Arkiv

Resultat: (1000) viser 1 - 20

Hvorfor reagerer jeg på melk?

Hei, jeg fikk påvist cøliaki, laktoseintoleranse og benskjørhet for 14 år siden. Lever gluten- og laktosefritt, men har likevel hatt mye oppblåst mage. For snart 2 år siden hadde jeg en periode hvor magen var så oppblåst og øm at jeg ikke kunn...

Hei, jeg fikk påvist cøliaki, laktoseintoleranse og benskjørhet for 14 år siden. Lever gluten- og laktosefritt, men har likevel hatt mye oppblåst mage. For snart 2 år siden hadde jeg en periode hvor magen var så oppblåst og øm at jeg ikke kunne gå i annet enn løse joggebukser. Man kalte det IBS. Jeg sluttet med mange matvarer i en periode. Jeg spiser nå omtrent som før, og får hjelp til å følge FODMAP-diett. Men, laktosefri melk reagerer magen ennå på. I ultrapasteurisert melk denatureres myseproteinen til lange tråder som kan være tungt fordøyelige så jeg har prøvd den laktosefrie melka som er vanlig pasteurisert. Har prøvd i perioder på 2-3 uker, men blir oppblåst og «tung» i magen. Jeg må jo ikke drikke melk, men lurer på om du har noen tanker om hvorfor jeg reagerer på melk?

Kristine, 26. juni 2019 12:21

Det blir kun spekulasjoner, men mange reagerer på melkeproteinene. Det er riktig at du ikke trenger å drikke melk, benskjørhet har mye mer med D-vitamin-nivået å gjøre enn hvor mye kalk det er i kosten. Du bør uansett ta en slik multivitamin-tablett som inneholder D-vitamin (og jod) hver dag, det har vi alle behov for.

IBS er en vanskelig tilstand som har langsomme reaksjonsfaser. Det er totalinnholdet av FODMAP i en 3-6 dagers periode som bestemmer hvordan man reagerer. Man må spise en ting/kutte ut en ting i ca. 10 dager før man kan evaluere om man reagerer eller ikke. Så man kan lett bli lurt etter en reduksjonsperiode når man startet å spise mer av det man ikke skal og ikke reagerer umiddelbart, så tror man at man har blitt frisk, men det har man ikke og etter ca. 14 dager er man tilbake til der man var før. Så det er en streng dietdisiplin. Hvorfor du reagerer på melk vet jeg ikke, men behandlingen blir uansett å redusere på mengden melk/melkeeprodukter du konsumerer av gangen. Noe annen behandling for mat man ikke tåler finnes ikke. 

Trond S. Halstensen, 26. juni 2019 19.02

Hvordan kan jeg få påvist ikke-cøliakisk glutensensitivitet?

Hei, Jeg har levd på glutenfri diett siden 2012. Nylig har jeg hatt 6 uker med gluteninnholdig mat for å finne ut om jeg har cøliaki. Merket raskt endring: konstant oppblåst, tretthet, følelse av ekstremt lite energi, utmattelse, magesmerter, luftplager, periodevis di...

Hei, Jeg har levd på glutenfri diett siden 2012. Nylig har jeg hatt 6 uker med gluteninnholdig mat for å finne ut om jeg har cøliaki. Merket raskt endring: konstant oppblåst, tretthet, følelse av ekstremt lite energi, utmattelse, magesmerter, luftplager, periodevis diaré, verking og følelse av betennelse i kroppen. Etter de 6 ukene ble det tatt gastroskopi med vevsprøver/biopsi. Prøvene fra tynntarmen var normale, uten tegn til avflatede tarmtotter som ved cøliaki. Kan da cøliaki utelukkes? Jeg mistenker sterkt at jeg har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, i og med at jeg har mange av de samme symptomene som ved cøliaki. Hvordan får jeg i så fall påvist dette? Og hvem kan stille en slik diagnose? Verdt å merke: Etter å igjen ha gått over på glutenfri diett, så er jeg ikke lenger konstant oppblåst. Føler heller ikke samme utmattelsen, samt at betennelsesfølelsen i kroppen er borte. På forhånd takk.

