Arkiv

Resultat: Merking av glutenfri mat (22) viser 1 - 20

How serious is the "may contain traces of gluten" on a turmix bag?

I have noticed that most of the nuts we can buy here in Norway state that they may contain traces of wheat or gluten. This is probably because they are packed in facilities where products containing gluten are handled. But it's almost impossible to find nuts that have the gluten free symbol. Do ...

I have noticed that most of the nuts we can buy here in Norway state that they may contain traces of wheat or gluten. This is probably because they are packed in facilities where products containing gluten are handled. But it's almost impossible to find nuts that have the gluten free symbol. Do you have any recommendation? How serious is the "may contain traces of gluten" on a turmix bag? Thanks!

Cidalia, 31. mars 2022 11:09

That'ss correct! The reason is because it "may be" contaminated. The danger of it really being contaminated is very small. I dont know of any brand of nuts with the Crossed Grain-symbol. The Norwegian Food Authorities (Mattilsynet) do not recommend Crossed Grain on products that are naturally gluten-free, like nuts. Turmix from Polly contains gluten (malt) but turmiks from Rema 1000 is gluten free and without traces of gluten. 

Lise Friis Pedersen, 06. april 2022 18.00

Kan inneholde gluten

Hei! Jeg ser noen ganger at det står på innholdsfortegnelsen "kan inneholde gluten". Er dette noe annet enn "kan inneholde SPOR av gluten"? Jeg blir automatisk skeptisk og tenker det er best å unngå, men det er jo dumt å begrense kostholdet mer ...

Hei! Jeg ser noen ganger at det står på innholdsfortegnelsen "kan inneholde gluten". Er dette noe annet enn "kan inneholde SPOR av gluten"? Jeg blir automatisk skeptisk og tenker det er best å unngå, men det er jo dumt å begrense kostholdet mer enn nødvendig for datteren min med cøliaki. På forhånd takk for hjelpen.

Marianne, 26. november 2021 07:48

De tilbakemeldingene vi fikk når vi spurte en av produsentene (Freia) om det samme, var at det var ingen endringer i produksjonsmåten, kun ordlyden hos dem. Uten at jeg er helt sikker tror jeg det er en juridisk "greie". Både merkingen "kan inneholde gluten" og "kan inneholde spor av gluten" kan merkes (frivillig) på produkter der det kan være en fare for forurensing. Det er ikke en igrediens. Produkttesting viser at som regel ligger denne potensielle forurensingen under 20 ppm, men i enkelte tilfeller kan den ligge opp mot 50 ppm. I normale mengder tåles disse produktene likvel godt av cøliakere. 

Lise Friis Pedersen, 01. desember 2021 18.00

Kan jeg spise buljong som inneholder gluten?

Hei! 1-2 terninger med buljong som viser seg å inneholde gluten, er det da sånn at man helst skal si til de som har laget maten at dette kan jeg dessverre ikke spise? Jeg får ikke akutte symptomer på gluten, men etter 3,5 år på GFD har jeg fortsatt ikke fått...

Hei! 1-2 terninger med buljong som viser seg å inneholde gluten, er det da sånn at man helst skal si til de som har laget maten at dette kan jeg dessverre ikke spise? Jeg får ikke akutte symptomer på gluten, men etter 3,5 år på GFD har jeg fortsatt ikke fått tilbake tarmtottene mine.

Ida, 13. oktober 2021 22:08

Mulig vår ernæringsfysiolog, Lise bør svar på dette. Buljong inneholder vel maltekstrakt og man anser dette for å være så lite at det neppe utgjør noen glutenbelastning etter uttynning, men det er sikkert stor variasjon fra merke til merke.

Trond S. Halstensen, 20. oktober 2021 18.33

Er "hot pepper paste" trygt å spise?

