Hanne Lene Dahlgren med familie_1280x720.jpg

– Vi er en glutenfri
familie de luxe

Tusen dager etter at hun sa opp jobben som analytiker for Google, kan Hanne-Lene Dahlgren skilte med over 100 000 trykte kokebøker, eget forlag og ikke minst en invitasjon fra selveste Kronprinsen. Men hjemme på kjøkkenet går det kun i glutenfritt – og grønt, selvsagt.
 

✎ Tone Amundsen Nyvold 📷 Line Dammen 



Hanne-Lene Dahlgren er et navn å merke seg. Hun er en dame med stort engasjement for klima og kosthold. Og med både mann og to barn med cøliaki, så går det så klart i glutenfritt hjemme hos familien. – Ja, vi er en glutenfri familie de luxe, ler Hanne- Lene.

Klagde på magen

– Anders, mannen min, var nærmere 30 år da han fikk diagnosen. Han hadde ikke så mange symptomer til vanlig, men ble som regel liggende syk på hotellrommet hver ferie, for da hadde vi kost oss med ekstra mye pizza og pasta, forteller Hanne-Lene. 

Med tanke på at cøliaki har en arvelighet på ca. 10 prosent, så testet de eldstemann Tage (6) allerede på sykehuset da han ble født. – Vi fikk først beskjed om at han ikke hadde genet, og da ble jeg så glad. Men da han var rundt tre år begynte han å klage over vondt i magen, så da ba vi om en test likevel, og da var det ikke tvil i det hele tatt. I ettertid måtte Hanne-Lene grave litt i hva som hadde skjedd. Som kjent må man ha enten gentypene HLA-DQ2 eller og HLA-DQ8 for å kunne utvikle cøliaki, og det viste seg at sykehuset ved en feil hadde testet Tage for kun for det ene genet som kan gi cøliaki, og ikke for det andre.

Minstemann Olav (3) fikk diagnosen allerede da han var 2 år. Nå bruker han ordet «glutenfri» som synonym til godt. «Nam, den er glutenfri», sier han ofte, forteller mamma Hanne-Lene.

Nå bruker han ordet «glutenfri» som synonym til godt. «Nam, den er glutenfri», sier han ofte.

Hanne-Lene Dahlgren

Pris for bærekraft

I disse dager er det tusen dager siden Hanne-Lene sa opp stillingen sin i Google. Og det har skjedd mye i løpet av denne relativt korte tiden.
 
– Det høres kanskje kort ut, men det er faktisk utrolig mye man kan få til om man har de rette målene og vet hvor man skal. For når man vet hvor man skal, så er det mye lettere å vite om man faktisk er fremme, sier Hanne-Lene.

– Mitt mål er at kjøttforbruket skal gå ned med 30 prosent fram til 2025. Og jeg jobber hver dag for at nordmenn skal finne vegetarentusiasten i seg, sier Hanne-Lene.

I sosiale medier beskriver hun seg som en vegetarentusiast. Og en mer passende beskrivelse skal  man lete lenge etter. For de som følger henne er det umulig å ikke la seg rive med av entusiasmen og engasjementet til Hanne-Lene. Hun byr på seg selv, og kommer gjennom skjermen på en svært så
inspirerende måte.

Kokebok på Skaugum

Hun ønsker å friste så mange som mulig med sine gode grønne oppskrifter. Og med nær 50.000 følgere på Instagram og en sterk tilstedeværelse på blogg og i nyhetsbildet, er det mange som legger merke til henne som en entusiastisk og dyktig formidler. Det er nok også grunnen til at hun nylig ble kåret til «Årets influenser» innen bærekraft – og deretter vant prisen som «Årets formidler» av Matprisen.
 
Og i slutten av oktober var hun invitert til SIKT, som er en årlig konferanse initiert av Kronprins Haakon. Formålet er å skape et møtested for unge ledere og talenter mellom 20 og 40 år.
 
– Det er jo en stor ære å få en slik invitasjon. Og nå er jeg jo 36 år, så det var på hengende håret at jeg rakk aldersgrensen. Neida, jeg har jo fire år å gå på, smiler Hanne-Lene.
 
– Det var ekstremt lærerik og inspirerende konferanse hvor jeg møtte superinteressante mennesker som på hver sin måte bygger landets fremtid. Jeg fikk til og med gitt Kronprinsen en av mine bøker, så nå finnes det en glutenfri plantebasert bok på selveste Skaugum, det er jo ganske kult.

Vil sette dagsorden

Hun har et klart mål om å sette klima og bærekraft på dagsordenen. Og hun kan la seg provosere over hverdagslige problemer, som prisene i skolemelkordningen. For hvorfor tar Tine 50 % høyere påslag på prisen på havremelk enn på kumelk, hvis man sammenligner med prisene i butikken? Hanne-Lene tok opp temaet på sine sosiale medier, og saken endte opp i Dagsnytt18 på NRK. I forkant gjorde hun research hos CICERO – norsk senter for klimaforskning, for denne damen gjør ingenting halvveis.
 
Hun bærer også budskapet sitt ut gjennom kronikker, og engasjementet hennes blir lagt merke til. Det er mange som ønsker å samarbeide med henne nå, og tempoet er høyt. Hun har egentlig et ønske om å ikke jobbe hver kveld, men med mange jern i ilden, går visst ikke det så bra. Men hun er en effektiv dame, og lar seg villig intervjue samtidig som hun handler matvarer.
 
