Bollekrans-stjerne_1200x500.jpg

Foto: Therese Elstad og Nadin Martinuzzi/Sentralen

Bollekransstjerne med tranebær- og bringebærfyll

Jul Over 60 min

Deilig bolledeig fylt med friskt tranebær- og bringebærfyll er godt å servere til gløgg eller kakao.

Ingredienser

Tranebær- og bringebærfyll
250 g friske tranebær (ev. frosne)
125 g bringebær
1 dl vann
3 dl brunt sukker

Bolledeig
150 g smør
5 dl melk
50 g fersk gjær
2 ss fiberhusk
1 dl sukker
2 ts kardemomme
2 dl Jyttemel
500 g Semper Mix
1 egg til pensling

Slik gjør du

Tranebær- og bringebærfyll
Kok opp tranebær, bringebær, vann og brunt sukker. La småkoke til en tykk masse, ca. 10 minutter. Avkjøl noe. Om du bruker frosne bær må du ev. sile av litt saft slik at fyllet ikke blir for rennende.

Bolledeig
Smelt smør i en kjele og tilsett melk. Varm til fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i og rør til oppløst. Tilsett fiberhusk og la det svelle i 10 minutter. Ha blandingen over i en kjøkkenmaskin med k-krok og tilsett sukker, kardemomme og mel. Elt deigen smidig, dekk til bollen og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Sett ovnen på 200 °C. Del deigen i fire emner og kjevle ut til fire sirkler, ca. 30 cm i diameter, på et melet bord. Legg en sirkel over på en stekeplate dekket med bakepapir og smør tranebærfyll utover. Legg så den andre deigsirkelen på toppen av den første og smør med et nytt lag fyll. Gjør dette en gang til før det siste emnet legges på toppen og du har tre lag med fyll. Sett et glass i midten av rundingen. Del så deigen først opp i fire deler, slik du deler opp en kake. Del så hver kvartdel opp i fire igjen, så du sitter igjen med 16 deler til slutt. Det vil se ut som 16 kakestykker rundt glasset. Vri hver del forsiktig, to og to deler mot hverandre, og klem endene sammen til spisser. Etterhev i 30 minutter. Pensle med egg og stek i ovnen i 20-25 minutter. Avkjøl på rist og server med et dryss melis.

Oppskrift: Therese Elstad

Klikk på logoene for mer info