Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Vape uten nikotin

Jeg er 13 og jeg liker å vape uten nikotin men lurer om det er levelig med ingen nikotin, bare for triks osv.? ...

Jeg er 13 og jeg liker å vape uten nikotin men lurer om det er levelig med ingen nikotin, bare for triks osv.?

Folabi, 23. mai 2019 12:52

Dette har ikke så mye med cøliaki å gjøre og ikke vet jeg helt om du er cøliaker og lurer på om det å Vape er spesielt skadelig for en cøliaker. Men, siden du er 13 år og spør så skal jeg forsøke å svare slik at du forstår og har muligheten til å lese litt mer om dette. Først konklusjonen: Å Vape nikotinfritt er skadelig for luftveiene og øker risikoen for bakterielle infeksjonerog muligens også for Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), men det sisste har vi ikke påvist ennå fordi ingen har Vapet lenge nok til kunne få slik lungeødeleggelse.

Det å "Vape" nikotin-fri elektroniske sigaretter er potensielle helseskadlig. Innhalerer du røyken ned i lungene så påvirkes lungecellene, har du det bare i munnen/nesen så påvirker du overflatecellene i munn/nese/bihuler. Det alle forskere er enige om er at nikotin-fri elektronisk sigarettrøyk (Vaping) påvirker både overflatecellene og forsvarscellene i luftveiene (nese-munn, luftrør og lunger) og andre steder fordi røyken inneholder reaktive metallforbindelser som danner høyt nivå av frie oksygenradikaler. (Se her: https://no.wikipedia.org/wiki/Frie_radikaler#Oksygenradikaler_og_antioksidanter). Forenklet er frie oksygenradikaler  dannelse av oksygenmolekyler med et uparret elektron i sitt ytterste skal (med plass til ett elektron til i sitt ytterste skall, kjemi er gøy). Disse frie oksygenradikalene (ofte kalt O-dot) er  veldig reaktive og stjeler elektroner og/eller reagerer med andre molekyler og ødelegger proteinstrukturer og derved celler og vev. Dette blir en kjedereaksjon fordi de som får frastjålet et elektron vil stjele et fra noen andre molekyler, som igjen vil stjele/reagere med... (litt som om noen stjeler en sykkelventil, og man kommer å ser sitt flate sykkeldekk, så tar man en sykkelventil fra en annen sykkel, og denne eieren vil da sjele fra en annen etc,  og så fortsetter det) og slik ruller ødeleggelsen til en antiokidant kverker den frie radikalen og stanser ødeleggelsen)  Dannelsen av diise frie radikalene irriterer lunge-luftrør-nese overflatecellene til letter å la lungebetennelsesbakterier (pneumokokker) feste seg til overflaten og derved vil man  lettere kunne få lunge/bihule/mellomøre-betennelse. I tillegg vil røyken gjøre forsvarscellene (påvist for spisecellene (makrofager)) mindre interessert i å spise bakterier, og dels dør de etc. Sluttproduktet er økt bakteriell kleblighet (bakterier fester seg lettere på slimhinnen, og da kommer det flere bakterier inn i kroppen) og  redusert evne til å bekjempe bakterienne i vevet som da tilsammen gjør det lettere å få bakterielle invasjoner. Man ville da forvente at de som "Vaper" (også spørsmål om mengde) lettere får bakterielle luftveisinfeksjoner (og ikke tro at det ikke gjør noe pga antibiotika, du vet resistente bakterier etc.). I tillegg gir økte oksidative stress en form av kjemisk betennelse i luftveiene /lungene som man antar kan øke risikoen for kronisk bronkitt/astma med ødeleggelse av lungene over tid (KOLS), da kan man ende opp som "fisk på land" med lungesvikt (får ikke puste/tatt opp oksygen og/eller luftet ut kullosen av kroppen (CO2)). Dette er det samme som røykere også risikerer. Det å Vape er mindre farlig enn å røyke sigaretter, men det å Vape nikontin-fritt er ikke uten fare det heller.  

Trond S. Halstensen, 29. mai 2019 18.12

Datteren vår har fått cøliakidiagnosen, men vi mangler informasjon om kosthold

Hei. Har en datter på 5 år som nylig har fått påvist/bekreftet cøliaki. Har fått beskjed om å starte på glutenfritt kosthold, men ellers lite informasjon. Venter på time hos ernæringsfysiolog, men her er det 8 ukers ventetid. Har lest mye ...

Hei. Har en datter på 5 år som nylig har fått påvist/bekreftet cøliaki. Har fått beskjed om å starte på glutenfritt kosthold, men ellers lite informasjon. Venter på time hos ernæringsfysiolog, men her er det 8 ukers ventetid. Har lest mye på denne siden, men føler vi famler litt i blinde. Hun er svært småspist og har aldri likt å smake på nye ting til tross for at vi tilrettelegger på best/gøyest mulig måte. En ting er å holde seg borte fra gluten, men er det andre ting vi bør tenke på nå i starten? Vitamintilskudd? Har lest litt om å ikke ha for mye melk/latoseinntak i starten? Når vil en merke bedring? Hvor lang tid vil det ta før hun evt. får reaksjon om hun får i seg gluten igjen? Kan hun spise produkter som det står - kan inneholde hvetemel nå i starten? Bør flere i familien testes? Har forsøkt å melde meg inn i NCF, men har ikke fått noe tilbakemelding og får ikke logget meg inn.

TR, 22. mai 2019 10:25

Ja, det er mye å forholde seg til. Ja, man pleier å undersøke familiemedlemmer for udiagnostisert cøliaki, med blodprøver av foreldre og søsken. Litt avhengig av hvor dårlig hun var, men barn pleier stort sett å bli raskt bedre (ca 3-6 mnd) på GFD, selvom det tar lengre tid å bli helt frisk (1-2 år). Selv om de fleste reagerer akutt på glutenuhell, er det mange som ikke får slike reaksjoner (men de har fortsatt cøliaki), så det varierer veldig. "Kan inneholde spor av" merkingen oppfatter vi som en juridisk beskyttelses uten så mye realiteter. Freia har vistnok målt og det var 40-60 ppm gluten i skjokoladen, så det er innenfor det som godkjennes som mat til cøliakere (<100ppm, såkalt lav-gluten). Men, igjen reagerer man på dette så får man holde seg unna. Som dere vet, så anbefaler man at man holder seg unna søt-melk i ca 3 mnd tid. Det med NCF håper jeg kommer raskt i orden og så får vi håpe hun får appetitten tilbake ettersom magen roer seg på GFD.