Daniel, 26. juni 2019 11:37

Her er vi i et vanskelig landskap. Muligens måtte du ha spist gluten lengre enn 6 uker. Vi vet at noen som har spist glutenfritt en god stund, må spise gluten lengre enn 6 uker, men vi pleier å si at man kan forvente endringer i tarmslimhinnen tidligst etter 6 uker på glutenhodlig kost (og desto mer gluten du spiser desto raskere blir du cøliakisyk). Det er dessverre slik at man p.t. kun kan stille cøliakidiagnosen på en cøliakisyk person som spiser gluten. Ikke-cøliakisk glutensensitivitet er nå blit avvist som diagnose da ingen klarer å vise at det er gluten i hvetemelet disse pasientene reagerer på. Det er fult mulig du reagerer på andre deler av hvetemelet, så man bruker begrepet ikke-cøliakisk hvetemels-overfølsomhet (sensitivitet), og siden det er mye ikke-absorberende FODMAP karbohydrater i hvetemelet (fruktaner) så er det en del som skiller mellom reaksjon på disse (for da er man i slekt med IBS/tykktarmskatar), og de som reagerer på andre proteiner i hvetemelet. Da har man begrepet ikke-cøliakisk hvetemelsproteinoverfølsomhet (sensitivitet). Men problemet er at man ikke har noen god metode til å diagnostisere denne tilstanden, så NAV godkjenner ikke denne diagnosen som grunnlag for trygderettigheter lenger. Dersom du vet hva du tåler og hva du ikke tåler av mat, så er muligens det beste du kan gjøre å spise den maten du tåler og så eventuelt melde deg når de ulike forskningsmiljøene rekrutterer slike som deg til kostforsøk for å finne ut mer om hva det er som foregår. NAV trenger mer data/undersøkelser før de vil inkludere tilstanden som grunnlag for grunnstønad.

Trond S. Halstensen, 26. juni 2019 18.49

Vanskelig å vite hvor vi skal starte

Hei! Jeg har en sønn på litt over 1 år som har slitt mye med luftplager helt siden han var nyfødt, og vært forstoppet og hatt veldig hard avføring stortsett hele tiden. Han våkner enda ofte på natta av luftplager, og plages ofte med å få...

Hei! Jeg har en sønn på litt over 1 år som har slitt mye med luftplager helt siden han var nyfødt, og vært forstoppet og hatt veldig hard avføring stortsett hele tiden. Han våkner enda ofte på natta av luftplager, og plages ofte med å få ut avføring. Vi har prøvd sviskemos, minifomdråper, laktulose, nexium, sluttet med tåteflaske, massasje på magen, sykling med bena osv, osv. Alt i samråd med helsesøster/lege. Vi begynner å tenke i de baner at han kan reagere på noe han spiser, men syns det er vanskelig å vite hvor vi skal starte. Faren til barnet har IBS og kan ikke spise gluten, melk eller egg, han blir dårlig i magen i flere dager av det. Jeg er følsom for laktose, men ikke mer enn at jeg blir oppblåst og kan få litt diaré på en dårlig dag. Sønnen vår er ellers som normal, vokser godt og er i full vigør. Han har dager der han nesten ikke spiser noe, mens andre der han spiser veldig mye. Tenker at dette kanskje ikke er så unormalt, men er mer bekymret for at han så ofte er forstoppet (må hjelpe til med klyster), og plages så ofte med luft.

Stine, 22. juni 2019 16:23

Han har muligen arvet en "følsom" mage, hva enn det måtte bety. Forstoppelse hos barn er veldig vanlig, og det er mange ulike råd der ute. Problemet med cøliakidiagnostikk hos så små barn er, som du muligens er klar over, at de ofte er negative på blodprøvene selv om de har cøliaki. Da må man se etter andre tegn på cøliaki som dårlig næringsopptak, ernæringsmangeltilstander (oftest jernmangel), redusert vekst/vekt-økning, eller andre tegn til en cøliaki før man eventuelt gjennomfører en tynntarmsundersøkelse med biopsi (som må foregå i narkose). Det er mulig å snevre problemet inn ved å se om han er i den genetiske (store) gruppen som kan ha cøliaki (at man har vevstypen HLA-DQ2.5 eller HLA-DQ8). Er han ikke det så er det veldig lite sannsynlig at han lider av cøliaki. Men legen hans bør kunne hjelpe dere med å snevre inn hva det er som feiler ham, hvilken mat han muligens reagerer på. Obstipasjon er veldig vanlig blandt barn, og cøliaki er ikke en vanlig årsak.

