
Hva er glutenfri mat?
Glutenfrie kornsorter
Disse glutenfrie kornsortene er naturlig fri for gluten, og kan trygt spises og brukes til ulike formål. Her får du en oversikt over noen av de mest kjente glutenfrie kornsortene som også kan skaffes som mel:
- Havre (glutenfri)
- Ris
- Mais
- Bokhvete
- Teff
- Hirse
- Sorghum/durra
- Amarant
- Quinoa
«Meltypene» under er også vanlige i glutenfrie produkter og selvfølgelig naturlig glutenfrie:
- Potetmel
- Soyamel
- Kikertmel
- Mandelmel
- Tapiokamel
- Johannesbrødkjernemel
- Sagogryn (laget av potetmel)
Se her for mer informasjon om de glutenfrie kornsortene
Se her for oppskrifter med glutenfrie kornsorter
Naturlig glutenfri mat
Det finnes mange matvarer som er naturlig fri for gluten, som man trygt kan inkludere i de ulike måltidene gjennom dagen. Her er en oversikt over naturlig glutenfri mat.
- Ubehandlet kjøtt, fisk og egg
- Grønnsaker og poteter
- Frukt og bær
- Melk og meieriprodukter
- Glutenfrie korn- og melsorter (se over)
- Krydder og urter
- Nøtter, frø, kjerner og belgfrukter
- Vann, saft, brus, juice, kaffe og te
Se her for glutenfrie oppskrifter
Se her for ingrediensliste
Se her for mer informasjon om kosthold og ernæring
Last ned glutenfritt oppskriftshefte her
Produsenter av glutenfrie matvarer
Det finnes mange ulike produsenter av glutenfrie melblandinger og matvarer. Her får du en oversikt.