Hva er cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt

altVed inntak av gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kostholdet svekkes.

I dag antas det at 7-8 % av befolkningen i Norge ikke tåler hvete. Alle disse har en form for gluten- eller hveteintoleranse. Mellom 1-2 % har cøliaki, mens mange har det som tidligere ble kalt "ikke-cøliakisk glutensensitivitet", men som i senere tid har vist seg å være en intoleranse mot hvete. Noen har DH, mens andre igjen har hveteallergi. Her finner du informasjon om cøliaki og de andre ulike tilstandene.

I dag antas det at 7-8 % av befolkningen
i Norge ikke tåler hvete. Alle disse har en
form for intoleranse.

Mer om cøliaki

Hva er cøliaki, når oppdages det, hvilke symptomer får man – og hvordan stilles diagnosen? Det er mange spørsmål som vi vil gi deg svar på.

Andre former for glutenintoleranse

Lær mer om dermatitis herpetiformis (DH), ikke-cøliakisk glutensensitivitet og hveteallergi.

Klikk på logoene for mer info