Trond S. Halstensen, 26. juni 2019 18.39

Kan glutenfri pizza stekes på samme stenplate som glutenholdig pizza?

Hei. Jeg har flere ganger opplevd at restauranter som selger glutenfri pizza steker dem i samme stenovn og på samme stenplate som den vanlige pizzaen. Sist gang jeg så det, løftet de en vanlig pizza ut av ovnen, kostet melet bort fra stenen med en kost og la en glutenfri pizz...

Hei. Jeg har flere ganger opplevd at restauranter som selger glutenfri pizza steker dem i samme stenovn og på samme stenplate som den vanlige pizzaen. Sist gang jeg så det, løftet de en vanlig pizza ut av ovnen, kostet melet bort fra stenen med en kost og la en glutenfri pizza på der hvor den vanlige hadde blitt stekt noen minutter før. Jeg konfererte innehaveren med at det vel ikke kunne klassifiseres som glutenfri pizza lenger når det ble stekt på den måten, men han påstod at pizzaovnen var så varm at evt hvetemelsrester ble til aske. Han mente derfor at man ikke behøvde å bruke eget brett til glutenfri pizza. Han hadde stekt glutenfri pizza på den måten i 20 år uten klager påstod han. Jeg har bestilt pizza der mange ganger uten problem, men ble skeptisk etter at jeg så dette. Hjemme bruker vi jo alltid rene brett når vi steker noe glutenfritt i ovnen. Hva tenker du? Kan man steke glutenfri og vanlige pizza om en annen på samme stenplate?

Benedicte, 20. juni 2019 21:37

Tror ikke vanlig hvetemel blir til glutenfri aske i en stenovn, så man kan nok ikke garantere at den glutenfrie pizzaen er helt glutenfri lenger. Når det er sagt, så blir det spørsmål om mengden gluten som kan bli med videre på den glutenfrie pizzaen. Det blir da avhengig av hvor godt de børster synlig melstøv vekk fra stenplaten, hvor mye glutenfritt mel det er på den glutenfrie pizzaen som legges oppå det glutenholdige melet og hindrer det i å feste seg på den glutenfrie-pizzaen. Men en trygg rutine kan dette ikke kalles. Så jeg er enig med din skepsis. De burde optimalt ha hatt to ulike stenovner, event et ekstra brett å legge den glutenfrie pizzaen på.

Trond S. Halstensen, 26. juni 2019 18.33

Kan sønnen min ha cøliaki?

Hei! Har en sønn på 2,5 år som har hatt en veldig oppblåst mage siden han var født. Slitt mye med forstoppelse, og har nå hatt en periode med veldig løs avføring. Han sover veldig urolig, og gråter ofte om natten. Han har og i det siste klagd...

Hei! Har en sønn på 2,5 år som har hatt en veldig oppblåst mage siden han var født. Slitt mye med forstoppelse, og har nå hatt en periode med veldig løs avføring. Han sover veldig urolig, og gråter ofte om natten. Han har og i det siste klagd litt på vondt i magen, men ikke så mye. Han er noe kort i vekst, og sliter motorisk med å henge på jevnaldrende. Han har også tung pust og har tidligere gått på astmamedisin uten at det hjalp. Han hadde også en periode fra 6-7 mnd. alder (da han skulle introduseres for fast føde) der han gikk ned i vekt. Kastet opp etter hvert måltid, men dette gikk seg til etter noen måneder. Men han kan fortsatt kaste opp lett, og hoster ofte til han spyr hvis han er forkjølet. Føler også han blir hardere rammet av virus i barnehagen enn de andre. Har time hos fastlege nå til uken, men redd for at de nok en gang sier at det er normalt osv.. eventuelt at han tester negativt på en blodprøve for cøliaki. Hva tenker du? Kan det høres ut som han har cøliaki?

Mona, 13. juni 2019 21:26

Det høres som han trenger en god doktor til å finne ut hva som egentlig er galt. Selvsagt kan han ha cøliaki, men da burde det være mulig å påvise at han sliter med å ta til seg viktige næringemner som jern. Men for å finne ut av det så må legen hans undersøke de vanligste alternativene og eventuelt henvise ham til en barnelege. Det høres ut som han har det vondt så noe galt er det vel. Man skal ikke kaste opp etter hvert måltid.

Trond S. Halstensen, 26. juni 2019 18.29

Kan jeg ta blodprøve i stedet for gastroskopi?

