toppbilde militær 1200x500.jpg

Glutenfritt i militæret

I 2014 ble det for første gang åpnet for at personer med cøliaki kunne avtjene verneplikten. Dennis Matoshi Bekkelund var blant de første med cøliaki som fikk tilbringe et år i militæret. Her deler han sine erfaringer fra et glutenfritt år som vaktsoldat.

Tekst: Selina Fredrikke Olufsen
Foto: Privat


Hvordan hadde du det i militæret?alt
- Jeg hadde det kjempebra. Det var masse bra folk, god stemning og man fikk mange nye venner. Det var en helt unik opplevelse. Alle blir behandlet likt og det er ikke noen forskjell på folk foruten personligheten.

Hvilke forventninger hadde du til å være i militæret med cøliaki?
- Jeg visste ikke før sesjon del to at de tidligere ikke aksepterte cøliakere. Jeg hadde høye forventninger til militæret og regnet med at de ville gjøre det best mulig for at folk skulle være komfortable på grunn av all reklamen om samhold og trygghet.

Hvordan la de til rette for et glutenfritt kosthold?
- Det var stor forskjell på det glutenfrie tilbudet ut i fra hvor i militæret man var. På rekrutten, som er første stadium som alle går gjennom, var det ganske dårlig tilbud. Det skjedde flere ganger at det kun var glutenfritt knekkebrød tilgjengelig og ikke ordentlig middag. Maten var lite variert og smakte ofte dårlig. Allergimaten var plassert i et eget hjørne litt bortenfor den vanlige maten, og det var ikke alltid så gøy å måtte spise annerledes mat da man gjerne vil gjøre minst mulig for å skille seg ut i begynnelsen. Vi var kun to stykker som hadde cøliaki, og jeg tror det var ca. åtte som spiste allergimat av totalt 400 stykker. Man kunne be om glutenfri middag noen ganger, men da måtte man vente en stund på maten og fikk liten tid til å spise.

- Når jeg derimot kom ut i tjeneste var det glutenfrie tilbudet mye bedre. Jeg var veldig heldig og havnet på Lutvann leir, som jeg tror er den beste leiren man kan være på om man har cøliaki. Her har de kokkelærlinger som er interesserte i å lære og legger kjærlighet i maten. Vi fikk bare god mat, alt smakte himmelsk og de var flinke å legge til rette for alle med ulike allergier. Personlig synes jeg Lutvann leir burde satt standarden for resten av leirene i militæret.

Følte du at du skilte deg mye ut på grunn av dietten?
- I rekrutten følte man seg litt utenfor på grunn av cøliakien, men i tjeneste ble det bedre og det var lite snakk om allergier. Man gikk ikke i dybden på sånt, noe som var bra da man gjerne ikke ønsker å skille seg så mye ut og vil bli behandlet likt som de andre.

Opplevde du noen spesielle utfordringer?
- En av de største utfordringene var når vi skulle i felt. Feltrasjonene var ofte tørr mat i pose hvor du tilsatte varmt vann, og nesten alle feltrasjoner har gluten i seg. Jeg opplevde flere ganger at jeg informerte om at jeg hadde cøliaki, men ikke fikk tilrettelagt mat. Da kan man ende med å gå sulten og underernært, noe som funker dårlig når man er i fysisk aktivitet. Når det var tomt for den glutenfrie feltrasjonen måtte jeg spise glutenholdig mat for å få i meg næring. Jeg anser meg selv som heldig som ikke er en av de som reagerer kraftigst ved inntak av gluten, men dette er selvfølgelig ikke noe å anbefale for noen med cøliaki da gluten påvirker kroppen innenfra, selv om man ikke nødvendigvis får synlige symptomer. Men det var siste utvei for meg.

Er det noe du mener militæret burde jobbet med?
- Forsvaret burde hatt en egen plan for de med allergi og tipset om de stedene som er best for cøliakere, enten på mail eller sesjon del to. Vi cøliakere er en ressurs som alle andre og kan yte minst like godt om vi bare får tilrettelagt riktig kosthold.

Har du noen tips til folk som ønsker å ta et år i militæret?
- Jeg vil anbefale å gjøre research på forhånd om hvilke leirer som er flinke til å tilrettelegge for glutenfri mat og hvor du kunne tenke deg å dra. Det er også å anbefale å ta med egen feltrasjon for de dagene du skal ut, så er du helt sikker på at du får i deg næring. Spør gjerne befalet om de kan si ifra til deg på forhånd før man skal ut i felt slik at du kan forberede dette. Nekter de, lønner det seg å klage, gjerne høyt opp i systemet!

- Jeg ville også sørget for å gjøre det klart for både befalet og alle som jobbet der og de i kantinene at du har cøliaki, gjerne med én gang, og si at du kan komme med tips til hva de kan lage om de ikke har erfaring med dette fra før.

- Til slutt vil jeg bare tipse om å ikke være redd for å vise hvem du er. Ikke vær redd for at folk skal tenke annerledes om deg bare fordi du er den eneste som har annen diett. Før eller siden skiller alle seg ut på forskjellige måter og man lærer å kjenne hverandre basert på personlighet, da er det ikke lenger mange som tenker på at du må ha annen mat. Nyt året i militæret, det er et helt fantastisk år!

Ikke vær redd for at folk skal tenke annerledes om deg bare fordi du er den eneste som har annen diett.

Forsvarets helsekrav ved cøliaki

 • Du kan vurderes for militærtjeneste dersom du er medisinfri og kan dokumentere (funksjonsbeskrivelse) få plager/symptomer ved diett.

 • Merk! Du kan ikke kalles inn til militærtjeneste dersom du har: 

  - symptomer tross diett
  - symptomer ved inntak av små mengder glutenholdig mat, eller
  - glutenintoleranse (cøliaki) kombinert med laktoseintoleranse

 • Glutenintoleranse gjør også at tjeneste om bord på Sjøforsvarets fartøyer er utelukket. Årsaken er at kapasiteten i byssa/kjøkkenet gjør at glutenfri mat ikke kan garanteres

  Kilde: forsvaret.no

Klikk på logoene for mer info