Skal bruke "hot pepper paste" i ein del retter under ein festival. Ifølge boksen inneholder den ikkje gluten, men det står "malt frø". I følge ein annen leverandør er malt frø ikkje glutenfritt og inneheld hvetegluten. Eg har våre i ...

Skal bruke "hot pepper paste" i ein del retter under ein festival. Ifølge boksen inneholder den ikkje gluten, men det står "malt frø". I følge ein annen leverandør er malt frø ikkje glutenfritt og inneheld hvetegluten. Eg har våre i kontakt med Norsk cøliakiforening. Dei meinar at det kan vere feil oversettelse av ordet "malt powder" (dette er opprinneleg eit koreansk produkt). Dette er svært forvirrende. Kunne eg fått litt hjelp til å finne ut om produktet er trygt for folk med cøliaki? Her er produktet: https://www.nudlekongen.no/productdetails.php?product=1304

Anni, 17. september 2021 22:16

Jeg har sjekket den engelsk ingredienslisten i tilsvarende produkt solgt i EU, og finner ikke noe om at det skal være gluten i den. Derfor er jeg enig med NCF om at det er en feil i oversettelsen. Så det kan du trygt bruke!

Lise Friis Pedersen, 22. september 2021 18.00

Er buljong med maltekstrakt av bygg glutenfri?

Hei. Jeg lurer på om kjøttbuljong og kyllingbuljong fra Maggi er glutenfritt. Det står ingenting om gluten innhold, men ser at den inneholder maltekstrakt av bygg. ...

Hei. Jeg lurer på om kjøttbuljong og kyllingbuljong fra Maggi er glutenfritt. Det står ingenting om gluten innhold, men ser at den inneholder maltekstrakt av bygg.

Jorunn Merethe, 22. april 2021 16:39

Maltekstrakt kan inneholde gluten, og hvis teksten maltekstrakt er uthevet (med kraftig skrifttype) så er den nok ikke "glutenfri". Uansett, mest sannsynlig er det så lite gluten at når buljongen blir "utvannet" blir sluttproduktet glutenfritt, og det er jo det som er viktig, men siden vi ikke er helt sikre anbefaler vi at cøliakere å bruke glutenfri buljong. 

Lise Friis Pedersen, 28. april 2021 00.00

Kan man trygt spise Freias sjokolade eller?

Jeg ser «kan inneholde hvete» merkingen til Freia ble spurt om i 2018. Noe nytt om denne? https://www.ncf.no/tips-rad/nettprat/arkiv/silje_-20.jan-2018-19-22 ...

Jeg ser «kan inneholde hvete» merkingen til Freia ble spurt om i 2018. Noe nytt om denne? https://www.ncf.no/tips-rad/nettprat/arkiv/silje_-20.jan-2018-19-22

Kjell Eirik, 24. mars 2021 06:46

For noen år tilbake endret Freia ordlyden i spormerkingen sin fra «kan inneholde spor av…» til «kan inneholde…», men ifølge dem selv har de ikke endret rutinene – så for Freias del går begge disse spormerkingene ut på det samme. De tester produktene med jevne mellomrom, og som oftest ligger gluteninnholdet godt under 20 ppm, men noen ganger over - og maks 50 ppm ifølge Freia.

Lise Friis Pedersen, 24. mars 2021 18.00

Gluten labeling of products in ethnic stores

Hello! I have been recently diagnosed with celiac disease, but I don’t suffer from intense symptoms or reaction to gluten. I believe I’m what is called a silent celiac. I’ve started to follow a gluten free diet, but because I don’t have strong reaction to gluten, I struggle t...