Hei. Har tatt blodprøver angående cøliaki (HLADQ2 og HLADQ8), og begge slo ut positivt. Har en datter og barnebarn med cøliaki. Jeg har lite lyst til å ta gastroskopi da jeg har panikk for å svelge små tabletter, har oppblåst mage, halsbrann og...

Hei. Har tatt blodprøver angående cøliaki (HLADQ2 og HLADQ8), og begge slo ut positivt. Har en datter og barnebarn med cøliaki. Jeg har lite lyst til å ta gastroskopi da jeg har panikk for å svelge små tabletter, har oppblåst mage, halsbrann og ofte diaré. Var det ikke så at det skulle komme en blodprøve får å slippe dette? Hvor sannsynlig er det at jeg har cøliaki, tror du?

Brit, 19. juni 2019 19:32

Først: Den blodprøven du nevner er foreløpig kun brukt i vitenskaplige tester, og hvor langt unna den er kommersialisering (kommer i almenn bruk) vet jeg ikke, men enn så lenge så må voksne ta tynntarmsbiopsi for å få en NAV-godkjent diagnose. Men du må huske på at man kun kan diagnostiseres om man er cøliaki-syk på glutenholdig mat (minst 2 brødskiver eller 2 glutenholdige måltider pr dag). Spiser du glutenredusert/glutenfri mat så reduseres muligheten for å kunne påvise en eventuell cøliaki (blodprøvene (IgA mot tTG = cøliakiprøven blir også normal på glutenfri mat). Du får bedøvelse i halsen og de kan bruke små/tynne slanger, og de kan gi deg mye beroligende så det ikke er så ille. Er det for ille så kan du få bedøvelse/narkose så du ikke merker noe, men en biopsi fra tynntarmen må de ha for å kunne påvise en cøliaki (og da må du spise nok gluten for at cøliakiforandringene skal være påvisbare).

Man kan ikke angi hvor stor sansynlighet du har for å kunne ha cøliaki. De fleste førstegradsslektninger til en cøliaker har ikke og får ikke cøliaki, men i enkelte familier er det en veldig stor opphoping. Jeg anbefaler deg å spise så mye gluten så ofte du kan, og så ta dette opp med doktoren din om de andre prøvene dine tyder på cøliaki eller ikke (typisk er jernmangel, økt nivå av IgA mot vevstransglutaminasen (tTG), og IgG mot deamidert gliadin). Så må dere sammen vurdere om du skal ta en gastroskopi med tynntarmsbiopsi, og om dere skal søke om generell narkose med engang eller om du vil prøve uten først.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 20.54

Oversettelser om glutenfri mat og cøliaki

Jeg har cøliaki og skal til Budapest, Ungarn. Finnes det noe skriv i cøliakiforeningen som jeg kan vise frem på restauranter, som forteller at jeg må ha glutenfri mat? ...

Jeg har cøliaki og skal til Budapest, Ungarn. Finnes det noe skriv i cøliakiforeningen som jeg kan vise frem på restauranter, som forteller at jeg må ha glutenfri mat?

Jorunn J., 19. juni 2019 17:56

Som medlem i NCF har man tilgang til slike oversettelser, du må logge inn på nettsiden for å få tilgang: https://www.ncf.no/tips-rad/ut-pa-tur-/oversettelser.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 20.49

Kan man virkelig ikke ha cøliaki, når det er påvist ved tarmbiopsi?

Hei, fikk påvist cøliaki for ca. 15 år siden, etter mange års sykdom. Fikk diagnosen etter tarmbiopsi, blodprøver osv. Ble kvitt de sterke kroniske magesmertene,og fikk et betydelig bedre liv med glutenfritt kosthold. Har fortsatt sart mage og laktoseintoleranse og er...

