Lese-ingredienser-1200x500.jpg

Matmerking

Allergenmerking

Mattilsynets regler for merking av mat skal gjøre det enkelt for forbrukerne å lese og forstå hva maten inneholder. Glutenholdige kornsorter som hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse, er én av de 14 merkepliktige allergenene som må merkes i ingredienslisten på ferdigpakket mat. Allergenene skal merkes med fet kursiv eller understreket skrift.

På ikke-ferdigpakket mat som serveres over disk på kafé, restauranter eller andre spisesteder er det også krav til merking av glutenholdige kornsorter. Dette gjøres som oftest på skilt, plakater eller i menyen ved hjelp av tekst eller symboler. 

Les mer om Mattilsynets allergenmerking her.

Les om hvetstivelse her.

Merking av glutenfrie spesialprodukter

Glutenfrie spesialprodukter, som for eksempel bakervarer, pasta, snacks og øl, merkes med teksten "glutenfri" og/eller med et symbol som viser at det er glutenfritt. Det mest utbredte symbolet er "Crossed Grain". I Norge står NCF for lisensieringen av dette symbolet. Her er en oversikt over hva du sal se etter av merking på slike spesialprodukter:

  • «Glutenfri»: Produkter merket «glutenfri» inneholder mindre enn 20 mg gluten pr kg (< 20 ppm) og er trygt å spise for en som ikke tåler gluten.
  • «Crossed Grain»-symbolet: Produkter med crossed grain symbolet er garantert glutenfritt og 100% trygt å spise. Les mer om symbolet "Crossed Grain" her 

Les mer om hvilke nettbutikker som har glutenfrie spesialprodukter her

Produkter merket «kan inneholde spor av gluten»

Noen produkter merkes «kan inneholde spor av gluten» eller «kan inneholde gluten». Hensikten er å informere forbruker om at det kan inneholde gluten, selv om det ikke er en ingrediens.

Ifølge Mattilsynet skal denne type merking bare benyttes dersom det er en reell fare for at produktene kan være forurenset av gluten. Det er ingen krav i regelverket om å merke mat og drikke med «spor av», noe som gjør det til en frivillig advarselsmerking. Det er heller ikke satt en øvre grense for hva et «spor» er.

Noen ganger blir spormerkingen misbrukt for å ha «ryggen fri», og ikke fordi det er en virkelig fare for forurensing. Dette kan legge en unødig begrensning på de som må spise glutenfritt, fordi det kan være vanskelig å vurdere den reelle risikoen.

Noen produsenter tester spormerkede produkter jevnlig, og finner at det i de aller fleste tilfeller inneholder under 20 ppm gluten. Av den grunn vurderer NCF det til at de aller fleste med cøliaki, eller annen form for glutenintoleranse, tåler godt produkter merket «spor av» i moderate mengder.