Millioner av europeere risikerer å utvikle flere kroniske sykdommer på grunn av inntak av industrifremstilt mat, eller såkalt ultraprosessert mat. Ferdigmat, posemat, brus, kakemikser, frokostblandinger og godteri – inngår alle i denne kategorien.
Det startet med en syk gutt og en familie som ville holde på matgleden. Familiens oppskrifter ble etter hvert delt på bloggen «Pappa uten gluten». Nå er Yiannis Filolias og Elisabeth Carlsen aktuelle med «Den store glutenfrie bakeboka».
Sine Stokke (23) fikk cøliaki da hun var seks år, og har aldri spist kjøtt.
Mamma Linn Stokke (57) har vært vegetarianer i 28 år. Sammen har de skrevet bok om hvordan man kan leve sunt, glutenfritt og plantebasert, og byr på mer enn 100 fristende oppskrifter. Tre av dem får du her.
Disse kornsortene har til felles at de er veldig vitamin- og mineralrike, de har en god proteinkvalitet og mange inneholder alle de essensielle aminosyrene. Og de kan brukes i matlagingen!
– Det var ikke noe problem å få cøliakidiagnosen. Det var en løsning på problemet, sier Agnete Kjølsrud. Nå vil hun lære seg hvordan hun kan spise både sunt, godt og glutenfritt.
I denne testen har vi testet 16 pastaer som er basert på belgfrukter, det vil si bønner, linser og erter. Vi har vurdert hvert enkelt produkt på smak, konsistens, utseende og lukt.
Visste du at jern ikke dannes i kroppen og derfor må tilføres via kostholdet? Eller at jernmangelanemi er en av de vanligste mangelsykdommene i verden? Lær litt om jern!
B-vitaminmangel er ofte satt i sammenheng med dårlig opptak på grunn av sykdom i mage- og tarmkanalen. Vi ser på B-vitaminene – og deres mange viktige funksjoner i kroppen.