Hirse_1200x500.jpg

Hirse

Hirse er spesielt jernrikt og rik på silisium, men inneholder også mye magnesium, fosfor og kalium.

Hirse er blant våre eldste kornsorter. Den har vært dyrket i omtrent 10.000 år og finnes i et utall forskjellige arter. Hirse er liten i størrelse og rund i formen og kan være hvit, grå, gul eller rød. Hirse er et av de viktigste kornslag særlig i Afrika (Nigeria) og Asia (India), fordi det trenger tørt og varmt klima for å vokse. 97 % av hirsen blir produsert i utviklingsland, og er ofte en foretrukket kornsort på grunn av sin produktivitet og korte vekstsesong. Den planten vi i Norge vanligvis kaller hirse, kan også kalles romersk hirse, siden romerne dyrket den. Det selges i dag hirse både i helsekostforretninger og i innvandrerbutikker.

Det selges i dag hirse både i helsekostforretninger og i innvandrerbutikker.

Hirse er en av få kornsorter, sammen med blant annet havre og bokhvete, som er basisk. Vårt moderne kosthold og levemåte fører til et stort syreoverskudd i kroppen, derfor vil et kosthold med mye basisk mat være nøkkelen til god helse. 

Ernæringsmessig likner hirse annet korn, men inneholder noe mindre kostfiber. Hirse er lettfordøyelig, det er ikke allergifremkallende og det er glutenfritt. Hirseprotein er overlegent bedre enn proteinet i hvete, ris og mais og fettinnholdet er omtrent som i havre. Det som skiller hirse fra andre kornslag er det høye innholdet av mineraler. Hirse er spesielt jernrikt og rik på silisium, men inneholder også mye magnesium, fosfor og kalium.

Jern er nødvendig for oksygenopptaket. Uten jern vil de røde blodcellene bli dannet uten evne til å frakte oksygen til alle kroppens celler. Silisium er viktig for oppbyggingen av skjelettet, leddene, tennene og bindevevet, slimhinnene og styrker hud, hår og negler. Symptomer på silisiummangel er blant annet slitasjegikt, beinskjørhet, ryggprolaps, dårlig sårheling og slapp og livløs hud.

Hirse har også et høyt innhold av magnesium. Magnesium er helt nødvendig i mer enn 300 biokjemiske reaksjoner i kroppen. Mineralet bidrar til normal muskelfunksjon, nervefunksjon og hjerterytme, og det styrker immunforsvaret og benmineraliseringen. Studier viser at magnesium reduserer høyt blodtrykk og høyt kolesterol og minsker dermed risikoen for hjerteinfarkt. I tillegg reduserer det alvorlighetsgraden av astma og allergier og hyppigheten av migreneanfall. Lave verdier av magnesium øker risikoen for å utvikle diabetes type 2. Årsaken er at magnesium øker frigjøringen av insulin og øker kroppens evne til å ta opp insulinet. Det er vanlig at mennesker med diabetes har lave magnesiumverdier.

Hirse inneholder også mye fosfor. Det er et mineral som er viktig for oppbyggingen av kroppens muskelceller, nervesystem, skjelett og den genetiske koden (DNA). Fosfor er også en viktig faktor i kroppens energiomsetning. Kalium, som man også finner mye av i hirse, er nødvendig for normal muskel- og hjertefunksjon og for å opprettholde væskebalansen i kroppen.

 

Klikk på logoene for mer info