Merking av glutenfrie produkter2_1200x500.jpg

Merking av glutenfrie produkter

Alle glutenfrie produkter kan merkes med enten «glutenfri» eller «svært lavt gluteninnhold».

Merkereglene

I følge EU sin forskrift kan et produkt merkes «glutenfritt» hvis det inneholder under 20 mg gluten per 1000 g (20 ppm) slik produktet selges til forbruker. Inneholder varen mellom 20 og 100 mg gluten kan det merkes «svært lavt gluteninnhold», og er fortsatt anbefalt til bruk for de som må spise glutenfritt. I de to kategoriene «glutenfritt» og «svært lavt gluteninnhold» må produktene merkes med dette i direkte tilknytning til produktnavnet.

"Kan inneholde spor av ..."
Matvarer merket «kan inneholde spor av gluten» eller «kan inneholde gluten» er å forstå som glutenfrie, siden de etter gjeldende regler inneholder mindre enn 20 mg gluten per kilo matvare (20 ppm). Dette er matvareprodusentenes måte å informere om at produktet kan inneholde gluten uten at det er en ingrediens. De aller fleste glutenintolerante tåler godt «spor av».

Matinformasjonsforskriften

I 2014 ble det innført nye regler for merking av mat i Norge, Matinformasjonsforskriften. Denne forskriften skal gjøre det enklere for forbrukerne å lese og forstå hva maten inneholder. Dette regelverket omfatter alle typer matvarer og er ment å informere om produktnavn, ingredienser, mengdeforhold, allergener, nettomengde, holdbarhetsmerking, opprinnelsesmerking, næringsinnhold og bruksanvisning. Denne informasjonen kan lære oss mye om matens innhold og hjelpe oss til å gjøre bedre og sunnere valg.

Merking av allergener

En av de nye reglene som ble innført med den nye matinformasjonsforskriften er merking av allergener. I Norge skal denne allergenmerkingen gjøres skriftlig både på ferdigpakket og på ikke-ferdigpakket mat. Ikke-ferdigpakket mat er mat som selges over disk i restauranter, på kafeer, gatekjøkken, i kantine, på sykehus, takeaway o.l. Allergenmerkingen skal være tilgjengelig på menyer, infotavler og tilsvarende slik at forbrukerne ikke trenger å spørre etter den. Følgende allergener skal merkes: glutenholdige kornslag, meieriprodukter, egg, skalldyr, fisk, peanøtter, nøtter, soya, selleri, sennep, sesamfrø, lupin, bløtdyr og svoveldioksid og sulfitter. Denne informasjonen må omfatte ordet «inneholder» og etterfølges av de spesifikke allergenene.

Man trenger ikke merke matvarer der matvaren i seg selv forteller kunden at den inneholder et allergen, for eksempel egg, røkt laks og nøtter. Men produkter som fiskekaker, eller rømmesild, må merkes for alle allergenene – ikke bare at det inneholder fisk.

Mer informasjon om dette kan du finne på Mattilsynet.no.

Er du i tvil?

Kontakt produsent eller importør dersom du er i tvil og ønsker ytterligere informasjon om et produkt.

 

Klikk på logoene for mer info