Hello! I have been recently diagnosed with celiac disease, but I don’t suffer from intense symptoms or reaction to gluten. I believe I’m what is called a silent celiac. I’ve started to follow a gluten free diet, but because I don’t have strong reaction to gluten, I struggle to know if food/ingredients are contaminated with gluten. I normally buy products at ethnic shops because they have a lot of variety and tend to be cheaper. They have many naturally gluten-free flours produced in Asia, but of course they don’t state in the label that is gluten free. However, the same flour packed in the UK will have a label with allergen advice “Product is packed & produced in an environment that handles wheat, gluten, nuts, peanuts, mustard, sesame seeds & soya” and then states, “Applies in the UK only”. The way I read this is that the product may contain traces of gluten, and the allergen advice is to comply with UK regulations. I have contacted the producer but have received no response. I was wondering if you have any advice/recommendations or experience with products from ethnic shops. Thanks!

Cidalia, 11. februar 2021 09:36

Naturally gluten free products from ethnic shops, or any other shops for that matter, can be contaminated by gluten containing grains and may contain traces of gluten. If it is not tested and labelled, we really do not know. I Norway we have not tested these products, but they have done so in for example Italy – and found very little traces of gluten. Click here for link to an article you might find interresting. 

Contamination can happen in the fields, during harvesting and/or processing. Grains like oat and buckwheat are more prone to contamination from gluten containing grains than for example quinoa and amaranth, because oat and buckwheat are being cultivated in the same geographical areas as gluten containing grains. So, the chances that for example quinoa and amaranth are contaminated are small.

If you buy naturally gluten free products in supermarkets, health food stores or at online stores there are better chance to find the tested and labelled ones.  

Lise Friis Pedersen, 17. februar 2021 18.00

Hvem skal man stole på når det gjelder matmerking?

Som et PS til melding jeg sendt i går. Oppdaget i dag Matvaretabellen.no og for nevnte produkt solsikkefrø så har jo selvsagt de helt andre tall, enn de jeg sendte i går - med fiber helt oppe på 10 og karbohydrater nede på 3,6. Jeg synes det er veldig forunderlig...

Som et PS til melding jeg sendt i går. Oppdaget i dag Matvaretabellen.no og for nevnte produkt solsikkefrø så har jo selvsagt de helt andre tall, enn de jeg sendte i går - med fiber helt oppe på 10 og karbohydrater nede på 3,6. Jeg synes det er veldig forunderlig og forvirrende. Og hvis det er sånn at produsentene har feil, hvordan kan vi da stole på annen info som at matvarer er glutenfrie. Ser jo mange på Facebookgruppa sier de blir dårlig av glutenfri havre, og mat med hvetestivelse merket glutenfritt - er virkelig produktene glutenfrie? Hvem driver kontroll innenfor område merking av innhold?

Velaug, 12. februar 2021 14:11

Jeg tipset om Matvaretabellen.no i ditt forrige innlegg. Flott at du har oppdaget den på egen hånd. Jeg tenker du kan stole på tallene i Matvaretabellen siden de er oppdaterte, men skjønner godt at det kan virke forvirrende. Det er ikke nødvendigvis slik at produsentene har feil, selv om tallene varierer. Som jeg skrev i ditt forrige innlegg er det mange årsaker til denne variasjonen. Du kan også stole på glutenfri havre og glutenfri hvetestivelse. Produsentene tester de og de er veldig opptatt av at det skal være trygt. Mattilsynet har testet mange glutenfrie produkter og har funnet veldig få og veldig små avvik. Det kan være andre grunner enn gluten som gjør at noen reagerer på (glutenfri) havre og hvetestivelse.

Lise Friis Pedersen, 17. februar 2021 18.00

Oppfølgings

Hei. Her er svar på spørsmålet. Eg har brukt AXA glutenfrie STORE havregryn(gul pose). Og Rema1000 sine lettkokte. Fantastisk om havregrynene på markedet hadde blitt testet. ...

Hei. Her er svar på spørsmålet. Eg har brukt AXA glutenfrie STORE havregryn(gul pose). Og Rema1000 sine lettkokte. Fantastisk om havregrynene på markedet hadde blitt testet.

