Hva er cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt

altCøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt.

Hos en cøliaker som får i seg gluten, vil tynntarmens slimhinne bli betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffene i maten vil svekkes.

I dag antas det at 7-8 % av befolkningen i Norge ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten. Mellom 1-2 % av disse har cøliaki, mens mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet. I dag forskes det en del på sistnevnte tilstand, og antagelig bør den skifte navn til «ikke-cøliakisk hvetesensitivitet», «hveteproteinsensitivitet» eller «hveteproteinintoleranse». Dette navnebyttet diskuteres også internasjonalt. Les mer om ikke-cøliakisk glutensensitivitet her.

Andre som ikke tåler gluten kan ha DH, som kalles hudens cøliaki, mens andre igjen har hveteallergi. Under finner du mer informasjon om cøliaki og de andre ulike tilstandene.

I dag antas det at 7-8 % av befolkningen i Norge ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten.

Mer om cøliaki

Hva er cøliaki, når oppdages det, hvilke symptomer får man – og hvordan stilles diagnosen? Det er mange spørsmål som vi vil gi deg svar på.

Andre former for glutenintoleranse

Lær mer om dermatitis herpetiformis (DH), ikke-cøliakisk glutensensitivitet og hveteallergi.

Klikk på logoene for mer info