FAQ_1200x500.jpg

Ofte stilte spørsmål

Her får du en oversikt over ofte stilte spørsmål.

1. Jeg lurer på om jeg har cøliaki, hvordan går jeg fram?

Ta kontakt med fastlegen og be om en blodprøve dersom det er mistanke om cøliaki. Hvis blodprøven er positiv, blir man henvist til gastroenterolog for gastroskopi før endelig diagnose kan bli stilt ...

2. Hvilke symptomer er typiske for cøliaki?

Vanlige symptomer ved ubehandlet cøliaki er:

  • Periodevis/langvarig diaré
  • Kronisk forstoppelse samt luftansamlinger
  • Følelse av oppblåsthet ...

3. Hvordan bør voksne følges opp etter en cøliakidiagnose?

Etter at diagnosen er stilt er det viktig med oppfølging, spesielt de to første årene. Tilbudet for oppfølging varierer noe rundt omkring i landet ...

4. Hvordan bør barn og ungdom følges opp etter en cøliakidiagnose?

Det anbefales at barn og ungdom blir kontrollert hos barnelege 4-6 og 12 måneder etter diagnosen er stilt. ...

5. Hvordan behandles cøliaki?

Cøliaki behandles med et livslangt glutenfritt kosthold. Tynntarmen vil heles når man ikke spiser glutenholdig mat ...

7. Er cøliaki en livslang sykdom?

Ja, cøliaki er en livslang sykdom, og foreløpig finnes det ingen kur ...

8. Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to lagringsproteinene gliadin og glutenin som befinner seg i kjernen på kornet. ...

9. Hvilke matvarer inneholder gluten?

Gluten finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene. Vanlig havre kan være forurenset av gluten ...

10. Hvordan kan jeg vite om en matvare inneholder gluten?

Hvis en matvare inneholder glutenholdige kornslag, som hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse, skal dette oppgis i ingredienslisten ...

11. Hva står symbolet «Crossed Grain» for?

Et produkt som er merket med «Crossed Grain» er garantert glutenfritt. I tillegg til symbolet skal produktet også ha et unikt lisensnummer under symbolet ...

12. Kan jeg spise produkter merket med «spor av»?

De aller fleste med cøliaki kan spise produkter merket «kan inneholde spor av gluten/hvete» eller «kan inneholde gluten/hvete» ...