Trond S. Halstensen, 22. mai 2019 18.30

Hvilken annen årsak enn cøliaki kan gi forhøyet verdi på IgA?

Barnet mitt begynte utredningen for cøliaki i februar grunnet en del magevondt. Første blodprøvesett viste normale verdier, men forhøyet IgA (rundt 130, husker ikke eksakt tall, men rundt der). Sjansen for cøliaki med en så høy verdi var visstnok relat...

Barnet mitt begynte utredningen for cøliaki i februar grunnet en del magevondt. Første blodprøvesett viste normale verdier, men forhøyet IgA (rundt 130, husker ikke eksakt tall, men rundt der). Sjansen for cøliaki med en så høy verdi var visstnok relativt høy. Etter en gastroskopi som viste seg å være normal, og nok et blodprøvesett som viste forhøyet IgA (verdi på 80), så har vi nå fått barnet vårt "friskmeldt". Barnet har altså, over en periode på 6 uker hatt to blodprøver med forhøyet verdi på IgA, en normal gastroskopi, og er da friskemeldt av barnelegen. Hvilken annen årsak enn cøliaki kan gi forhøyet verdi på IgA? For meg er det litt merkelig å ikke skulle undersøke videre for å finne årsaken til at blodprøveverdiene er høye på bakgrunn av en normal gastroskopi. Vi spiser en normal mengde gluten i hverdagen og har ingen glutenfrie alternativer som en del av vårt daglige kosthold.

Eirin, 21. mai 2019 23:04

Jeg antar at du med IgA nivå menere IgA  mot "cøliaki-markøren" Transglutaminase-2 (et enzym man har i bl.a. tarmslimhinnen). Det er litt ulikt hva de enkelte tallene står for, siden noen sykehus har egne testsystemer, mens Fürst opererer med >7 som grense for å være positiv, og >70 som grense til å få cøliaki uten biopsi (om alt annet stemmer med cøliaki). Med det jeg antar er høye IgA-verdier mot TG2, så har man cøliaki til det motsatte er dobbelt bevist. Forandringene i tarmen kan være flekkvise, men noe forandringer bør det være i enkelte biopsier, selv ved flekkvise forandringer (som Mars grad 1). Når det er sagt så forekommer det at noen får positive resultater med den vanlige testmetoden uten å ha cøliaki og uten at disse antistoffene binder seg til TG2 i vevssnitt (anti-endomycium antistoffer) slik de gjør ved cøliaki. Så det er mulig han bare har et merkelig funn og at dette ikke reflekterer cøliaki (igjen avhengig av testsytem), men jeg hadde nok følt meg sikrere dersom man hadde testet dette på den gamle måten med påvisning av anti-endomycium antistoffer på vevssnitt, slik de gjør rutinemessig på OUS når cøliakibarn med høye nivåer av IgA mot TG2, (>10 ganger øvre normalgrense på 2 tidspunkter) skal diagnostiseres uten biopsi.

Jeg vet ikke hva som har hendt med dere, og hvorfor man ikke undersøker dette nærmere, mulig de har erfaring med at dette ikke er en godt testsystem. 

Trond S. Halstensen, 22. mai 2019 18.11

Merker ingenting ved uhell selv om jeg har cøliaki

Hei, Trond. Fikk diagnosen cøllaki rundt ettårs-alderen. Min mor var nøye med å følge opp dietten frem til puberteten. Er 75-modell og ingen rundt meg hadde diagnosen, og opptattheten med at gluten gav oppblåst mage var fraværende. Ønsket ikke...

Hei, Trond. Fikk diagnosen cøllaki rundt ettårs-alderen. Min mor var nøye med å følge opp dietten frem til puberteten. Er 75-modell og ingen rundt meg hadde diagnosen, og opptattheten med at gluten gav oppblåst mage var fraværende. Ønsket ikke spesialbehandling eller fokus og gikk derfor gradvis vekk fra dietten. I en periode hadde jeg mye behov for søvn og slett litt med nervøsitet og depresjon. Ingen kontakt med lege som følge av dette. Gjenomført en graviditet og hadde lite jern. Snakket ikke om symptomene fordi jeg tenkte at det var sånn jeg var, og legen skrev det på graviditeten. Fødte en velskapt sønn både lang 55 cm og 4085 kg på glutenkosthold. Fram til alder av 26 år spiste jeg gluten. Som 25-åring ble jeg alvorlig psykisk syk. Fra 26års-alderen og frem til nå (44 år) har jeg følgt glutenfritt kosthold og synes jeg fungerer både bedre mentalt og fysisk på dette kostholdet. Skal nevne at jeg tok å sjekket tarmtottene igjen i en alder av 19 og fikk beskjed om å ha glutenfritt kosthold hele livet ut uten at jeg tok dette til etterretning. Har i store deler av mitt liv en forhøyet BMI så er ikke typisk i den sammenheng. Spørsmålet mitt er nå: i forrige uke var jeg i Bosnia og spiste suppe med spagetti i fordi jeg spurte ikke spesifikt hva suppen innholdt og ville ikke fremstå uhøflig og visste at konsekvensen var minimale for en reaksjon i tarmen. Sant å si merket jeg ingen ting på magen litt små å hard avføring ellers ok. Hva tenker du om dette? Har jeg cøliaki, og dersom ja hvorfor er ikke konsekvensen av dårlige matvalg mer alvorlig?