– Ja, nå går det et glutenfritt havrebrød til 70 kroner i handlekurven. Vi spiser jo ett slikt brød om dagen hjemme hos oss på grunn av matpakker til barna, sier Hanne-Lene.

Kokeboksuksessalt

Det er sju år siden hun selv bestemte seg for å teste ut et vegetarisk kosthold. Og siden har det ikke vært noen vei tilbake.
 
– Jeg skrev den første boka mens jeg var i mammapermisjon. Jeg tenkte at det var viktig å dele vegetariske oppskrifter som smaker godt, og dermed ble en «En skikkelig digg kokebok» til. Med markedsføring som fag, og arbeid som analytiker i Google, gikk hun også analytisk til verks med kokebok-ideen.
 
– Alle oppskriftene er testet og prøvd av over femti testfamilier med et helt vanlig kosthold. På den måten har jeg fått luket ut alle feil, og har fått med meg hva folk flest liker. Jeg er jo en ekstremt nysgjerrig person, og vil vite hva det er som funker og hvorfor.
 
 Jeg skrev den første boka mens jeg var i mammapermisjon. Jeg tenkte at det var viktig å dele vegetariske oppskrifter som smaker godt.
 
Hanne-Lene Dahlgren
 
Den første kokeboka ble utgitt på Gyldendal forlag, men driftig som hun er, opprettet hun like godt et eget forlag da hun skulle gi ut bok nummer to. Begge bøkene kom raskt på bestselgerlista, og hun har nå 100.000 kokebøker med sitt navn på. I Norge anses man som bestselger med rundt 6000 solgte, så hun kan si seg veldig godt fornøyd.
 
– Jeg ville lage en kokebok som vi i familien kunne bruke, så derfor er kokebok nummer to hundre prosent glutenfri, mens den første kokeboka har et par-tre oppskrifter som inneholder hvete. Jeg bruker for eksempel alltid maisstivelse som jevning i sauser. Et problem er at det er mye havremelk som ikke er glutenfri. Og samtidig kan jeg ikke tipse om spesifikke produktnavn i bøkene, for du vet aldri hvilke produkter som er på markedet fremover, forteller Hanne-Lene.

Skjermer barna

– Hvordan er det å kombinere et vegetarisk og glutenfritt kosthold?
 
– Det er jo veldig ergerlig å ha cøliaki når man ønsker å spise vegetarmat. Det er en ekstra utfordring. Heldigvis synes både mannen min og jeg at vegetarmat er utrolig godt, og ikke minst viktig for verden. Og for barna er jo dette normalen, sier Hanne-Lene, og legger til at barna får spise kjøtt når de er på besøk om de vil, eller om de ikke har noe glutenfritt tilgjengelig. Men det vil de visst foreløpig ikke selv. Spesielt barnebursdager kan være utfordrende for barn som lever både glutenfritt og vegetarisk. Derfor sender hun ofte en hyggelig sms i forkant for å informere om dette – hvor hun tilbyr seg å sende med mat. Men, som hun har delt i sosiale medier, så synes hun synd både på de som må sende en slik sms og de som mottar den. Noen mener at det er frekt å sende noe slikt og sier at barna bør spise det de får servert, mens andre hyller at man er på tilbudssiden selv. Som med det meste annet hun gjør, får man som kjent ofte både ris og ros i sosiale medier.
 
Til å begynne med var barna en synlig del av matgleden på sosiale medier, men ikke nå lenger. Ikke alle er like begeistret for hennes meninger om kutt i kjøttforbruk og klima.
 
– Jeg og mannen min tok et valg tidligere i år om at barna skulle skjermes. Barna skal slippe å bli gjenkjent av folk de ikke kjenner på butikken, eller måtte forholde seg til folk som kjefter på moren deres. Likevel er det litt synd, for spesielt min eldste vil gjerne vise hva han spiser og fortelle folk om oppskrifter han mener de bør lage. Derfor filmer jeg han ofte og sier at jeg legger det ut, uten å gjøre det. Litt snikete må det få lov å være for å støtte matgleden hos barn, smiler Hanne-Lene.

alt​​​​​​​

En skikkelig digg kokebok 2 byr på 99 oppskrifter som enten er helt glutenfrie eller som har en forklaring for hvordan retten kan lages glutenfri.

Kokeboka  ble nominert til Årets kokebok av Norli og Apéritif da den kom ut i 2020. I begrunnelsen stod det blant annet at "forfatteren beviser ettertrykkelig at også vegetarretter kan fremstilles på en fristende og engasjerende måte. Du trenger slett ikke kjøtt for å ha det digg".

Vinnerlasagne_600x350.jpg

Prøv Hanne-Lenes glutenfrie vegetarlasagne!

Se også:

Tonje_1280x720.jpg

Våg å være deg selv!

– Jeg hadde aldri vært innom tanken på at det var cøliaki jeg kunne ha. Det var litt kjipt å få diagnosen, men samtidig har jeg taklet det veldig fint, om det er lov til å si det, sier Tonje Garvik (32) med et smil.