Øl-gjeng-web.jpg

Illustrasjonsbilde: Istock

Ølbloggerens gode, glutenfrie øl-favoritter til påskeferien

Det kommer stadig flere glutenfrie øl på markedet - og takk og pris for det. Vi har spurt øl-blogger Jan Egil Gundersen om han kan anbefale sine skummende og glutenfrie øl-favoritter.

Tekst: Tjodunn Dyrnes/ Foto: Jan Egil Gundersen og Kinn.


alt

 

Enten du skal til fjells, til sjøen eller bare være hjemme i påsken, kan det være deilig å ta seg en øl - enten den inneholder alkohol eller ikke. Vi har spurt en av landets fremste øl-bloggere, Jan Egil Gundersen fra "Jan Egils ølblogg" om han kunne tenke seg å anbefale noen glutenfrie øl til påskesekken - og det har han gjort.

Jan Egil Gundersen er en gift, tobarnspappa som bor på Karmøy i Rogaland. I 2013 la han ut sitt første ølblogginnlegg og har holdt det gående siden - både på blogg og på Facebook. Her er det mye spennende lesing for en som er glad i de gyllene dråper.

 

Men tilbake til de glutenfrie øl'ene Jan Egil vil anbefale til årets påskesekk:

altAlkoholfri terrassepils

Ægir minus. (0.5%)

Fra Ægir bryggeri i Flåm kommer dette gluten- og alkoholfrie ølet.

Klar og gylden på farge med et lett hvitt skum.

Duft av  frukt, appelsin og humle. Den er lettdrikkelig og mild på smak med hint av korn, gress og sitrusfrukt. Fin bitterhet i avslutningen.

Et fint alternativ når en må velge alkoholfritt. Mer fruktig og bitter enn de fleste alkoholfrie alternativene. Kan med fordel erstatte en pils på terrassen eller i solveggen når det ikke passer med alkohol.

 

Lyst til å prøve deg på cocktails denne påsken? Vi har fått ekspertens tre favoritter!

Den lyse, lette

alt

Aass Lite vienna lager. (4,5%)

Aass bryggeri i Drammen er Norges eldste bryggeri. Dette er en “Vienna lager” som er en noe mørkere og fyldigere enn en vanlig Norsk pils, men lettere på smak enn en bayer. Dette er også et “lite” øl som betyr at det 30% færre kalorier og 70% mindre karbohydrater en et vanlig øl

Ølet er klart med en noe mørkere gylden farge med et fint, hvitt skum. Det har søtlig duft av malt og korn og smaker av malt og noe karamell. Lett sødme og bitterhet.

Et “sunnere” alternativ til  en vanlig pilsner, men allikevel med noe mer fylde og karakter. Dette er et øl som kan passe til de fleste retter, og anledninger, der man vanligvis ville valgt en pils.

 

 

alt

Til påskematen

Lervig Lucky Jack gluten free. (4,7%)

Fra Stavanger og Lervig kommer Lucky Jack Gluten free.

Tåkete gylden, gul oransje farge, uklar med er fint hvitt skum.

Flott humlearoma, med hint av sitrus, malt og noe karamell. Fyldig og god kropp, med smak av sitrus, grapefrukt, lys malt og furu. God bitterhet i avslutningen som gjør at dette er et øl som passer fint til fete og krydrede rett. Prøvd det gjerne til burger, grillmat og salater.

 

 

alt

Til rødt kjøtt og ost

Kinn Pryl (7%)

Siste øl ut er «Pryl» fra Kinn bryggeri i Florø. Det litt uvanlige navnet kommer av at Kinn tapte en «øl og mat» konkuranse og måtte brygge et øl til ære for vinneren, som var Ringnes bryggeri.

Dette er en dobbel, en belgisk ølstil mest kjent fra Belgiske klosterbryggerier. Øl i denne stilen har mye maltsødme og fylde, men lav bitterhet.

Ølet har en fin rødbrun farge og hvitt skum.

Dufter av mørk malt, kandissukker og hint av appelsin. Typisk duft av belgisk gjær. Smaker av malt, karamell og noe mørk frukt. Lett pepper/ krydderpreg.

Et øl med god maltsødme lett bitterhet. Utmerket matøl som vil passe til det fleste kjøttretter, spesielt rødt kjøtt og vilt. Kan også anbefales sammen med ost.

 

 

Her kan du lese hvordan det gikk da vi testet glutenfritt øl.

 

 

Klikk på logoene for mer info