Belgfrukter_1200x500.jpg

Sink

Sinkmangel er en viktig årsak til veksthemning mange steder i verden i dag. I den vestlige verden er ikke sinkmangel så utbredt, men mangel kan fortsatt forekomme. Ved nydiagnostisert cøliaki er det viktig å være oppmerksom på sinkstatusen da nivåene av sink ofte er lave.

Tekst: Vilde Rommetveit


Sink er et mineral som er viktig for mange funksjoner i kroppen, blant annet:

  • Cellevekst
  • Reproduksjon (viktig for unge menn i puberteten og for sædkvaliteten. Mange, også cøliakere, får ikke barn og sinkmangel kan være en av faktorene)
  • Nattsyn
  • Immunforsvar
  • Sårheling
  • Smak og matlyst
  • For normal omsetning av vitamin A og fettsyrer i kroppen

Voksne har ca. 2 g sink i kroppen, hvorav ca. 2/3 finnes i muskulaturen og 1/3 i benvev.

Udiagnostisert cøliaki kan føre til dårligere opptak

Absorpsjon av sink skjer i øvre del av tynntarmen og dette kan være med på å forklare hvorfor nydiagnostiserte cøliakere ofte har lavere nivåer enn normalt. Personer med udiagnostisert og ubehandlet cøliaki har en skadet tarmslimhinne og tar derfor ofte opp næringsstoffer fra maten dårligere. Absorpsjonen av sink avhenger også av både mengde i kostholdet og kroppens behov. Vanligvis absorberes mellom 15 og 40 % av sink i maten vi spiser.

Gode kilder til sink

Sink dannes ikke i kroppen og vi trenger derfor å få det tilført via maten vi spiser. Gode kilder til sink er kjøtt, leverpostei, melkeprodukter, nøtter, kjerner, belgfrukter og kornprodukter. Animalske matvarer anses som den beste kilden til sink siden de inneholder relativt mye og lett tilgjengelig sink. I tillegg øker animalsk protein i seg selv absorpsjonen.

Kostholdet til en med cøliaki kan inneholde lite sink hvis man ikke spiser kornprodukter, som er en vanlig kilde til sink i norsk kosthold. Glutenfrie erstatningsprodukter er gjerne fattige på nettopp sink. Velg derfor heller grove og naturlig glutenfrie korn- og meltyper som kan ha et like bra innhold av sink som glutenholdige korn- og meltyper. Eksempler på glutenfrie korn- og meltyper er (glutenfri) havre, bokhvete, teff, quinoa og hirse.

Anbefalingene for sink i Norge ligger i dag på 7 og 9 mg/dg for henholdsvis voksne kvinner og menn. For gravide og ammende anbefales et tillegg på henholdsvis 2 og 4 mg/d. Et sunt og variert kosthold vil normalt dekke disse anbefalingene, uansett om man spiser glutenfritt eller ei.