Kan reaksjonen komme så lenge etterpå?

Sønnen vår på 11 år har spist glutenfritt siden han fikk diagnosen februar 2021 og har ikke hatt noen uhell, så vi vet ikke hvordan han reagerer på inntak av gluten nå. På tirsdag hadde han mat og helse for første gang, og læreren hadde forberedt seg bra. Fredag morgen fikk han diaré og har nå hatt det i tre dager. Kan reaksjonen komme så lenge etterpå? Er det vanlig reaksjon? Onsdag kveld spiste vi på restaurant (har spist her flere ganger før og det har gått bra), men kanskje det skjedde en glippe.

Trond svarer

Det er stor individuell variasjon på hvordan man reagerer på gluten "uhell". Noen kaster opp, andre blir sittende på do, mens noen ikke reagerer i det hele tatt, akutt. Men 3 dager etter at man har spist, så er nok maten ute av systemet og jeg synes det er litt for lang tid til å ville anta at det sjedde noe galt på tirsdagen. Onsdagens resturantmåltid er også på kanten for lenge siden i forhold til reaksjoner (som oftest kommer relativt raskt, men som typisk varer fra 2-6 dager). Men det er mye man spiser som kan gi magereaksjoner hos alle, det behøver ikke ha vært pga cøliakien, og han kan ha fått i seg noe på torsdag kveld, som dere andre ikke spiste (?). Alt er ikke cøliaki og glutenuhell når en cøliaker får mageproblemer, man kan få andre reaksjoner også (selv om man selvsagt først tenker på glutenuhell), så tenk dere om, spør ham forsiktig ut, var det noe han spiste som kunne ha inneholdt gluten, og er reaksjonen slik han hadde det før han fikk diagnosen, og kan det være en annen type reaksjon på noen annet i maten (magesjau pga virus etc).