Astrid, 15. mai 2019 12:29

Du har cøliaki, punktum. Jeg synes konsekvensene av ditt glutenholdige kosthold har vært alvorlig nok, Både tretthet og psykiske problemer kan tilskrives ubehandlet cøliaki (men det er klart man kan få psykiske problemer uten at en ubehandlet cøliaki er involvert, men det vet man ikke før man oppdager hva som skjer på glutenfri kost). Mange cøliakere reagerer ikke akutt på gluten, men fortsetter de med glutenholdig mat så får de system-symptomer og blir syke. Men akkurat som du tolket dine plager så tolker man dette lett som at slik er det bare siden det kommer så snikende. Det at du har økt BMI er ikke til hinder for å ha cøliaki. Spis glutenfritt og unngå uhell. Du har ikke "råd" til å bli syk igjen.

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 19.29

Vil gi blod men har for lave jernverdier - bør jeg bare spise mer jern?

Hei, jeg er 21 år og meldte meg nylig som blodgiver. Jeg fikk tilbakemelding om at jeg ikke kunne gi blod da analysen av jernlager (ferritin) viste verdier under 10 mikrogram/l. Jeg har ikke kjent på noen av symptomene som følger med jernmangelanemi, men skjønner at det kan...

Hei, jeg er 21 år og meldte meg nylig som blodgiver. Jeg fikk tilbakemelding om at jeg ikke kunne gi blod da analysen av jernlager (ferritin) viste verdier under 10 mikrogram/l. Jeg har ikke kjent på noen av symptomene som følger med jernmangelanemi, men skjønner at det kan ha sammenheng med at jeg større blødninger under menstruasjon. Leser forøvrig også at de med udiagnostisert cøliaki kan ha lave ferritinnivå. Derfor lurer jeg på om det er sannsynlig at cøliakien spiller noen rolle her, eller om jeg bare bør endre kostholdet mitt slik at jeg spiser mer jern? Har spist glutenfritt siden jeg ble diagnostisert med cøliaki i ettårsalderen.

Mari, 12. mai 2019 15:17

Det er kun ubehandlet cøliaki som gir problemer med jernopptaket. Du er en behandlet cøliaker som derved er å oppfatte som frisk fra cøliakisykdommen. Dine lave jernlagre skyldes nok menstruasjonsblødninger kombinert med for lite jern i kosten.

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 19.19

Halsproblemer, cøliaki og glutenfri kost

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i januar 2019. Jeg har lenge hatt vondt i halsen (etter en tur til utlandet i 2016). Jeg har hatt vondt i halsen nesten hver dag etter denne reisen. Jeg har vært mange dager hjemme fra skolen og mange ganger hos øre, nese og halsspesialist. Det ...

Hei! Jeg fikk påvist cøliaki i januar 2019. Jeg har lenge hatt vondt i halsen (etter en tur til utlandet i 2016). Jeg har hatt vondt i halsen nesten hver dag etter denne reisen. Jeg har vært mange dager hjemme fra skolen og mange ganger hos øre, nese og halsspesialist. Det som var rart var at de så sjeldent noe i halsen (innimellom rødt og Noen «kuler» bakerst i halsen). Men jeg hadde ekstremt vodt hver dag og spesielt om morgenen. Ingenting hjalp, prøvde også flere medisiner mot sure oppstøt osv. Halsen min svidde hele tiden, spesielt når jeg svelget. Etter en god stund fant vi ut at jeg hadde jernanemi. Jeg ble sendt til gastroskopi for å sjekke halsen i desember 2018. Da fortalte jeg om jernmangelen og derfor tok vi prøver for cøliaki. Det viste seg at de ikke så noe feil i halsen, men at jeg hadde cøliaki. Etter at jeg begynte med glutenfri kost har jeg ikke hatt så mye vondt i halsen. Bare en sjelden dag, og før var det hver dag. Helt siden den turen i 2016 har jeg også hatt slim i halsen som jeg «gulper opp» hver dag opptil 10 ganger per dag. Dette sliter jeg fortsatt med og er ikke redusert etter jeg begynte med glutenfri kost. Det er grønt/gult slim akkurat som snørr. Kan det med at jeg ikke har særlig vondt i halsen lenger ha sammenheng med at jeg begynte å spise glutenfri kost?

Emilie, 12. mai 2019 13:42

Selv om halssmerter ikke er et vanlig cøliakisymptom, så kan jeg ikke utelukke at det har hatt en sammenheng siden de forsvant på GFD. Alternativt at du har en variant av allergi mot hvetemelsproteiner uavhengig av cøliakien med svelgsmerter (Eosinophil øsofagitt), men muligens får vi aldri vite hva som var årsaken. Nå har du jo også et tilleggsproblem med det som høres ut som en betennelsestilstand i halsen/spiserøret men side du er så grundig undersøkt så er det vanskelig å fantasere om årsaker til at du kan gulpe opp slikt slim (uten å hoste så det er ikke fra luftrøret). Man ville nok ha sett en spiserørsutposning ved gastroskopien. Slike små utposninger kan være nokså lange og er en utviklingsforstyrrelse som oppdages på de undersøkelsene du har vært igjennom. Det eneste rådet jeg derfor har er å oppsøke en lege/gastroenterolog med dette problemet alene og få undersøkt om man kan se hvor dette kommer fra.

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 19.13

Hvor lang tid det skal ta før man får endelig svar på gastroskopi?

Hei, Jeg var på SUS og fikk en gastroskopi-undersøkelse i begynnelsen av mars. Jeg fikk beskjed om at det tydet på at jeg hadde glutenallergi og at de anbefalte meg å begynne å spise glutenfri mat med en gang, men at jeg skulle få endelig svar om 4 uker. Etter 5 ...