Anonym, 21. januar 2021 08:14

Takk, er Rema lettkokte havregryn laget av spesialdyrket (glutenfrie) havre? Dersom det ikke er eksplisitt skrevet på pakken så kan det inneholde inntil 5% andre (les hvete) kornsorter og da er den ikke glutenfri.

Vi jobber med saken om å få til et uavhengig testsystem slik at vi kan teste matvarer man mistenker urettmessig inneholder ikke proklamert gluten.

Trond S. Halstensen, 27. januar 2021 18.00

Kan basmatiris gjør en cøliaker syk?

Hei, eg er ei dame på 37 år og har cøliaki...såg i butikken fullkornris økologisk og bak så stod det bare kan inneholde spor av gluten...lurte bare på kan eg spise det så lenge det står ikke hvetemel? Det stod kun kan inneholde spor av gluten. ...

Hei, eg er ei dame på 37 år og har cøliaki...såg i butikken fullkornris økologisk og bak så stod det bare kan inneholde spor av gluten...lurte bare på kan eg spise det så lenge det står ikke hvetemel? Det stod kun kan inneholde spor av gluten.

Figen, 12. januar 2021 22:44

De fleste cøliakere tåler godt matvarer merket «spor av» så lenge man ikke spiser altfor store mengder. Noen få cøliakere kan reagerer på mat merket spor av, men vi vet ikke helt sikkert hvorfor.

Spormerking brukes av leverandørene når de er usikre på om produktet kan være forurenset av glutenholdige kornsorter gjennom dyrking, foredling eller oppbevaring. Som oftest er det snakk om så små mengder at det er helt uproblematisk. Ris dyrkes jo ikke sammen med de glutenholdige kornsortene, så her vil jeg si at spormengden er minimal. Litt ris i ny og ne, selv med spormerking, går helt sikkert bra.

Lise Friis Pedersen, 13. januar 2021 18.00

Blir kosttilskudd merket med allergener?

Hei! Er det krav til at kosttilskudd må merkes glutenfrie for at de skal være trygge for en cøliaker? Eller er man pålagt å merke allergener også på kosttilskudd kjøpt i Norge? ...

Hei! Er det krav til at kosttilskudd må merkes glutenfrie for at de skal være trygge for en cøliaker? Eller er man pålagt å merke allergener også på kosttilskudd kjøpt i Norge?

Sofie, 21. desember 2020 11:14

All mat skal merkes om de inneholder allergener inkludert om de inneholder en glutenkilde slik som hvete/bygg/rug. Er det ikke merket at det inneholder hvete/bygg/rug så er det i utgangspunktet glutenfritt og kan spises av en med cøliaki.

Lise Friis Pedersen, 23. desember 2020 18.24

Er all bokhvete glutenfri?

Hei! Kan jeg spise hvilken som helst bokhvete? (Hele) eller må det stå på pakningen at den er glutenfri? ...

Hei! Kan jeg spise hvilken som helst bokhvete? (Hele) eller må det stå på pakningen at den er glutenfri?

Stine, 25. november 2020 18:58

Bokhvete er fra naturen glutenfri (har bare navnet), og hvete/bygg/rug kornene skal visstnok være så fysisk forskjellig fra bokhvetens nøtter at de ikke forurenser bokhvete innhøstingen i særlig grad.

Men er man i tvil så kjøp de som garanterer at bokhveten er glutenfri, dvs at man har inspisert åkrene og fjernet annet korn som har forvillet seg inn på åkeren.

Lise Friis Pedersen, 25. november 2020 20.08

Forvirrende merking av sjokoladen Japp

Hei, slik eg har forstått det kan de fleste med cøliaki ete "kan innehalde/kan innehalde spor av gluten". Eg sjølv har ennå ikkje reagert på det. Men kva når det står i ingredienslista maltekstrakt fra bygg, samtidig som det stend kan inneho...

