Ingebjørg Bratland_Cappelen_1280x720.jpg

Foto: Astrid Waller

Fikk cøliaki til jul

Få kan gi oss julestemning som Ingebjørg Bratland (31). Hun har sunget seg inn i mange hjerter med både Jul i svingen og egne julelåter. Men julegaven hun fikk i 2013, endret livet hennes for alltid.

Tekst: Tjodunn Dyrnes
Foto: Astrid Waller / Isabel Watson


altDet er ikke fritt for at hun blir lagt merke til når hun kommer inn på den lille, italienske restauranten på Frogner. 173 centimeter på strømpelesten med en blond manke verdt en egen sjamporeklame, gnistrende blikk og et bredt, hvitt smil. Det er mer Hollywood enn Vinje, helt frem til hun åpner munnen og dialekten får tankene inn på fossefall og folkemusikk.

Matvrak i brødfella

– Jeg er et matvrak og velsignet med mange gode nabolagsrestauranter som serverer glutenfri mat. Her har de for eksempel både gode glutenfrie pizzaer og pastaretter, sier Ingebjørg Bratland fornøyd.

Hun er langt fra noe nytt stjerneskudd. Du kjenner garantert igjen stemmen fra tittelsporet på NRKs seriesuksess «Jul i svingen» i 2007 og hennes aller mest kjente låt «Fordi eg elskar deg».

Hun dro på sin første turné som 12-åring, og i 2013 dro hun på en massiv norgesturné med Odd Nordstoga med folkemusikkprosjektet «Heimafrå».

– Vi skulle spille 150 konserter på småsteder rundt om i hele landet. Odd var en dreven artist og vant til et liv på veien. Han fortalte om mange underlige matopplevelser på tidligere turneer og foreslo at vi ikke skulle be om varmmat, men i stedet be om godt brød og pålegg. Det kunne jo ikke bli galt, forteller Ingebjørg.

Som sagt – så gjort – og de ble ikke skuffet. Når artistene ankom nye lokaler ble de møtt av duftende, nybakte brød. Det ble brød til frokost, og matpakker til turnebussen. Før konsertene ble det et par blingser og etter konserten ventet nok et brødmåltid. Ingebjørg langet innpå sammen med Odd og musikerne. Men mens maten ga gutta energi, og de til og med begynte å snakke om at de la på seg på turneen, blir Ingebjørg bare tynnere og tynnere.

– Jeg var både slapp og kvalm, og hadde problemer med magen, men jeg tenkte ikke at det kunne ha noen sammenheng med maten, sier Ingebjørg.
 

Jeg var både slapp og kvalm, og hadde problemer med magen.

Fikk cøliaki til jul

Før juleferien tok Ingebjørg blodprøver hos legen, og ble sendt videre til både koloskopi og gastroskopi. Hjemme hos mor og far i Vinje var det tradisjonell julefeiring med fiskesuppe, trukket ørret servert med flatbrød, mors nybakte rundstykker eller kling, og til dessert varme multer med fløte. Og rikelig med julekaker. Så ringte telefonen.

– Det var fra sykehuset. Legen fortalte at jeg hadde cøliaki, forteller Ingebjørg.

Det var litt av en julegave. Hele familien Bratland satte julekakene i halsen, men rådvillheten varte ikke lenge. Ingebjørgs handlekraftige sykepleiermor og bestemor, som er gammel heimkunnskapslærer, satte seg raskt inn i det nye matregimet. Og siden julen 2013 blir det nå kun bakt og servert glutenfrie brød og julekaker når Ingebjørg kommer på besøk.

– Det har fungert bra, for ingen har klaget, ler Ingebjørg.

Fall og benskjørhetstest

Ingebjørg var i skikkelig dårlig form etter turneen. Hun hadde rast ned i vekt og det var flere som spekulerte på om ungjenta slet med spiseproblemer. Selv tror hun det var Odd Nordstogas brøddiett som utløste cøliakien.

– Sykdommen hadde tæret alvorlig på kroppen min og jeg manglet mye vitaminer og mineraler. På mitt dårligste tålte jeg heller ikke laktose, og jeg var i nærheten av å være beinskjør. Det var helt absurd å sitte på sykehuset og ventet på benskjørhetstest sammen med en masse gamle damer, forteller hun.