Hei, Jeg var på SUS og fikk en gastroskopi-undersøkelse i begynnelsen av mars. Jeg fikk beskjed om at det tydet på at jeg hadde glutenallergi og at de anbefalte meg å begynne å spise glutenfri mat med en gang, men at jeg skulle få endelig svar om 4 uker. Etter 5 uker hadde jeg fremdeles ikke hørt noe, jeg kontaktet da legen min som hadde fått svar "Vurdering: Maktroskopisk sterk mistanke om cøliaki. Duodenalbiopsier sendt til histologisk vurdering". Det har nå gått over 2 mnd siden gastroskopien, jeg lurer da på hvor lang tid det skal ta før man hører noe angående endelig svar?

E.R., 12. mai 2019 02:19

Det var lenge, unødvendig lenge. Har du også fått påvist autoantistoffet (cøliakitesten) IgA mot tTG, så cøliakidiagnosen er veldig sannsynlig? Uansett så skal de ikke trenge å bruke så lang tid på patologisk avdeling i Stavanger. Be om svar en gang til. Håper for din egen del at den histologiske vurderingen er konklusiv (siden du har startet på GFD).

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 18.53

Inneholder gin og tonic gluten?

Hei. Har ikke funnet noen oversikt over om gin og tonic inneholder gluten? ...

Hei. Har ikke funnet noen oversikt over om gin og tonic inneholder gluten?

Marius, 11. mai 2019 22:07

Gin er som alt destilert brennevin, glutenfritt. Tonic har ikke gluten. Om noe er tilsatt bestandeler fra noe som inneholder gluten så skal det være merket. Er det ikke merket så er det ikke tilsatt produktet. Så nyt din GT med god samvittighet.

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 18.49

Reagerer ikke på hvetemel men andre kornsorter som rug - kan det være cøliaki?

Hei :) Gjennom min barndom fra 2 år til 14 år hadde jeg mye diaré, oppkast og kvalme. Liten og tynn, og konstant jernmangel tross mye jerntilskudd. Hadde en periode i 8-12 år der jeg hadde mye oppkast og var mye innlagt på sykehus. Mistenkte morbus chron, men ble avkre...

Hei :) Gjennom min barndom fra 2 år til 14 år hadde jeg mye diaré, oppkast og kvalme. Liten og tynn, og konstant jernmangel tross mye jerntilskudd. Hadde en periode i 8-12 år der jeg hadde mye oppkast og var mye innlagt på sykehus. Mistenkte morbus chron, men ble avkreftet. Nå er jeg 42 og har i 2 år hatt gul avføring, mye magesmerter, slapp og trøtt, utilpass og i perioder deprimert. Er gått ned 12 kg da jeg har kuttet ut fett pga rikelige gallekonkrementer som jeg har trodd er årsaken til mageproblemene. Er egentlig satt opp til operasjon av galle, men har gått til ernæringsfysiolog som mener at det er gluten jeg reagerer på... Har aldri tenkt over det, men ser i min barnejournal at blodprøver på gluten den gang var ok. Men de mistenkte at jeg kunne reagere på rug og hvetekli (har atopisk eksem som barn og astma, bjørk og timotei som voksen). Jeg har spist minimalt med brød siden jul, har spist mest knekkebrød og rugsprø, men mye magevondt og som jeg tror, relateres til galle (ikke gallesteinsanfall, men konstante diffuse smerter som oppblåsthet, luftplager o.l med stråling i bryst). I samarbeid med ernæringsfysiolog prøvde jeg glutenfri mat i 3 uker og ble myyyyye bedre. Alle smertene med galle forsvant til og med. Avføringsmønsteret gikk fra avføring 3-4 ganger daglig fra diaré til obstipasjon på samme dag til 1 gang med normal avføring, men fortsatt gul. Så var det tilbake til gluten. Brød, pannekaker, vafler osv går fint, men knekkebrød med rugmel tar helt knekken på meg. Blir helt satt ut med kvalme, generell sykdomsfølelse og magesmerter lokalisert i magesekkområdet og ned forbi galle rundt navle på høyre side. Dette etter 1 rugsprø i går og 1 i dag. Fortsatt ikke diaré, men har se samme symptomene som galle med stråling i bryst og følelse av astma. Dette ble en lang forklaring på ett lite spørsmål som; kan jeg ha cøliaki? Ingen magesmerter på hvetemel, men på andre kornsorter som rug..? Kjennes ut som hjerteinfarkt rett og slett (masse luft). Utsatte forsåvidt galleoperasjonen siden jeg skal ha gastroskopi i slutten av mai. Jeg vet ikke svaret på blodprøvene som ble tatt men legen min sa at jeg den ene testen var negativ og den andre positiv, så det var grunnlag nok for å ta en gastroskopi. Går på triobe nå pga mangel og selvfølgelig jerntabletter pga anemi.

Mathilde, 10. mai 2019 20:21

Det er uvanlig at man som cøliaker har akutt (?) reaksjon selektivt på rug eller andre bestandeler i rug-kjeksen, da tror jeg vi heller må til allergi-reaksjoner. Det er også mulig du faktisk tilfeldigvis fikk gallestensanfall samtidig med spising av rug, uten at det egentlig var en sammenheng. Uansett så bør de ulike tilstandene avklarer hver for seg. Gallestenskonkrementer kan det være fornuftig å bli kvitt så de ikke gir deg tilleggsproblemer senere; utredning for cøliaki, med din forhistorie, er fornuftig og siden du ikke reagerer akutt på gluten/hvetemels holdig mat så kan du jo bare spise så mya av det som du orker. Om du har en tilleggsreaksjon mot rug kan du jo undersøke dette senere når disse andre tilstandene er avklart/behandlet. 

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 18.10

Er det ikke vits å gjennomføre provokasjon fordi NAV uansett vil avslå søknaden?

Barn diagnostisert med non-cøliakisk glutenintoleranse og innvilget 3-årig stønad i 2013. Vurdert på nytt av lege i 2016 og igjen innvilget 3 år med stønad. Skal vurderes igjen ila 2019. Nå hører jeg at NAV ikke innvilger stønad til non-c&os...