Hei, fikk påvist cøliaki for ca. 15 år siden, etter mange års sykdom. Fikk diagnosen etter tarmbiopsi, blodprøver osv. Ble kvitt de sterke kroniske magesmertene,og fikk et betydelig bedre liv med glutenfritt kosthold. Har fortsatt sart mage og laktoseintoleranse og er en del plaget med kvalme. Hvis jeg får i meg gluten, blir jeg skikkelig dårlig, ca 1-3 timer etter glutensmitte. Oppkast og diaré, til magen er tom. Har influensalignende symptomer som kommer og går, føler meg utmattet og har dårlig konsentrasjon og utholdenhet i lang tid etterpå. Er overvektig. Opplever stadig vekk ikke å bli trodd, og tatt på alvor, av en del i min nærmeste omgangskrets på at jeg har "ekte" cøliaki, da jeg ikke er liten blek og mager og ikke nødvendigvis er sengeliggende i 14 dager etter et glutenuhell. En kamerat av meg påstår hardnakket at 80 % av de som har fått en cøliakidiagnose egentlig ikke har cøliaki, men glutenintoleranse, for det sa en tidligere medstudent som hadde "ekte" cøliaki. Han var mager blek, ble sengeliggende i 14 dager,og gikk ned 5-6 kilo etter å ha fått i seg en brødskive. Jeg synes det er sårende og slitsomt å ikke bli trodd, og hele tiden måtte forsvare min diagnose. Dette fører til at jeg trekker meg fra sosialt samvær som involverer mat jeg ikke tilbereder selv. Kan man virkelig ikke ha cøliaki, når det er påvist ved tarmbiopsi? Er det vanlig å ikke reagere like sterkt hver gang man har et glutenuhell? Eller at reaksjonen kan være annerledes og mere diffus en sjelden gang? Synes det er slitsomt  med sosialt samvær som involverer mat jeg ikke har laget selv når jeg ikke blir tatt på alvor og når noen tror det ikke er så farlig når jeg ikke vet/ser at det er litt gluten i maten. Er lei av å være den "brysomme" gjesten og hun "hysteriske". Tar gjerne med egen mat og bakst osv., men det hender jo at verten blir litt fornærmet. Er veldig takknemlig for svar. Mvh Barbro 🙂

Barbro, 19. juni 2019 10:26

Beklager forsinkelsen i svaringen, men jeg har hatt litt tekniske problemer med å få det ut.

Din kamerat tar helt feil, fullstendig og vitenskapelig bevist, feil. De som har fått påvist en cøliaki via de anerkjente diagnostiske metodene vi har i dag, har cøliaki. Og en cøliaker blir cøliaki-frisk på glutenfri kost (og syk igjen på glutenholdig kost). Det er ingenting som heter ikke-cøliakisk glutenintoleranse lenger, det er noe annet i hvetemelet de reagerer på, vi vet ikke helt eksakt, men noen reagerer på de ikke-absorberbare karbohydratene: fruktaner som det er mye av i norsk hvetemel. Det er stor forskjell på hvordan en cøliaker på glutenfritt kosthold reagerer på "uhell". Noen reagerer ikke i det hele tatt, men har fortsatt cøliaki, andre får oppkast, diaré, magekramper og noen blir som deg langvarig syke. Cøliaki kommer i alle former; liten, høy, tynn og som overvektig. Man kan ikke se på noen at de har cøliaki og i hvert fall ikke når de har spist seg friske på glutenfri kost. Du skal tas på alvor, og du har ikke litt cøliaki, du har cøliaki, ikke vær i tvil om det. Du blir syk, og for meg høres det ut som du blir ordentlig syk av glutenholdig mat. Så du må slippe at det blir stilt spørsmål ved at du ikke kan spise det de andre tåler for du tåler det ikke. Punktum.

Forstår det kan være tøft, for man vil jo så gjerne være som alle andre, men du må ta hensyn til deg og din helse og det må de andre forstå og respektere.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 20.37

Hvordan behandles magesekkbetennelse?

Hei, jeg nevnte for deg at jeg får magevondt av kaffe og rødvin bl.a. Som svar på det sa du at det er flere med cøliaki som også har magesekkbetennelse. Er dette noe som er fremprovosert av cøliaki, og dermed noe som avtar med tiden? Dersom ikke; hvordan kan de...

Hei, jeg nevnte for deg at jeg får magevondt av kaffe og rødvin bl.a. Som svar på det sa du at det er flere med cøliaki som også har magesekkbetennelse. Er dette noe som er fremprovosert av cøliaki, og dermed noe som avtar med tiden? Dersom ikke; hvordan kan det behandles? Mvh Silje

Silje, 18. juni 2019 23:23

Det er vanskelig å behandle om du ikke har den varianten som går tilbake på glutenfri kost. De fleste har ikke det. Men du må få undersøkt hva det er, du kan ha magesårsbakterien (Helicobacter pylori) og den kan behandles.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 19.42

Kan jeg drikke Dr. Nielsen's Bitter?

