Rundstykker_1200x500_Espen Edin Døhlen.jpg

Foto: Espen Edin Døhlen

Glutenfrie rundstykker

Bakverk Over 60 min

Ingenting er vel bedre enn ferskt bakverk til frokosten? Her får du en oppskrift på saftige og milde rundstykker med sorghum-mel og gulrot.

Ingredienser

10 store/15 stk. medium

½ pakke tørrgjær
2 ss lønnesirup
2 dl lunkent vann
3 dl sorghum mel
ca. 10 dl glutenfritt mel*
1 ts salt
½ ts physilum
2 dl finrevet gulerot
1 dl solsikkekjerner
2 dl (laktosefri) yoghurt naturell
1 egg + 1 egg til pensling
1 ss solsikkeolje

* Julia, som står bak oppskriften, har brukt Lailas Mjölmix (lilla) som inneholder hvetestivelse (maks 20 ppm gluten). Du kan fint bruke andre melblandinger som for eksempel Toros lyse melblanding, men det kan da hende du vil trenge litt mer mel og at de bli litt mer kompakte.

Slik gjør du

  1. Bland gjæren ut i lunkent vann og tilsett lønnesirupen. La den stå i 5 minutter til du ser at det begynner å skumme på toppen, da vet du at det er liv i gjæren.
  2. Bland alt det tørre sammen, men bruk kun 5 dl av det glutenfrie melet. Sett resten av melet til side. Bland det tørre sammen med gjærblandingen, revet gulrot og solsikkekjerner i en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter yoghurt, egg og olje. Du vil nå ha en klissen røre. Tilsett resten av melet gradvis og elt i 5-10 minutter til du har en deig som er litt klissen, men allikevel henger godt sammen.
  3. Form rundstykker når deigen har eltet seg ferdig, og plasser disse på et bakepapirkledd stekebrett med mellomrom mellom. Legg et håndkle over og la rundstykkene heve et lunt sted i ca. 30 minutter. Skjær et kryss i toppen av hver, pensle med egg og strø litt solsikkekjerner over.
  4. Stek i midten av ovnen i 15-20 minutter. Rundstykkene er ferdige når de får en litt hul lyd når du banker under dem. La de avkjøles på rist før servering.

Kilde: Julia Døhlen Edin