Barn diagnostisert med non-cøliakisk glutenintoleranse og innvilget 3-årig stønad i 2013. Vurdert på nytt av lege i 2016 og igjen innvilget 3 år med stønad. Skal vurderes igjen ila 2019. Nå hører jeg at NAV ikke innvilger stønad til non-cøliakisk glutenintoleranse lenger, så det er ikke noe poeng med provokasjon og dokumentasjon fra lege fordi NAV uansett vil avslå søknaden. Stemmer det? Det har jo store økonomiske konsekvenser videre for en som snart blir 18 år, men vi ønsker ikke å gjennomføre provokasjon hvis vi ikke må.

Camilla, 10. mai 2019 11:19

Det stemmer, det er slik NAV har argumentert etter de siste vitenskaplige undersøkelsene som påviste at det var ikke var gluten i hvetemelet som ga reaksjonene. Mulig det er noe annet, som hvetestivelsens innhold av ikke-absorberende karbohydrater (Fruktaner), eller reaksjon mot et annet protein kalt Amylase-Trypsin Inhibitor (ATI), men det ser ikke ut til å være gluten man reagerer på. Derfor forlanger NAV at diagnosen må være bekreftet med en dobbelt blindet gluten provosering, som ingen sykehusavdeling gjennomfører (utennom en spesialpoliklikk på Ullevål sykehus). Pasientene er derfor skvist mellom NAV sine krav til sykdomsdokumentasjon og praksisen i Norsk helsevesen. Vi er i dialog med NAV, men det vil ta tid før de endrer praksis.

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 18.29

Er magevondt normalt på dette stadiet i tilfriskningsprosessen?

Hei! Vår datter fikk diagnosen cøliaki i november 2018. Cøliakien ble tilfeldig oppdaget i forbindelse med blodprøvetaking, så hun hadde ikke så mange symptomer, bortsett fra at hun reagerte på laktose. Hun har nå spist gf siden november. Blodpr&osl...

Hei! Vår datter fikk diagnosen cøliaki i november 2018. Cøliakien ble tilfeldig oppdaget i forbindelse med blodprøvetaking, så hun hadde ikke så mange symptomer, bortsett fra at hun reagerte på laktose. Hun har nå spist gf siden november. Blodprøver nylig viste at transglutaminase har gått fra over 128 til 87, jernlager på vei opp. Men jeg lurer på: hun har en del vondt i magen. Ikke sånn voldsomt vondt, men ubehag. Ner om å få være hjemme fra skolen av og til. Er dette normalt på stadiet i tilfriskningsprosessen hun nå er? Hun har og vært uten laktose i 3 mnd, men hun er på litt opptrapping nå, det har virket som et glass vanlig melk om dagen går fint.

Mor til jente med cøliaki, 9. mai 2019 08:05

Cøliakiforandringen går langsomt tilbake, og det kan ta tid. Mulig dette henger sammen med cøliakien, men reagerer hun om hun har "uhell" eller er det uproblematisk (siden hun hadde så få symptomer)?  Men, når det er sagt så er det mange ulike årsaker til å ikke ville gå på skolen. Vondt i magen kan lett bli et stråargument for å slippe, så andre hovedårsaker bør også vurderes (veldig vanskelig dette). Hun er på bedringens vei så om dette er en resttilstand etter cøliakien og hun forblir glutenfri så bør dette forsvinne av seg selv i løpet av et halvt til ett år. Men jeg ville nok undersøkt andre årsaker til å ville være hjemme, litt avhengig av alder. Muligens er ett stort glass melk (?) litt mye om hun får plager.

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 18.21

Må datteren min gjennomgå tre måneder med glutenprovokasjon?

Jente nå 16 år - kroniske magesmerter i 10 mnd i 2013, jevnlig såpass mye smerter at hun ikke holde seg i ro, lignet rier som ved fødsel, smertene endte i oppkast og 8 timer søvn. Utredet for kreft, laktoseintoleranse, blindtarm, underlivsproblemer m.m. - hun var fris...

Jente nå 16 år - kroniske magesmerter i 10 mnd i 2013, jevnlig såpass mye smerter at hun ikke holde seg i ro, lignet rier som ved fødsel, smertene endte i oppkast og 8 timer søvn. Utredet for kreft, laktoseintoleranse, blindtarm, underlivsproblemer m.m. - hun var frisk, alle blodprøver fine, gastroskopi fin, diagnostisert non-cøliakisk glutensensitivitet etter flere runder provokosasjon mens hun var på glutenfritt. Ingen smerter eller plager etter to uker med glutenfritt kosthold. Stønad 3 år innvilget.

- Kontroll Ahus 2016. Hadde nylig hatt et uhell, fått i seg gluten og blitt like syk som sist. Lege anså det som for plagsomt å gjennomføre provokasjon. Fikk beskjed om å ta kontakt i 2019. Skulle da komme for blodprøver, spise gluten 1 uke og nye blodprøver. Nye 3 år stønad innvilget.

- 2019: tok kontakt med Ahus som avtalt, fikk beskjed om å spise gluten 3 mnd, så gastroskopi. Forklarte hva vi ble enige om sist. Hjalp ikke. Forklarte at 3 mnd er helt urealistisk i forhold til skole og idrett. Reagerer hun som sist blir hun sengeliggende med oppkast og søvn, kan ikke gjennomføre skole og idrett. Svaret jeg fikk var at hun måtte det fordi hun da kunne få gastroskopi i narkose gratis. Jeg sa at det ikke var noe argumemt og at det aldri har vært mistanke om cøliaki. Legen sist anså ikke gastroskopi som relevant. Fikk beskjed om å kontakte fastlege for ny henvisning. Var hos fastlege som forstår saken godt, skrev henvisning og presiserte i den at hun ikke kan utsettes for gluten over tid og forklarte hvorfor. Fikk brev i dag; time på Ahus i slutten av august og må spise gluten minst 3 mnd i forkant. Hva i alle dager skal vi gjøre nå?