Hei, slik eg har forstått det kan de fleste med cøliaki ete "kan innehalde/kan innehalde spor av gluten". Eg sjølv har ennå ikkje reagert på det. Men kva når det står i ingredienslista maltekstrakt fra bygg, samtidig som det stend kan inneholde hvete? Dette her gjeld sjokoladen Japp. Og gjeng du på nettet å les ingredienslista er det markert att det er gluten i sjokoladen. Kan dei da merke med KAN inneholde hvete? Er det trykt for ein med cøliaki å ete eller burde det heller stått "inneholder hvete/gluten"?

Gro, 5. november 2020 22:23

Det er riktig at de aller fleste med cøliaki kan spise produkter merket «kan inneholde spor av gluten/hvete» eller «kan inneholde gluten/hvete». Grunnen til at noen produsenter velger å merke produktene med denne advarselen er at de blir produsert i samme lokaler, og i noen tilfeller på samme maskiner som glutenholdige produkter.

Er enig med deg i at den merkingen som er på Japp kan virke forvirrende. I ingredienslisten står det at Japp inneholder blant annet «maltekstrakt fra bygg», det vil si at det er en ingrediens – noe som tilsier at Japp er glutenholdig. Derfor er den også merket som glutenholdig på nettet.

Nå er det lite gluten i maltekstrakt og lite maltekstrakt i Japp, så det er ikke sikkert at det er så mye gluten i sluttproduktet, men siden ingen har testet, heller ikke Freia, er det er umulig å si om den er glutenfri eller ikke (men det hadde vært interessant å vite). Derfor anbefales den ikke til cøliakere.

I tillegg til at det står «maltekstrakt fra bygg» i ingredienslisten, står det også «kan inneholde (spor av) peanøtter, nøtter og hvete» under ingrediensene. Denne merkingen står på de fleste av Freia sine produkter fordi de ikke kan garantere at produktene har blitt forurenset under produksjonen. Her dreier det seg om veldig lite forurensing, så produkter merket på denne måten er trygge for de aller fleste cøliakere.

Lise Friis Pedersen, 11. november 2020 18.00

Hva betyr egentlig spor av gluten?

Jeg er 19 år og har hatt cøliaki i ett år. Følger en glutenfri diett og lurer på om det er greit å spise mat som inneholder spor av gluten? Hva betyr det at mat har spor av gluten? ...

Jeg er 19 år og har hatt cøliaki i ett år. Følger en glutenfri diett og lurer på om det er greit å spise mat som inneholder spor av gluten? Hva betyr det at mat har spor av gluten?

Hani , 10. november 2020 18:42

De aller fleste cøliakere kan spise produkter merket «kan inneholde spor av gluten/hvete» eller «kan inneholde gluten/hvete». Grunnen til at noen produsenter velger å merke produktene med denne advarselen er at de blir produsert i samme lokaler, og i noen tilfeller på samme maskiner som glutenholdige produkter. Noen cøliakere er veldig følsomme for gluten og kan reagere på spor av, men for de aller fleste går det som sagt helt bra.

Lise Friis Pedersen, 11. november 2020 18.00

Hvordan velger jeg sunne glutenfrie ferdigbrød?

Hei. Det eg lurer på er om spirebrødet og chiabrødet fra PureFood, som selges på blant anna Meny, er sunne valg for en cøliaker? Eg er opptatt av at eg må spise sunt, tross cøliaki, og det er slettes ikkje lett. Må ha et enormt fokus på kosth...

Hei. Det eg lurer på er om spirebrødet og chiabrødet fra PureFood, som selges på blant anna Meny, er sunne valg for en cøliaker? Eg er opptatt av at eg må spise sunt, tross cøliaki, og det er slettes ikkje lett. Må ha et enormt fokus på kostholdet nå etter diagnose. Det burde vera merka om brødene/bakevarene er sunne! Ikkje lett for unge cøliakere å sette seg inn i alt dette med ernæring. Det er like viktig for oss med cøliaki, som for alle andre «vanlige» mennesker å spise sunt og riktig. Dette er et problem, og dårlig kosthold påvirker heile livskvaliteten til oss med cøliaki også, om enn ikkje endå meir på oss.