– Et litt overraskende utslag av sykdommen var at jeg var ekstremt mye svimmel i starten. Så svimmel at jeg falt faktisk en god del. Jeg gikk rundt med både kutt og blåmerker, forteller artisten.

Sluttet nesten å spise

Å få beskjed om at man har cøliaki kan ofte være et sjokk. Fra å ha et avslappet forhold til mat og ikke tenke over hva man putter i munnen, må man plutselig være bevisst på kostholdet sitt på en helt ny måte. Når hver matbit potensielt kan medføre at du blir dårlig, er det lett å bli matbekymret.

– Jeg stresset nok i overkant med hva jeg spiste i starten. Jeg slet med å spise nok, og følte at jeg ikke tålte noe som helst. Det ble kanskje en grapefrukt til frokost, litt aspargesbønner til lunsj og kanskje en fiskebit med litt salat til middag. Det blir man jo ikke akkurat feit av, sier Ingebjørg tørt.

– Til slutt sa legen: Nå er det snart bare nesen igjen av deg. Og hvis du ikke begynner å spise bedre nå, må Odd Nordstoga gå tilbake til Sissel Kyrkjebø! flirer Ingebjørg, før hun blir alvorlig igjen.

Fikk matgleden tilbake

– Heldigvis elsker jeg mat, så jeg fant tilbake til matgleden. Jeg elsker å lage mat selv, noe jeg tror alle som er mye ute på turné gjør. Ute på veien er det andre som bestemmer hva vi skal spise, så når vi endelig kommer hjem, kan vi endelig lage maten vi digger.

– Hva er det du lengter etter på turné?

– Taco! Jeg har eget tortillajern og mekker gjerne tacos med hjemmelagde tortillas. Eller en hot chili con carne. Og jeg lager thaisalat med biff, eller kyllingsalat ... Hun kaster seg ut i saftige beskrivelser. Matgleden er uten tvil ekte, men det går ikke bare i lunsj- og middagsretter. Ingebjørg liker også å bake, og da går det mest i kaker.

– Nybakt, glutenfritt brød er godt, men det blir fort tørt, dessverre. Det er lettere å få til gode, glutenfrie kaker enn brød. Jeg lager en skikkelig god gulrotkake. I natt begynte jeg faktisk å tenke på fyrstekake og nå klarer jeg ikke slå fra meg tanken og må bare finne en god oppskrift og bake den fort!

Ulemper og fordeler

– Hva er det kjipeste med å ha fått cøliaki?
– Jeg savner en skikkelig god pizzabunn, sprø og boblete. Og så synes jeg det er kjedelig når folk inviterer meg hjem på middag og må tilpasse maten fordi jeg har cøliaki. Men jeg synes ikke det er sååå ille nå, som i starten. Og jeg savner skikkelig gode, glutenfrie lefser – for jeg elsker rakfisk! innrømmer artisten.

– Og så blir jeg skikkelig sur når jeg på forhånd har sagt fra på restauranter at jeg må ha glutenfri mat på grunn av cøliaki – og så glemmer de det! Det er sykt irriterende. Og at det i København er vanskelig å finne glutenfritt øl! Og hva er greia med gluten i produkter som strengt tatt ikke trenger det? Visste du at det er hvete i mye italiensk is? spør hun.

– Finnes det noen fordeler med å ha fått cøliaki?
– Hmmm. Det er positivt at jeg nå må sette meg inn i ernæring og matlaging, og jeg tror jeg ble enda mer matinteressert enn jeg allerede var. Det gikk en slags sport i å prøve og få glutenfri mat like god som den med gluten. Og det at jeg nå spiser renere og mindre prosessert mat er jo også en bonus, så svaret må bli ja!

Ingebjørg synes det har blitt et mye bedre utvalg av glutenfrie alternativer både i butikker og restauranter de siste årene, men pleier ofte ha litt glutenfri krisemat i veska. Og på artistens «riderliste» står det tydelig at hun har cøliaki, og derfor må ha glutenfri mat.

Fant julemagien igjen

Få kan skape julestemning gjennom sang og musikk som Ingebjørg. Og i fjor lanserte hun også sin egen julebok. Egentlig begynte det i 2019 da forlaget Cappelen Damm tok kontakt og lurte på om ikke hun som skrev så fine tekster kanskje kunne skrive en egen julebok?