Er Dr. Nielsen's Bitter trygg å drikke for folk med cøliaki? Takk for svar. ...

Er Dr. Nielsen's Bitter trygg å drikke for folk med cøliaki? Takk for svar.

Astrid, 17. juni 2019 15:56

I utgangspunktet er all destilert brennevin som ikke er tilsatt glutenholdige produkter glutenfri. Og hva jeg forstår av innholdsfotregnelsen er dette OK.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 19.37

Ønsker å kunne spise hvetemel igjen

Hei, jeg er en dame på snart 50 år. Jeg har fibromyalgi og har hatt moderate mageproblemer. Jeg har ikke fått konstatert hverken cøliaki eller hveteallergi. Jeg ble anbefalt å slutte med hvetemel av en alternativ behandler, da kroppen min reagerte negativt på det...

Hei, jeg er en dame på snart 50 år. Jeg har fibromyalgi og har hatt moderate mageproblemer. Jeg har ikke fått konstatert hverken cøliaki eller hveteallergi. Jeg ble anbefalt å slutte med hvetemel av en alternativ behandler, da kroppen min reagerte negativt på det. Jeg sluttet brått, uten å ta kontakt med fastlegen. Jeg ble verre en noen gang i magen i en periode på 6-8 uker, mye luft i magen, diaré, kvalme deretter roet det seg. Jeg sliter med å leve slik og ønsker å kunne spise noe hvetemel igjen, men når jeg prøver kommer de samme plagene som da jeg begynte å kutte ut hvetemel. Kan man plutselig få intoleranse mot hvetemel, eller må kroppen bare «venne» seg til hvetemel igjen. Eventuelt hvor lenge må jeg gå før det normaliserer seg igjen?

Anita, 17. juni 2019 13:27

Vanskelig å forstå, men hvetemel inneholder en del ikke absorberbare karbohydrater (fruktaner) som kan være vanskelig om man har en irritabel tykktarmskatar (IBS). Men dette kan man få undersøkt. Noen har fordel av å spise speltmel som inneholder mindre mengder fruktaner, men det er ofte mye annet man ikke tåler når man har IBS, så se litt på nettet om FODMAP-redusert kost.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 19.17

Konsentrasjon og cøliaki

dårlige karakterer. Hva lurer jeg egentlig på: Kan tarmen skades uten av hun merker så mye til det og er det mulig å teste? Kan det påvirke konsentrasjonen? Har målt vitamin jevnlig og det har vært bra før, men noe spesielt vi kan teste eller væ...

dårlige karakterer. Hva lurer jeg egentlig på: Kan tarmen skades uten av hun merker så mye til det og er det mulig å teste? Kan det påvirke konsentrasjonen? Har målt vitamin jevnlig og det har vært bra før, men noe spesielt vi kan teste eller være obs på i forhold til konsentrasjon og cøliaki som du har erfaring med?

Janne, 16. juni 2019 21:11

Ubehandlet cøliaki kan gi konsentrasjonsvansker, men en cøliaker på glutenfri kost er i utgangspunktet frisk fra sin cøliaki så da bør man lete etter andre årsaker til en konsentrasjonsvansker enn cøliaki.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 19.22

Kan jeg bruke Oatley-produkter?

Jeg lurer på om det er greit å bruke Oatly-produkter når man har cøliaki? På forhånd takk. ...

Jeg lurer på om det er greit å bruke Oatly-produkter når man har cøliaki? På forhånd takk.

Helga , 16. juni 2019 12:16

Problemet er havre-kilden. Det kan inneholde hvete (5 %) og da er produktene fra havren glutenholdig, og ikke å anbefale. Men dette kommer altså på om havrekilden kan inneholde forurensende hvete/rug/bygg.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 18.34

Gluteostop

Hva tenker du om produktet gluteostop som selges på allergikost.no ? Er dette bare sludder? ...

Hva tenker du om produktet gluteostop som selges på allergikost.no ? Er dette bare sludder?

Gluteostop, 14. juni 2019 13:01

Det teoretiske er OK, men i praksis, nei. Det kan kun brukes for å potensielt redusere forurensningsmengder av gluten, ikke å gjøre glutenholdige produkter glutenfrie. Så her er dte mer påstander enn det som er dokumentert.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 18.27

Når kan vi teste sønnen vår på 10 måneder?

