såpass bekymringsverdig at du bør oppsøke en ernæringsfysiolog som går igjennom dietten din og som kvalitetssikrer at du ikke har noen skjulte gluten-kilder. Det er mye misforståelser der ute (som at spelt er glutenfritt f. eks.). Eventuelt må du ta en ny tynntarmsbiopsi for å undersøke om tarmen din er helt tilhelet eller om den fortsatt har tegn på cøliaki. Til slutt må man gjøre en overveining om hva som er best for deg, hva du vil og hva risikoen egentlig er. Vi lever i et fritt land, du kan selv vurdere hvilke råd du vil følge, bare du er inneforstått med konsekvensene.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.34

Glutenfritt og vegansk?

Hei! Jeg har forsøkt å bake litt ulikt glutenfritt OG vegansk. Jeg opplever at det er veldig vanskelig å få gjærdeig til å heve og bli luftig og "seig". har dere noen tips? Mvh Monica Melvold ...

Hei! Jeg har forsøkt å bake litt ulikt glutenfritt OG vegansk. Jeg opplever at det er veldig vanskelig å få gjærdeig til å heve og bli luftig og "seig". har dere noen tips? Mvh Monica Melvold

Monica, 10. september 2018 11:44

Tror du må stille det spørsmålet på forumet, jeg kan bare svare på de medisinske spørsmålene. Men jeg tror jeg kan anbefale et bakekurs, da pleier man å få dreisen på det.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.32

Har cøliaki men kan spise all slags mat uten problemer

Har cøliaki. Kan spise all slags mat uten å få problemer. Er dette normalt? ...

Har cøliaki. Kan spise all slags mat uten å få problemer. Er dette normalt?

Gerd, 10. september 2018 09:31

Vel, dersom du kan spise glutenholdig mat uten å få akutte problemer så er du heldig og samtidig muligens litt uheldig. Mange reagerer ikke akutt på gluteninntak, men den autoimmune cøliaki-sykdommen vil bygge seg opp og gjøre deg syk, muligens ikke mage-tarm syk, men syk med tretthet, hjerne-tåke, blodmangel etc. Det krever bedre disiplin å holde dietten når "sidesprang" i dietten ikke får konskvenser, men tro meg har du cøliaki så har du cøliaki og det å spise glutenholdig mat vil da kunne få tildels svært alvorlige konsekvenser. 

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.27

Hvordan sikre nok næring og ikke for mye sukker i hjemmebakte brød?

Hei! 21. august stilte jeg noen spørsmål i forbindelse med hvordan jeg kan sikre meg at brød jeg baker inneholder nok næringsstoffer og ikke for mye sukker. Har du hatt mulighet til å se nærmere på dette? ...

Hei! 21. august stilte jeg noen spørsmål i forbindelse med hvordan jeg kan sikre meg at brød jeg baker inneholder nok næringsstoffer og ikke for mye sukker. Har du hatt mulighet til å se nærmere på dette?

Elin, 10. september 2018 08:31

Dersom du baker selv så er det mange gode oppskrifter der ute som bruker ulike blandinger som inkluderer de alternative kornsortene som Teft, og disse er svært næringsrike. Vi i NCF har vært mer skeptisk til ferdigblandinger som dessverre ikke inneholder det samme som det de skal erstatte særlig ikke for B-vitaminer og jern (noe variasjon). Vi har gått i dialog med produsentene for å se hva man kann gjøre med dette. Når det er sagt så er ikke B-vitamin et mangel-problem i norge og det finnes mange andre gode jernkilder i norsk kosthold. Det vi også har vært bekymret for er at erstatnings-melblandingene har en høy glykemisk indeks, raskt absorberende karbohydrater, ikke pga sukker (sukrose), men pga hvetestivelsen som raskt spaltes til glukose og dermed raskt absorberes (men det gjør kokte poteter også). Det er ikke tilsatt sukker (sukrose) til brødmelsblandingene.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.20

Sønnen min fikk i seg gluten og ble dårlig - kunne jeg ha gjort noe for lindre smerten?

Hei! Finnes det noen generelle råd til hva man kan gjøre/bør spise når man har vært uheldig å få i seg gluten? Gutten vår fikk ved et uhell i seg gluten før helgen, men har verken kastet opp eller vært dårlig i magen, bare store sm...

Hei! Finnes det noen generelle råd til hva man kan gjøre/bør spise når man har vært uheldig å få i seg gluten? Gutten vår fikk ved et uhell i seg gluten før helgen, men har verken kastet opp eller vært dårlig i magen, bare store smerter. Spesielt ved matinntak. Hva kunne jeg ha gjort i denne situasjonen for å lette på hans smerter eller for å få fortgang i at gluten forlater kroppen?

Janne, 10. september 2018 08:27

Det er lite man kan gjøre når reaksjonen kommer, da er det for sent. Man må nesten bare stå det over, som en smertefull periode.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.16

Hvor lang tid skal det gå fra man begynner på glutenfri kost til blodprøvene er normale?

Jeg lurer på om det er gjengs oppfatning blant dere eksperter at det maksimalt skal gå 1 år fra man begynner på glutenfri kost til man har normale verdier på blodprøvene igjen? Min gutt på snart 16 år ble målt til IgA på 250+ i november i ...