– Jeg har alltid lest masse og ble utrolig stolt og glad for forespørselen. Men med koronaen gikk luften litt ut av meg, og tiden gikk, så vi ble enige om at jeg i stedet skulle samle juletekster til en juleantologi. Og det ble et skikkelig koseprosjekt . Arbeidet med boka "Klokkene kallar" har gjort at jeg har lest så mange fine juletekster og også har fått gravd i egne juleminner. Ingebjørg har faktisk funnet tilbake til litt av sin barnlige juleglede. Til julemagien, som hun kaller det.

altFikk pris

Ingebjørg har, som mange andre artister, hatt et par krevende og annerledes år nå under koronapandemien. I år har hun ikke planlagt noen juleturné, men hun har spilt inn "Glade jol" som en liten julehilsen. Den finner du på Spotify eller andre steder du lytter til musikk. 

Den 6. desember mottok hun også Ivar Medaasprisen, som årlig blir utdelt til en utøvende kunstner som tar utgangspunkt i lokale musikalske tradisjoner og som bruker egen dialekt.  Medaasprisen vert årleg delt ut på Den Nationale Scene under Medaaspriskonserten.  

Heim til jol

I år reiser Ingebjørg hjem til barndomshjemmet i Vinje i julen.

– Moren min driver et beredskapshjem, så vi vet aldri helt hvem som er hjemme hos oss i julen. I tillegg har jeg fire yngre søsken, og den ene broren min har en sønn, så det blir fullt hus når vi alle er hjemme til jul. Dessuten har faren min bursdag på andre juledag, og da er det åpent hus. Så to ting er i alle fall sikkert: Alt blir glutenfritt, og det blir folksomt hjemme i jula.

Alt blir glutenfritt, og det blir folksomt hjemme i jula.


 

Artikkelen ble først publisert i glutenFRI nr 4 2020, oppdatert 9.12.2021

Ut å spise i Oslo

Ingebjørg går gjerne ut og spiser på restaurant. Hennes tips er å sende mail og forklare at du har cøliaki når du bestiller bord. Hun anbefaler disse stedene som har god, glutenfri mat:

  1. Vineria Ventidue har både gode pizzaer og pastaretter. Alt kan fås glutenfritt.
  2. Kinesiske Dinner har digge, glutenfrie dumplinger.
  3. Jewel of India har god mat og glutenfrie nanbrød.

Ingebjørgs glutenfrie gulrotkake

  • 4 egg
  • 2,5 dl sukker
  • 2,5 dl jyttemjøl
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts salt
  • 2 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 4 dl raspa gulrøtter
  • 1, 5 stk. raspa eple
  • 100 g hakka kokesjokolade
  • 1 ½ dl olje

Glasur:

  • 200 g Philadelphia
  • 100 g smør
  • 200 g melis
  • 4 ts vaniljesukker

Egg og sukker vispast til eggedosis. Alt det tørre siktes og rørast inn i eggedosisen. Rør inn raspa gulrot og eple, hakka sjokolade og olje i deigen. Hell i smurt rund kakeform og steik i 45 min på 175 °C, nederst i omnen. Avkjølast på ei rist. Glasuren rørast sammen og smøras oppå og langs sida.
 

Saftig og proteinrikt brød

  • 400 gram Cottage Cheese
  • 4 egg
  • 400 gram glutenfri havregryn
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts salt
  • 1 dl gresskarkjerner

Bland egg og Cottage Cheese. Ha i bakepulver, salt og deretter havregryn. Bruk stavmiksar og miks alt sammen godt. Røra skal vera fast og litt seig. Ha i gresskarkjerner til slutt. Smør ei brødform og hell røra over i den. Om du vil, kan du strø gresskarkjerner som «pynt» på toppen! Steik på varmluft, 210 °C i 25 minutt.

Se også:

Hanne Lene Dahlgren med familie_1280x720.jpg

– Vi er en glutenfri familie de luxe

Prisvinnende vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren har et stort engasjement for klima og kosthold, og med mann og to barn med cøliaki, går det også så klart i glutenfritt.