Hei! Datteren vår på 4 år har nettopp fått påvist cøliaki og jeg har det selv. Sønnen vår er 10 mnd gammel. Når kan vi teste han? Han er en slank gutt og ligger på nedre del av vektkurven. Han har også mye eksem. Hvordan skiller vi ...

Hei! Datteren vår på 4 år har nettopp fått påvist cøliaki og jeg har det selv. Sønnen vår er 10 mnd gammel. Når kan vi teste han? Han er en slank gutt og ligger på nedre del av vektkurven. Han har også mye eksem. Hvordan skiller vi atopisk eksem fra DH? Mvh Tina

Tina, 13. juni 2019 15:03

Blodtester for cøliaki hos en 10 mnd  er noe usikkert fordi de ofte er negative selv om de har cøliaki. Men faller han fra sin normale vekstkurve så må man vurdere om han kan ha cøliaki. Atopisk eksem er veldig ulikt DH, da atopisk eksem primært rammer albuefurer, knehaser, mens DH gir små sterkt kløende mini-blemmer på strekkside av ben og armer, altså motsatt side.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2019 18.11

Sliter med sviende smerte i mageregionen og bakover mot ryggen

Har cøliaki, sliter med sviende smerte i mageregionen på høyre side og opp mot ribbeina, og bakover mot ryggen smerten er der hele tida og forverrer seg etter inntak av mat. Har tatt CT av mageregionen og de finner ingenting. Kan det være for lite eller for mye sy...

Har cøliaki, sliter med sviende smerte i mageregionen på høyre side og opp mot ribbeina, og bakover mot ryggen smerten er der hele tida og forverrer seg etter inntak av mat. Har tatt CT av mageregionen og de finner ingenting. Kan det være for lite eller for mye syre som er problemet eller bakterie i tarm eller i magesekken? Det sees vel ikke på CT. Bør jeg be om gastroskopi eller er det noe medisin jeg kan prøve for å se om det har noen virkning? Har hatt disse symptomene over lang tid og er utrolig sliten og klarer ikke å legge på meg noen kilo. Raste ned over 9 kilo for to år siden før jeg fikk påvist cøliaki og har ikke klart å legge på meg . Er 65 år og 1,75 høy og vekta er bare 47 kg.

Inger, 12. juni 2019 18:29

Dette er et typisk doktorarbeid å finne ut av hva du feiler. Jeg kan nok ikke diagnostisere deg via internett. Jeg er sikker på at legen dine har tenkt på de farlige tilstandene, så det som muligens står igjen er en refraktær cøliaki som må undersøkes spesielt med ny gastroskopi og tynntarmsbiopsi. Har du negativ CT så er det ikke noe storrt som ikke skal være der, som er årsaken til plagene dine. Du er for tynn og må småspise skal du komme opp i vekt. Men jeg kan dessverre ikke hjelpe deg mer via nettet.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.53

Hvordan kan min sønn gå fram for å bli vurdert for utredning?

Min sønn har alltid vært slank, som jeg hans far. Han har drevet aktivt med vannsport fra ca 14 års alder. Senere også med sykling og løp, for å holde seg i form. Han har siden tenårene hatt utslett bak knærne. De senere årene har han vær...

Min sønn har alltid vært slank, som jeg hans far. Han har drevet aktivt med vannsport fra ca 14 års alder. Senere også med sykling og løp, for å holde seg i form. Han har siden tenårene hatt utslett bak knærne. De senere årene har han vært sterkt plaget av utslett over hele kroppen. En lege sier at han har tørr hud, og må smøre den. Bruk av krem lindrer litt, bruk av kortison reduserer problemet kortsiktig. På normale dager må han dusje og smøre seg inn to til tre ganger for å kunne fungere. Jeg ble sent diagnostisert (biopsi) med cøliaki. Derfor har jeg oppfordret ham til å sjekke om han kan ha cøliaki og DH. Han har forsøkt å finne ut av det, men ikke fått noen avklaring. Under ditt foredrag i Stokke tidligere i år forsto jeg deg slik at det ofte må mer utredning til enn biopsi for å diagnostisere cøliaki. Hvordan kan min sønn gå fram for å bli vurdert for slik utredning?

