Høstens sopp-pai med polenta_1200x500.jpg

Foto: Therese Elstad/Sentralen

Sopp-pai med polenta

0 - 20 min

Bruk årets sopp til å lage en lun og god sopp-pai. Det tradisjonelle egg- og melkebaserte fyllet erstattes med polenta så den passer til alle og enhver.

Ingredienser

Grov paibunn:
100 g glutenfrie havregryn
125 g grovt glutenfritt mel, f.eks. Semper Fiber
125 g smør, kald og i terninger
Ca. 2 ss vann

Fyll:
1 ss olje
1 løk
1 hvitløk
200 g sopp
250 g spinat
1 dl polenta
4 dl vann
50 g smør
50 g fersk parmesan, revet
½ ts salt
2 ts pepper
½ bunt oregano

Til servering:
½ bunt oregano
revet parmesan

Slik gjør du

Halta glutenfrie havregryn, grovt glutenfritt mel og smør i en kjøkkenmaskin med knivblad og kjør til en fin konsistens. Tilsett litt og litt vann, og kjør til deigen klumper seg. Ta deigen ut av maskinen og elt den lett for hånd til den blir fast og fin. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter. Forvarm ovnen til 200 °C. Trykk deigen ut i en paiform og stikk bunnen med en gaffel. Forstek paideigen i ca. 10 minutter. Avkjøles.

Ha olje i en panne på medium varme. Finhakk løk og hvitløk og del sopp i skiver. Fres til soppen er stekt og tilsett spinat. Stek til spinaten har falt sammen. Kok polenta som anvist på pakken. Rør inn smør og revet parmesan og legg utover paien. Legg resten av fyllet på toppen og stek videre i nederst/ midten av ovnen i ca. 10 minutter (200 °C). Om kantene blir for brune, kan man dekke dem til med litt folie. Server med et godt dryss av parmesan og urter.

Hva er polenta?
Polenta er en form for grovkornet maismel som kokes og blir til en grøt. Polenta smaker lite i seg selv, men kan enkelt tilsettes smak og fyldighet med krydder, urter, ost og smør. I avkjølt tilstand kan den
formes og stekes til andre retter og har et bredt bruksområde på kjøkkenet.

Polentafyll er et fint alternativ til de som ønsker å unngå en egg- og melkebasert pai. Det er også et godt glutenfritt alternativ til pasta og annet glutenholdig tilbehør.

Kilde: Therese Elstad/Sentralen

Klikk på logoene for mer info