Cøliaki

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Hos en cøliaker som får i seg gluten, vil tynntarmens slimhinne bli betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffene i maten vil svekkes.

I dag antas det at 7-8 % av befolkningen i Norge ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten. Mellom 1-2 % av disse har cøliaki, mens mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet. I dag forskes det en del på sistnevnte tilstand, og antagelig bør den skifte navn til «ikke-cøliakisk hvetesensitivitet», «hveteproteinsensitivitet» eller «hveteproteinintoleranse». Dette navnebyttet diskuteres også internasjonalt. Andre som ikke tåler gluten kan ha DH, som kalles hudens cøliaki, mens andre igjen har hveteallergi.

 

 

Liten gutt_3_1200x500.jpg

Barn

Her finner du det meste du trenger å vite om barns glutenfrie hverdag.

Jente_1200x500.jpg

Ungdom

NCFU er en ungdomsorganisasjon for personer mellom 15 og 26 år. NCFU jobber for at det skal være så enkelt som mulig for ungdom å leve glutenfritt.

Mann_1200x500.jpg

Voksne

Den som får diagnosen cøliaki eller av andre helsemessige årsaker må holde et glutenfritt kosthold i voksen alder, har ofte gått lenge med plager uten å få diagnosen.

Klikk på logoene for mer info