Lene, 29. oktober 2020 17:39

Flott at du er opptatt av et sunt kosthold! Jeg er enig med deg i at de glutenfrie brødene burde ha en «sunnhetsskala». Men så lenge de ikke har det, kan man lese ingredienslisten og sammenligne med vanlige glutenholdige grovbrød. Er det veldig stort avvik med hensyn til fordelingen av karbohydrater, fett, protein og fiber, bør man kanskje velge et annet brød.

Jeg synes at ekstra grovt spirebrød og mellomgrovt chiabrød, men også grovt fiberbrød fra PureFood er sunne valg for cøliakere. Sammenlignet med et vanlig glutenholdig grovbrød ligger alle brødene godt an med hensyn til fiberinnhold. Alle brødene inneholder mindre protein enn et vanlig grovbrød, men mer protein enn andre glutenfrie brød. Spirebrødet og fiberbrødet inneholder en del fett, men det er for det meste umettet - så det er jo bra – mens chiabrødet har et lavere fettinnhold enn vanlig brød. Gode glutenfrie alternativer med andre ord!

Lise Friis Pedersen, 04. november 2020 18.00

Finnes det glutenfri byggmalt?

Hei. Jeg kjøpte en pakke glutenfrie rundstykker. Der sto det at den inneholdt glutenfri byggmalt, så jeg lurer på om det finnes glutenfri byggmalt? Og er det slik at hvis den inneholder under 20 ppm så regnes den som glutenfri? Mener jo at dette produktet inneholde...

Hei. Jeg kjøpte en pakke glutenfrie rundstykker. Der sto det at den inneholdt glutenfri byggmalt, så jeg lurer på om det finnes glutenfri byggmalt? Og er det slik at hvis den inneholder under 20 ppm så regnes den som glutenfri? Mener jo at dette produktet inneholder gluten ut fra min vurdering.

Linda , 31. oktober 2020 12:09

Det finnes glutenfri byggmalt, og som inneholder mindre enn 20 ppm gluten. Akkurat på samme måte som det finnes glutenfri øl eller tilsvarende produkter. Når denne byggmalten tilsettes glutenfrie rundstykker vil det bli enda mindre gluten i sluttproduktet - kanskje så lite som 0,2 ppm elle enda mindre - som er så lite at det ikke er målbart engang. Så du kan trygt spise rundstykker med glutenfri byggmalt.

Lise Friis Pedersen, 04. november 2020 18.00

Er havrefiber glutenfritt?

Hei! Er havrefiber glutenfrie? Det står havrefiber på et proteinpulver som er markedsført som glutenfritt (Herbalife). Er det trygt for en med cøliaki? Det står skrevet slik at havre er uthevet: "HAVREfiber". Hvordan kan dette være glutenfritt og tryg...

Hei!

Er havrefiber glutenfrie? Det står havrefiber på et proteinpulver som er markedsført som glutenfritt (Herbalife). Er det trygt for en med cøliaki? Det står skrevet slik at havre er uthevet: "HAVREfiber". Hvordan kan dette være glutenfritt og trygt for meg når havre er uthevet? Takk for svar!

Per, 20. oktober 2020 01:03

Ren havre er glutenfri i seg selv. Havrefiber lages vel av stilken, og i den grad dette produktet ikke er forurenset med hvete/byg/rug-korn, så er det glutenfritt. Uthevelsen betyr ingenting og er muligens en "produktbetegnelse".

Trond S. Halstensen, 21. oktober 2020 18.48

Kan cøliakere spise mat som "kan inneholde gluten"?