Mamma til 16-åring, 8. mai 2019 20:56

Dere har fått time for å utrede en cøliaki, med det for cøliaki nødvendige 3 mnd glutenprovoseringstid. Ikke-cøliakisk GLUTENsensitivitet har blitt vitenskapelig forkastet som tilstand, derfor vil dere få problemer med NAV og derfor vil ikke legene gjøre åpen provoseringstesting. De har heller ikke redskap, tid, ressurser eller mulighet til å gjennomføre en (dobbelt) blindet ren gluten provokasjon. Blindet betyr her at ingen skal vite om det hun spiser inneholder gluten eller ikke. Internasjonalt har man blitt enig om at personer uten cøliaki og uten påvist hvetemelsallergi (IgE mot hvete proteiner) kan reagerer på hvete, men det er ikke gluten i hvetemelet som gir reaksjonen, men noe annet, ennå delvis ukjente bestandeler i hvetemelet. Derfor har tilstanden endret navn til ikke-cøliakisk hvetemels-sensitivitet, uten at NAV har godtatt dette (ennå). 

Så til ditt problem: NAV godtar nå kun påvist hvetemelsallergi og cøliaki som diagnostisk grunn for å gi grunnstønad ved behov av "glutenfri kost". Vi er i "dialog" med NAV, men foreløpig trenger vi mere vitenskaplige data for å kunne argumentere for tilstanden som din datter har. Her er vi nok ved problemets kjerne, sykehuset vil kun undersøke om hun har cøliaki, som bare lar seg diagnostisere om man er cøliakisyk på glutenholdig mat, og NAV gir ikke støtte til glutenfri kost for annet enn de påvist sykdommene: cøliaki eller IgE-mediert allergi. Jeg har dessverre ingen gode råd å komme med da blindet glutenprovokasjon ikke gjennomføres på sykehusene (med unntak av en spesialavdeling på Ullevål/OUS i Oslo). Alternativet er å fortsette med et matregime hun takler (glutenfritt) og gi opp NAV, til de godkjenner denne tilstanden.

Trond S. Halstensen, 15. mai 2019 18.05

Er det spesielle råd ift introduksjon av glutenholdig mat hos barn av foreldre med cøliaki?

Hei! Jeg jobber som helsesykepleier, og trenger noen råd. Følger en familie med en nå 3 mdnr gammel baby, hvor mor har alvorlig cøliaki. De planlegger nå å etterhvert introdusere barnet for grøt. Mor er bekymret for at det å blande ut grøtpul...

Hei! Jeg jobber som helsesykepleier, og trenger noen råd. Følger en familie med en nå 3 mdnr gammel baby, hvor mor har alvorlig cøliaki. De planlegger nå å etterhvert introdusere barnet for grøt. Mor er bekymret for at det å blande ut grøtpulver og å mate barnet vil kunne utsette henne for gluten, noe hun reagerer svært kraftig på, med flere dagers sykdom for hennes del. Finnes det gode tips/råd/løsninger som jeg kan bringe videre? Er det spesielle råd ift introduksjon av glutenholdig mat hos barn av foreldre med cøliaki?

Helsesykepleier, 8. mai 2019 11:14

Mulig far kan lage vellingen som så fryses ned i bruksposjoner så slipper mor å være engstlig for luftbåret hvetestøv, men gluten må ned i tarmsystemet til mor for å gi plager så om mor bare ikke putter barnets hveteholdige grøt i sin egen munn, slikker på skjeen, fingrene sine etc så burde det gå greit. Det er ingen andre kostråd for hveteintroduksjon mht cøliaki for de med cøliaki i familien enn for andre, og det er at man bør introdusere hvete fra 4 mnd alder.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 20.59

Kan DH blusse opp ved eksponering av jod på huden?

Hei! Da jeg fikk diagnosen DH som tenåring for 20 år siden, fikk jeg beskjed om å redusere inntaket av jod. Jeg sluttet å drikke melk og i mange år spiste jeg heller ikke saltvannsfisk. Jeg har ikke hatt noen vesentlige utbrudd etter at utslettet gikk tilbake etter over...

Hei! Da jeg fikk diagnosen DH som tenåring for 20 år siden, fikk jeg beskjed om å redusere inntaket av jod. Jeg sluttet å drikke melk og i mange år spiste jeg heller ikke saltvannsfisk. Jeg har ikke hatt noen vesentlige utbrudd etter at utslettet gikk tilbake etter overgang til glutenfritt kosthold som jeg selvfølgelig fortsatt står på. Jeg lurer på dette med jod - kan sykdommen blusse opp ved eksponering av jod på huden (f.eks jodholdig desinfeksjon ved operasjoner), eller må det inntas? Og hva med jodholdig kontrastvæske om jeg noen gang skulle få behov for en CT-undersøkelse? I så fall er jo det viktig å vite for alle med DH.

Inger, 7. mai 2019 20:45

Nei, i henhold til det andre har erfart (publisert) så tåler du nå vanlig jodholdig matvarer (som fisk og melk) og jodholdig desinfeksjonsvæske siden du har blitt frisk på GFD.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 20.57

Ingen tegn til cøliaki hos datteren vår etter to runder med blodprøver, men hun blir bedre på glutenfri kost. Hva gjør vi?

Hei, vår datter på 5 år har hatt to runder med blodprøver hos fastlege hvor tilbakemeldingen var at det var 'et lite utslag på Cøliaki, men uten betydning' samt jernmangel. Vi oppsøkte lege fordi datteren vår hadde liten matlyst, forstoppels...

Hei, vår datter på 5 år har hatt to runder med blodprøver hos fastlege hvor tilbakemeldingen var at det var 'et lite utslag på Cøliaki, men uten betydning' samt jernmangel. Vi oppsøkte lege fordi datteren vår hadde liten matlyst, forstoppelse, og lite vektøkning over flere år. Jeg leste tilbakemeldingen fra legen som at cøliaki ikke kunne påvises. Jeg innførte glutenfritt kosthold likevel, for å se om jeg kunne se noen bedring, og plutselig fikk jenta matlyst og fikk mykere avføring og oftere. Men hva gjør vi nå? Jeg ser jo at det hjelper å kutte gluten, men vi har jo ingen diagnose vi kan vise til ifh til barnehage, oppfølging og stønad.

