Amarant_1280x720.jpg

Amarant

Amarant er glutenfritt og inneholder masse vitaminer og mineraler.

Amarant, som har vært benyttet som mat i over 7000 år, har sin opprinnelse i Sør-Amerika, og er en frøplante som opprinnelig var aztekernes hovednæringskilde. De så på planten som en gave fra gudene og omtalte den som «Gudenes gylne korn».

I dag dyrkes planten over hele verden – spesielt i USA (hvor den regnes som «supermat»), Europa og Kina, og de seneste årene har kornslaget/frøplanten gjort et gedigent comeback på helsefronten, særlig blant allergikere. Amarant er glutenfritt og inneholder masse vitaminer og mineraler. Blant annet er kornslaget proppfullt av jern, kalsium (inneholder dobbelt så mye jern og fire ganger så mye kalsium som durumhvete), magnesium, kalium og B-vitaminer.

I tillegg er de små frøene rike fiber, stivelse og protein – og da særlig lysin, som er en av de essensielle aminosyrene (byggesteiner i protein) som kroppen ikke selv kan fremstille, men som må tilføres gjennom maten. Dette er også en aminosyre som mangler i de fleste kornslag.

Protein fra amarant har en gunstig sammensetning av aminosyrer for vårt behov. Dette gir høy biologisk verdi av proteinene, som er målt til 75 (til sammenligning har kumelk en verdi på 72 og mais en verdi på 44). Det spesielle med amarant er altså det uvanlig høye innholdet av lysin, men planten/kornslaget har også et høyt innhold av aminosyrene tryptofan og methionin.

Høy biologisk verdi betyr at proteinet utnyttes effektivt i organismen, og hindrer mangel på essensielle aminosyrer i befolkningsgrupper som spiser ensidig kost basert på få proteinkilder - og eventuelt bare planteprotein. Amarant kan på den måten erstatte andre kornvarer, eventuelt belgvekster, i kosten.

Til forskjell fra en del andre kornslag inneholder amarant også en del viktige fettsyrer, deriblant oljesyre, som er en enumettet omega-9 fettsyre som finnes i ulike dyre- og plantekilder. Amarant består også av essensiell linol- og linolensyre, som kroppen trenger for å oppnå optimal prestasjonsevne og god helse. Fettsyrene er også bra for å opprettholde et sunt kolesterolnivå, og viktig for blodårene.

Det fantastiske næringsinnholdet slutter imidlertid ikke der. Amarant er også proppfullt av peptider (en kjede av aminosyrer som er bundet sammen), samt fytokjemikalier - helsebringende plantestoffer som karotenoider, glukosinolater og fenoler, og alle disse stoffene er kjent for å kunne forbedre helsen din på flere måter.
 

Det fantastiske næringsinnholdet slutter imidlertid ikke der.


Blant annet kan amarant i kosten være med på å beskytte deg mot kreft, da det inneholder plantekjemikaliet lunasin (finnes også i soya), som er kjent for sin evne til å hindre kreftceller i å dele seg. I tillegg kan det være bra for hjertet, da flere tidligere studier på dyr har vist at det kan være med på å senke nivået av triasylglyseroler og LDL (skadelig) kolesterol.

Nylig fant også en gruppe russiske forskere ut at det å spise amarant også kunne være med på å senke blodtrykk og være bra for hjerterytmen. Som om ikke dette var nok, inneholder amarant også en rekke mineraler (kalsium, kalium etc.) som er viktige for skjelettet, og lysin hjelper kroppen med å absorbere kalsium og minsker mengden kalsium som tapes ut av kroppen via urin.

Det høye jerninnholdet i amarant kan også motvirke anemi, mens polyfenolene i planten motvirker betennelser og innehar antioksidantegenskaper.