Hei, ut fra hva jeg finner, er det nå slutt på matvaremerkingen "kan inneholde spor av" og i stedet benyttes "kan inneholde". Betyr dette at cøliakere bør holde seg unna produkter som "kan inneholde gluten", når samme matvare tidligere va...

Hei, ut fra hva jeg finner, er det nå slutt på matvaremerkingen "kan inneholde spor av" og i stedet benyttes "kan inneholde". Betyr dette at cøliakere bør holde seg unna produkter som "kan inneholde gluten", når samme matvare tidligere var merket "spor av" ?

Andreas, 15. august 2020 14:28

I følge produsentene går "kan inneholde spor av" og "kan inneholde" ut på det samme. Det er bare en annen formulering. De aller fleste cøliakere kan fortsatt spise mat merket på denne måten.

Lise Friis Pedersen, 19. august 2020 18.00

Hva er betyr "svært lavt gluteninnhold"?

Hei. Jeg ble fortalt av en ernæringsfysiolog på sykehuset at produkter som var merket "svært lavt gluteninnhold" ikke kunne spises av de med cøliaki. Så ser jeg på deres sider at det står: "Inneholder varen mellom 20 og 100 mg gluten kan det ...

Hei. Jeg ble fortalt av en ernæringsfysiolog på sykehuset at produkter som var merket "svært lavt gluteninnhold" ikke kunne spises av de med cøliaki. Så ser jeg på deres sider at det står: "Inneholder varen mellom 20 og 100 mg gluten kan det merkes «svært lavt gluteninnhold», og er fortsatt anbefalt til bruk for de som må spise glutenfritt." I og med at grensen har blitt flyttet fra lavere enn 100 ppm til lavere enn 20 ppm, så må jo det ha blitt gjort av en grunn. Hvis lavere enn 100 ppm var "trygg nok" ville den vel ikke bli satt ned ytterligere? Eller? Jeg er forvirret. Takk på forhånd for svar :)

Kristine, 30. juni 2020 20:33

Ifølge EU-reglementet er også produkter merket «svært lavt gluteninnhold» (20-100 ppm) ansett for å være trygt for de aller fleste cøliakere. NCFs fagråd sier også at for de fleste er dette trygt rent fysisk. Men er man veldig følsom bør man kanskje ikke overdrive mengden man inntar.

Oss bekjent er det ingen glutenfrie «spesialprodukter» av denne typen på markedet (vet det finnes noen havredrikke-produkter). Mulig det er usikkerheten i forhold til om det er trygt nok, som gjør at ingen kjøper og dermed ingen som produserer.

Lise Friis Pedersen, 01. juli 2020 18.00

Bør jeg holde meg til bokhvete merket glutenfri?

Med cøliaki skal man jo bare spise havregryn som er merket med glutenfri. Jeg lurer på hvordan dette er med bokhvete? Dyrkes disse i noen land på samme jorder som glutenholdig korn? Bør jeg bare spise bokhvete som er merket glutenfri, eller kan jeg spise all bokhvete (jeg s...

Med cøliaki skal man jo bare spise havregryn som er merket med glutenfri. Jeg lurer på hvordan dette er med bokhvete? Dyrkes disse i noen land på samme jorder som glutenholdig korn? Bør jeg bare spise bokhvete som er merket glutenfri, eller kan jeg spise all bokhvete (jeg spiser mye bokhvete)?

Ellie, 17. juni 2020 14:53

Norsk bokhvete er dyrket av bokhvetlaget som også dyrker den "glutenfrie" havren. De passer på åkrene sine og holder de frie for andre kornsorter. Jeg vet ikke hvordan dette er med bokhvete dyrket andre steder/andre land. En teoretisk mulighet for tilblanding av kornplanter er det, men bokhveten er veldig ulik kornplantene så jeg skulle tro det ikke er et stort problem. Men for å være på den sikre siden så bør man holde seg til bokhvete som er merket glutenfri, da kan man være trygg.

Trond S. Halstensen, 17. juni 2020 19.48