Tone, 7. mai 2019 13:23

Du må få fullstendig utskrift av journalen inkludert blodprøvesvarene. Hva var det som var svakt utslag på cøliaki?  Dernest må du vurdere om du vil gjøre henne syk igjen på glutenholdig kost. Be om en henvisning til en pediater/bareavdelingen og hør med dem hvordan du bør gå frem. Man kan få en NAV-godkjent midlertidig cøliakidiagnose uten biopsi dersom spesialisten mener dette er cøliaki, men da må hun nok gjennom en glutenprovoseringsperiode i 6-7 års alder for å bekrefte diagnosen. Dersom dere bare gir henne glutenfri kost og hun lever som om hun har cøliaki, så blir hun nok frisk, men problemet vender tilbake når hun blir eldre. Hadde jeg virkelig cøliaki? og dere får ikke noe grunnstønad fra NAV.  

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 20.48

Er det normalt at det tar så lang tid å komme under blodverdier på 7?

Ved cøliakidiagnosen for 2 år siden hadde jeg en blodverdi på over 120 som jeg fikk beskjed om var meget høy for en voksen. Etter streng diett gikk verdien ned til 33 og nå målte jeg igjen med 6 måneders mellomrom der IgA ble målt på 29. Er det...

Ved cøliakidiagnosen for 2 år siden hadde jeg en blodverdi på over 120 som jeg fikk beskjed om var meget høy for en voksen. Etter streng diett gikk verdien ned til 33 og nå målte jeg igjen med 6 måneders mellomrom der IgA ble målt på 29. Er det normalt at det tar så lang tid å komme under 7? Jeg er over 50 år .

JG, 6. mai 2019 23:24

Ja, hos voksne tar det lang tid å få normalisert blodverdiene og tynntarmen, særlig når man har vært veldig syk på diagnosetidspunktet, slik du var. Du skal ikke være overrasket om det tar ennå 2 år før du nærmer deg normalverdiene, immunsystemet har hukommelse.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 20.46

Rød og irritert hals og utslett på kinn og bryst - kan dette være cøliaki/DH?

Hei, halsen min er en del rød og irritert. Det er noen små hvite blemmer som av og til sprekker og jeg blir sår i halsen. I tillegg får jeg periodevis utslett på kinn og på bryst. Jeg mistenker at det har en sammenheng. Har datter med cøliaki og har genet ...

Hei, halsen min er en del rød og irritert. Det er noen små hvite blemmer som av og til sprekker og jeg blir sår i halsen. I tillegg får jeg periodevis utslett på kinn og på bryst. Jeg mistenker at det har en sammenheng. Har datter med cøliaki og har genet for cøliaki. Hvordan kan jeg finne ut om det er en sammenheng, hvordan skal en biopsi av halsen taes?

Harald, 6. mai 2019 21:56

Det du beskriver er ikke typisk for hverken cøliaki eller dermatitis herpetiformis. Jeg tror jeg vil anbefalt at du får henvisning til en øre-nese-hals lege som har erfaring i å vurdere hva som ofte fremkommer i halsen. Ta eventuelt bilder med mobiltelefonen (gap opp og ta bilde med blitz, blir ofte skarp og fint) under et utbrudd. Ta også bilder av hudutslettet, det er greit å ha med seg når man får time hos legen for det er ikke alltid at utslettet er så tydelig når man kommer dit.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 20.43

Jeg mener sykdomsbildet tyder på cøliaki - har jeg rett?

Hei! Nå er vi fortvila. Kjæresten har tatt tester som viser: RF-IgA på 40 KIE/L. Har jeg rett i at den er for høy? (IgM og IgG var lave). Han har også fått påvist: For høy FeCal på 440 mg/kg, samt div. inflamasjoner (påvist blod i avf&osl...

Hei! Nå er vi fortvila. Kjæresten har tatt tester som viser: RF-IgA på 40 KIE/L. Har jeg rett i at den er for høy? (IgM og IgG var lave). Han har også fått påvist: For høy FeCal på 440 mg/kg, samt div. inflamasjoner (påvist blod i avføring (F-Hb). I tillegg: P-CRP og immuglobin (IgM) litt over grenseverdiene. Han har elles også Karpatunnellsyndrom (operert), samt ADD-diagnose (som jeg egentlig er usikker på hvor riktig er). Også mye utslett på legger og armer. Det som ut som DH, starter med bittesmå blemmer og klør så mye at han klør seg til blods på store områder om natta. Har bedt om TG3-test nå, etter mange behandlingrunder etter leges forslag om ringorm/sopp - som ikke hjelper i det hele tatt. Etter positiv FeCal og F-HB, rekvirerte legen tykktarmstest (som var ok), men ikke tynntarmstest. Da gikk vi sjøl og fikk gjennomført tynntarmstest for cøliaki. Venter på svar. Symptombildet ellers er muskeltrøtthet, og å være veldig sliten. Legen virker som han er ferdig med saken, selv om han ikke har tatt TG2-IgA og tynntarmsbiopsi. Og selv om resultatene på de andre testene over ikke har fått sin forklaring. Han sier de ikke finner annet enn psykisk årsak (!) og foreslår muskeltrening. Jeg mener sykdomsbildet er veldig fysisk tydelig, og at det tyder på cøliaki. Har jeg rett? Hva kan det ellers være?

