
Glutenfrie kakemenn og -koner
Kaker og desserter 40 - 60 min
Ingredienser
Oppskriften gir rundt 45 kakemenn og -koner
200 g sukker
150 g smør
3 dl lettrømme*
1 ts hornsalt
500 g Semper Fin Mix
1 ts vaniljesukker
ca. 100 gram glutenfritt fint mel til utbaking
Slik gjør du
- Smelt smør i en kjele. Rør sukkeret ut i smøret og bland i rømmen. Bland sammen mel, hornsalt og vaniljesukker. Sikt melblandingen inn i røren og tilsett litt om gangen. Bland alt godt sammen.
- La deigen hvile i en halv time. Strø litt glutenfritt mel på bakeunderlaget og kjevle deigen til ca ½ cm tykk leiv. Trykk ut kakemenn- og kone-figurer og plasser på bakepapirkledd stekebrett med god plass mellom hver.
- Stekes ved 170 grader ca 10 min. midt i ovnen. De blir da sprø utenpå og myke i midten. Ønsker du de myke gjennom hele kan du plassere de et hakk lenger ned i ovnen.
- Kakene er lyse, evt. med gylne kanter, når de er ferdige. Legg på rist og avkjøl, før du spiser de som de er - eller pynter de med glasur.
*Tips: Ønsker du lavFODMAP variant kan du bytte ut rømmen med laktosefri rømme. For vegansk og melkefri variant kan du erstatte smøret med vegansk margarin som blå melange og rømme med vann.
Kilde: NCFs oppskriftshefte Julebakst og lefser
Tekst og foto: Julia Edin