Jeg lurer på om det er gjengs oppfatning blant dere eksperter at det maksimalt skal gå 1 år fra man begynner på glutenfri kost til man har normale verdier på blodprøvene igjen? Min gutt på snart 16 år ble målt til IgA på 250+ i november i fjor, og så 166 i mai i år. Vi skal ta ny prøve i november, og da sa legen at den burde være på 0, ellers var det noe som ikke stemte og tiltak måtte iverksettes. F.eks. kutte ut hvetestivelse og havregryn (glutenfrie) en periode. Samtidig hører jeg om folk som sier at det tok flere år med dem før blodprøvene var normale, men det er godt voksne personer. Er det aldersbetinget kanskje?

Marianne, 9. september 2018 19:49

Barn responderer klar raskere enn voksne, og de som er veldig syke ved diagnosetidspunktet tilheler langsommere. Mange leger har forventninger om at blodprøven skal normaliseres innen ett år, og ca 90% av barna bruker ett år på å normalise blodprøven  (IgA mot tTG/TG2). Men hos voksne går det langsommere. I tillegg er det nok vanskelig for en 15 åring å holde dietten, så man vil måtte anta at den langsomme tilbakegangen muligen kan ha noe med hva han spiser utenfor hjemmet. Det er ikke så greit. Det spiller inn hvor syk han var, og hvor lenge han muligens har vært syk før diagnosen. Men den vanligeste årsaken til ikke å tilhele er nok svikt i dietten. Det er nok muligens dette legen mener med at tiltak måtte iverksettes. Men den glutenfrie havren og hvetestivelsen utgjør ingen glutenkilde i dag (er glutenfrie)  så eventuell gluten får han i seg på annen måte (ikke lett å være 16 år).

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.09

Allergisk mot gluten, mel, melk og gjær - råd til bakst?

Har alltid vært glad i gjærbakst, men etter en brann vi hadde i 2004 måtte vi bo i en kjellerleilighet hvor det var muggsopp i veggene. Etter det har jeg utviklet gluten, mel, melk og gjær allergi. Har du noen råd eller oppskrifter på noen form for bakst? Må...

Har alltid vært glad i gjærbakst, men etter en brann vi hadde i 2004 måtte vi bo i en kjellerleilighet hvor det var muggsopp i veggene. Etter det har jeg utviklet gluten, mel, melk og gjær allergi. Har du noen råd eller oppskrifter på noen form for bakst? Må ha noe til kaffen.

Svein, 9. september 2018 12:51

Det var en ubehagelig allergi å ha, men nei jeg er nok ingen bakemester, så det blir jo ikke rare greien du kan ha med slike allergier bortsett fra glutenfri skjokoladekake, langpanne fra Toro som bruker bakepulver som hevemiddel. Inneholder glutenfri hvetestivelse så det er litt avhengig av hva det er i melet du er allergisk mot. Dersom mel er uaktuelt, men egg går bra så finnes det en skjokoladekake (Nemesis) som ikke inneholder mel her: https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/nemesis/

Lykke til

 

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 19.01

Hvor lang tid vil det ta før blodprøvene mine er normale?

Hei! Jeg fikk diagnostisert cøliaki november 2017 i en alder av 38 år. Blodprøven viste antistoff nivå på 120 (normalområdet er under 7), og et halvt år senere viste prøven en verdi på 19. Har tatt ny blodprøve denne uken og fikk idag b...

Hei! Jeg fikk diagnostisert cøliaki november 2017 i en alder av 38 år. Blodprøven viste antistoff nivå på 120 (normalområdet er under 7), og et halvt år senere viste prøven en verdi på 19. Har tatt ny blodprøve denne uken og fikk idag beskjed om at verdien er 18. Det vil jo si marginal nedgang på 5 måneder. Jeg streber etter total glutenfri kost, og ble derfor skuffet over resultatet. Hva kan jeg forvente mtp tilfriskningen? Er fortsatt plaget med trøtthet og vantrivsel.

Lene, 7. september 2018 22:09

Det var jo en fin tilbakegang av sirkulerende autoantistoff nivå, men du må regne med at det tar tid, mye lengre tid enn vi tidligere har antatt, før du blir frisk frisk. Immunsystemet har hukommelse som opprettholder produksjonen av autoantistoffene en stund etter at du har sluttet med gluten. Kosten din er nok glutenfri, men dette klinger langsom, noen ganger veldig langsom av. Desto sykere man var ved diagnosetidspunktet, og desto eldre man var, desto langsommere går fulstendig tarmtilheling. 90% av voksendiagnostiserte cøliakere har helt tilhelet tarm etter 10 år!, så ikke vent mirakler med engang, vent 1-3 år før du kan forvente å bli frisk. 

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 18.53

Kan jeg spise kyllling som er foret på havre, hvete og soya uten å bli syk?

Jeg har cøliaki. Kan jeg da spise kylling som er foret på havre og hvete uten å bli syk? Noen dyr fores også på soya, er det trygt å spise de matproduktene? ...

Jeg har cøliaki. Kan jeg da spise kylling som er foret på havre og hvete uten å bli syk? Noen dyr fores også på soya, er det trygt å spise de matproduktene?

Hanne, 7. september 2018 21:09

Havre kan du som cøliaker spise, bare den ikke er forurenset med annet korn. Mengden glutenpeptider som sirkulerer i kyllingen som spiser hvetekorn (mulig de får ca 20% hvete) er ekstremt lavt, så mengden som da kunne tenkes å være retenert i kyllingkjøttet må være ubetydelig og lang under grensen på 20 mg gliaidn /kg vare. Du kan trygt spise kylling.

Trond S. Halstensen, 12. september 2018 18.45

Klikk på logoene for mer info