Anne, 6. mai 2019 12:37

Det var mye og jeg forstår frustrasjonen. Jeg må nok sortere ut det som har cøliaki-interesse. Man har ennå ingen kommersiell test for å påvise sirkulerende IgA antistoffer mot hudens transglutaminase-3 som sees ved dermatitis herpetiformis. Men ved DH kan man påvise granulære IgA immunkomplekser i frisk huds papiller. Det taes gjerne en biopsi fra lesjonen (der det klør) og et fra et uaffisert område (innsiden av underarmen f. eks. ) som sendes på saltvann til nærmeste spesiallaboriatorium som kan utføre slik immunhistokjemisk analyse av vevssnitt. Men en fecal calprotectin på 440 er klart forhøyet og gir misstanke om inflammatorisk tarmsykdom, som muligens kunne ha involver ttynntarmen (Mb. Crohn) siden colonoskopi ikke viste lesjoner tykktarmen, men det krever egen utredning. Cøliakimuligheten kunne også ha blitt utredet med blødprøver (påvisning av IgA mot tTG) om han da spiser gluten. Resten av sykdomsproblemet må jeg nesten overlate til hans (nye?) fastlege å ordne opp i. Som du vet så er IgA-RF (om enn kun lett forhøyet) den tidligeste markøren for senere leddgikt, men den var gjennomsmitlig forhøyet 13 år før RA diagnosen ble stilt, og hvor mange som hadde forhøyet IgA-RF uten å få RA fant jeg ikke ut av (friske eldre har ofte lett forhøyet .RF).

Uansett så fremstår han syk og trenger oppfølgning av en lege som ser problemet.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 20.30

Kan det være Dermaititis herpetitiformis?

Jeg er en dame på 72 år. Har alltid hatt problem med magen. Siden 2017 har jeg hatt eksem og små utslett som klør. Var hos soneterapi som sa det slo ut på tynntarm. Jeg føler meg mye bedre nå når jeg spiser mest mulig glutenfritt. Kan det v&aeli...

Jeg er en dame på 72 år. Har alltid hatt problem med magen. Siden 2017 har jeg hatt eksem og små utslett som klør. Var hos soneterapi som sa det slo ut på tynntarm. Jeg føler meg mye bedre nå når jeg spiser mest mulig glutenfritt. Kan det være Dermaititis herpetitiformis? Jeg skal på ny inn til ny vurdering. Min nye fastlege sier det ikke kommer av stress. Jeg blir veldig usikker av og gå slik og ikke vite hva det er.

Gunvor, 6. mai 2019 09:01

Da anbefaler jeg at du hører på legen din. Det er fult mulig du har DH og muligens også cøliaki, og det kan legen di finne ut av, litt avhengig av hvor lenge du har spist glutenfritt, men mye av cøliaki og DH endringen i henholdsvis tarm og hud står lenge etter man har startet på GFD. Alternativet er at du må spise brød igjen for å bli diagnostisert, men det er det verdt, om du må det.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 20.12

Har jeg rett på grunnstønad når jeg flytter hjem til Norge, og kan jeg drikke så mye glutenfritt øl jeg vil uten problem?

Hei! Jeg har to spørsmål: 1) Jeg studerer i Danmark, og er nå i prosessen med å utredes for cøliaki her nede. IgA-nivåene mine var på 110 ved siste måling, jeg har "riktig" genkombinasjon, har vært anemisk osv., så ifølge...

Hei! Jeg har to spørsmål: 1) Jeg studerer i Danmark, og er nå i prosessen med å utredes for cøliaki her nede. IgA-nivåene mine var på 110 ved siste måling, jeg har "riktig" genkombinasjon, har vært anemisk osv., så ifølge legene er det nå ingen tvil om at det er dette jeg har. Siste "spikeren i kista" er som kjent gastroskopi, som jeg skal ta nå på fredag. Utredningsforløpet virker altså tilsynelatende til å være det samme som i Norge. Alt har skjedd på et offentlig sykehus, og der skal jeg også ta gastroskopien. Det hele skjer altså i "offisiell regi", men jeg er usikker på hvordan det at diagnosen min er påvist i utlandet, kommer til å spille inn på min rett til grunnstønad når jeg flytter hjem igjen om et par år? Jeg er engstelig for om NAV ikke kommer til å godkjenne min diagnose stilt i Danmark, men at de kan komme til å kreve at jeg skal få utført gastroskopien min på nytt i Norge? Det frister lite, ettersom det ville kreve at jeg skulle ta en ny runde med å spise gluten igjen om et par år. 2) Jeg har Googlet masse og føler meg egentlig ganske parat til å stoppe med å spise gluten nå, etter gastroskopien. Dog er jeg usikker på akkurat hvor hysterisk jeg skal være? Det virker som om enkelte på Internett ser på gluten som en slags liten terrorist som aktivt er ute etter å "ta" alle med cøliaki og bare kan hoppe frem og slå deg ihjel når som helst. Personlig synes jeg dette virker som en utrolig slitsom innstilling, og er ikke særlig lysten på å leve livet mitt i konstant frykt for gluten. Kan se det er flere som har spurt om sånne helt lavpraktisk ting jeg også lurer på, fx ift om man kan riste brødet i samme brødrister osv., og at dere anbefaler å bruke sunn fornuft og leve livet sitt uten unødig hysteri, men helst børste vekk synlige smuler osv. Dette virker jo overkommelig, så det er jeg glad dere skriver! Men hva med fx øl, hvor streng må jeg være der? Jeg er jo student, så det er gjerne en del alkohol i helgene. Er det sånn at jeg kan drikke så mange øl jeg vil, så lenge de er merket som glutenfrie, altså under 20ppm? Eller kan jeg fint tåle 1-2, men risikere at den samlede mengden gluten blir for stor hvis jeg drikker fx 4-5? På forhånd takk for svar, og så glad for at dere har denne nettsiden med så mye god informasjon!

Katrine, 5. mai 2019 09:05

Den danske diagnostiseringen blir godtatt av NAV (skal godtaes av NAV). Bare få en detaljert legeattest/epikrise fra sykehuset hvor det fremkommer hvordan du har fått diagnosen og med en underskrift av overlegen/lege-spesilisten (gastroenterologen).

Masse norskt øl er glutenfritt (Rignes Lite), vet ikke om du får det samme i Danmark, alternativet er Corona som også er glutenfritt (tilsettes enzymer som bryter ned gluten). Det glutenfrie ølene skal du kunne drikke så mye du vil av.

Trond S. Halstensen, 08. mai 2019 20.08

Klikk på logoene for mer info