Harald, 11. juni 2019 14:19

En tynntarmsbiopsi vil avsløre cøliaki dersom man spiser glutenholdig mat. Kløende utslett i knehasene er ikke karakteristisk for cøliaki, men for atopisk eksem som har sammenheng med alleregier. Mye svetting/dusjing øker problemet og man har ofte ikke annet råd enn å smøre med fuktighetskremer og kortisonsalver. Noe diskusjon er det om melk kan påvirke eksemet hos melkeallergikere, så drikker han mye melk så bør han muligens teste en 3 ukers melkefri periode. Men det kan være vanskelig å finne ut og å behandle atopisk eksem. 

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.49

Kan fet og uren hud ha sammenheng med glutenfri mat?

Hei. Begynte å ete glutenfri mat i april då diagnose var satt. Huda mi har endra seg og eg er veldig feit i huda og fleire kviser enn det eg hadde før. Kan dette ha samanheng med den glutenfrie maten? ...

Hei. Begynte å ete glutenfri mat i april då diagnose var satt. Huda mi har endra seg og eg er veldig feit i huda og fleire kviser enn det eg hadde før. Kan dette ha samanheng med den glutenfrie maten?

Therese, 9. juni 2019 18:16

Hvor gammel er du Therese? Hudendringer kommer også med alderen. Hva har du byttet ut hvetemelsmaten med? Selv om mange mener at maten påvirker kvisemengden har man aldri klart å vise at det faktisk stemmer. Det meste av mat er egentlig glutenfritt, så du kan spise "normalt" og glutenfritt uten å spise veldig spesielt. Jeg ville lett etter årsaken til hudendringen andre steder enn i den glutenfrie maten. 

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.45

Hva er refraktær cøliaki?

Hei. Er glutenfri på 8. året. Tatt gastroskopi hvert 2 år i ettertid, og blodprøver hver 6. måned som viser at jeg er en frisk cøliaker. Men tarmproblemene vedvarer. Har fått tilleggsdiagnose IBS, prøvd ut FODMAP uten effekt. Jeg er fortsatt daglig ...

Hei. Er glutenfri på 8. året. Tatt gastroskopi hvert 2 år i ettertid, og blodprøver hver 6. måned som viser at jeg er en frisk cøliaker. Men tarmproblemene vedvarer. Har fått tilleggsdiagnose IBS, prøvd ut FODMAP uten effekt. Jeg er fortsatt daglig på do mellom 5 til 10 ganger. Alltid løst, tar jeg imodium blir det noe fastere, men like hyppige dobesøk. I nyeste glutenFRI skriver du om refraktær cøliaki og tilleggsbehandling. Hva er dette? Prøvd å lese litt på nett, men det er vanskelig å finne noe konkret. Jeg er 30 år, fikk diagnose som 22-åring, og har hatt mage-tarmproblemer siden jeg var småbarn. Mvh Hege

Hege, 7. juni 2019 17:55

Dette blir et diagnostisk problem, og som du vet, så kan jeg ikke diagnostisere deg via nettet. Men, IBS er en vanlig årsak til at glutenfrie cøliakere fortsetter å ha mage-tarm problemer. Men 5-10 (vanntynne?) diarer pr dag, høres alvorlig ut. Men siden du har hatt så mange gastroskopier så antar jeg tynntarmbiopsiene dine viser at tarmen er normal. Da er muligheten for lymfocytær kolitt til stede, altså må du igjennom en diagnostisk utredning som inkluderer tykktarmsundersøkelse med biopsi for å se om om du kan ha fåt et tilleggsproblem (kollagen/lymfocytær kolitt) som faktisk er mer vanlig hos cøliakere.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.40

Kan jeg spise soyasaus i Hong Kong?

Hei. Vi skal på ferie til Hong Kong, og i den forbindelse har jeg lastet ned restaurantkort for cøliaki http://www.celiactravel.com/cards/chinese-simplified/ Kjørte dette i google translate og så at det sto at man kan spise soyasaus - stemmer dette? ...

Hei. Vi skal på ferie til Hong Kong, og i den forbindelse har jeg lastet ned restaurantkort for cøliaki http://www.celiactravel.com/cards/chinese-simplified/ Kjørte dette i google translate og så at det sto at man kan spise soyasaus - stemmer dette?

Øystein, 7. juni 2019 10:18

Det kommer an på soyasausen. Noen bruker hvete som fortykningsmiddel i soyasausen så noen typer inneholder gluten, så jeg kan dessverre ikke svare deg, for Hong Kong har nok ikke de samme merkereglene som Europa.

Trond S. Halstensen, 12. juni 2019 18.37

Klikk på logoene for mer info