Arkiv

Resultat: Kosthold (395) viser 1 - 20

Er glutenfri havre greit å spise for barn med cøliaki?

Hei Har et barn som nylig har fått diagnosen cøliaki. Har lært at havre er naturlig glutenfritt og at glutenfri havregryn er trygg mat. Men ser flere steder at havre frarådes for barn med cøliaki. Lurer derfor på om glutenfri havre er greit å spise for bar...

Hei Har et barn som nylig har fått diagnosen cøliaki. Har lært at havre er naturlig glutenfritt og at glutenfri havregryn er trygg mat. Men ser flere steder at havre frarådes for barn med cøliaki. Lurer derfor på om glutenfri havre er greit å spise for barn med cøliaki?

Pia, 5. juni 2018 23:25

Vi i NCF hadde en periode der vi var litt forsiktig med havre til barn før tarmen hadde roet seg på glutenfri diett, men forskning har nå vist at det behøver man ikke bry seg om. Cøliakere tåler godt havre, men noen (5-10 %) reagerer på havre og klarer ikke å spise særlig mye av det (slik er det hos ikke-cøliakere også). Så det er bare å kjøpe og spise spesialdyrket glutenfri havre.

Trond S. Halstensen, 06. juni 2018 18.51

Sara, 5. juni 2018 07:26

Sønnen min har akkurat fått diagnosen cøliaki og prøver å få en oversikt over hva han kan spise. Har skjønt at havre er glutenfritt. Men jeg finner ikke noe hel havre eller havrekli merket med glutenfri. Står ofte kan inneholde spor av gluten st&ar...

Sønnen min har akkurat fått diagnosen cøliaki og prøver å få en oversikt over hva han kan spise. Har skjønt at havre er glutenfritt. Men jeg finner ikke noe hel havre eller havrekli merket med glutenfri. Står ofte kan inneholde spor av gluten står det. Kan han da spise dette? Har også funnet hele amaranth frø og quinoa, men det står ikke spesifisert at de er glutenfrie selv om de er naturlig glutenfrie. Kan han spise det?

Sara, 5. juni 2018 07:26

Som du ser så er merkingsreglene slik at dersom det er tilsatt noe fra hvete, så står det det i innholdfortegnelsen. Naturlig glutenfrie produkter er ikke merket glutenfrie, selvom de er glutenfrie. Havre kan inneholde spor av hvete pga forurensing fra produksjonen, så det finnes spesialdyrket havre som dyrkes på kornåkre langt unna annen kornproduksjon slik at de er ikke forurenset med andre kornsorter. Jeg tror Rema har dette.

Trond S. Halstensen, 06. juni 2018 18.41

Bør jeg prøve glutenfritt en periode eller ikke?

Hei. Jeg har de siste årene hatt daglige problemer med magen, med forverring utover dagen (smerter, oppblåsthet, følelse av noe "tungt" i magen). Jeg har en mor og to brødre med cøliaki. Føler ikke at jeg blir tatt seriøst om disse problemene ...

Hei. Jeg har de siste årene hatt daglige problemer med magen, med forverring utover dagen (smerter, oppblåsthet, følelse av noe "tungt" i magen). Jeg har en mor og to brødre med cøliaki. Føler ikke at jeg blir tatt seriøst om disse problemene og har byttet fastlege et par ganger. Har blant annet fått beskjed om å spise lav fodmap og fått foreskrevet medisiner som skal lindre ubehaget (har ikke fulgt disse rådene). De siste blodprøvene mine viser at jeg har en vevstype som er "forenelig med cøliaki", men at jeg har negative antistoffer. Jeg har senere tatt en gastroskopi som viser at tarmtottene er fine, men at jeg har betennelse. Legen som tok gastroskopien rådet meg i dag til å spise glutenfritt fram til høsten, for deretter å provosere med gluten igjen. Men det skal man vel ikke gjøre...? Nå er jeg rådvill og vet ikke hvem jeg skal henvende meg til. Bør jeg avvente og heller ta nye prøver siden? (Jeg har fra før av hypotyreose, som jo også kan påvirke fordøyelsen).

Ane, 04. juni 2018 17:02

Du må være ordentlig cøliakisyk før man kan stille cøliaki diagnosen, men det er stor variasjon på hvor mye gluten som skal til for å fremprovosere endringer hos 100% av pasientene. Plagene du beskriver er best forenlig med FODMAP indusert IBS, så jeg forstår godt at du er rådet til å spiselav-FODMAP. Det er ikke noe poeng å spise glutenfritt med mindre man vil vise deg at du ikke blir bra på glutenfri kost, slik som en pasient med IBS muligens kunne reagert. Det er mye FODMAP i hvete (kalt fruktaner) så mange reagerer på disse fruktanene, og da blir de bedre av hvetemelsfri mat, uten at det der cøliaki som gir plagene. Fine tarmtotter, men betennelse høres ut som Marsh-I lesjon og den er så uspesifikk at den ikke er  diagnostisk for cøliaki, ikke alene. Jeg antar at du får behandling for din hypotyreose så den er vel behandlet. Skal du kunne få undersøkt om du har cøliaki må du nesten bare fortsette på glutenholdig kost og bli fulgt opp av legen din.

 

Trond S. Halstensen, 06. juni 2018 18.21

Jeg tør ikke spise i kantinen etter dette, hva bør jeg gjøre?

Jeg ble dårlig etter å ha spist tomatsuppe med "glutenfri makaroni". Det var ikke haket av for allergenet hvete, men suppen inneholdt melk. Jeg okkuperte et toalett p.g.a. magesmerter (kramper) med tilhørende diaré og oppkast i en times tid ca.3 timer etter lunsj,...

Jeg ble dårlig etter å ha spist tomatsuppe med "glutenfri makaroni". Det var ikke haket av for allergenet hvete, men suppen inneholdt melk. Jeg okkuperte et toalett p.g.a. magesmerter (kramper) med tilhørende diaré og oppkast i en times tid ca.3 timer etter lunsj, noe som samsvarer med tidligere episoder jeg har hatt ved uhell med gluten. Jeg har klaget til kantinen og fortalt dem at jeg ble gluten-forgiftet i kantinen, men de ber meg "oppsøke lege for å få tatt prøver for å påvise dette. " Hvorfor de ber meg om dette, aner jeg ikke, hvilke prøver skulle jeg i så tilfelle be om? Hva bør jeg gjøre med denne saken? Jeg tør ikke spise i kantinen etter dette. Føler jeg ikke blir trodd og ikke blir tatt på alvor. Jeg kan jo ta med meg matpakke på jobb, men kan ikke helt akseptere at det er sånn det skal være.

Sissel, 31. mai 2018 16:03

Vi har ingen rutinemessig metode til å påvise at du ble syk av hvete som du har spist (i kantinen). Det finnes metoder men kun benyttet i forskningsmessig påvisning av at personer har spist gluten. Det beste er om det fantes prøver av tomatsuppen. Det at den inneholdt glutenfrie makaroni garanterer jo ikke for at man har brukt hvetemelsinneholdende tomatsuppe. De må jo ha en oppskrift som du skriftlig kan be om å få se. Du bør klage skriftlig, og beskrive hvorfor du tror de må ha benyttet en hvetemelsinneholdende tomatsuppe (basis). I tillegg kan du muligens melde reaksjonen inn til Folkehelsa som har et melderegister for alvorlig matvare allergi/intoleranse

:https://www.fhi.no/publ/2011/nasjonalt-register-for-alvorlige-al/ 

Det du beskriver må regnes som alvorlig reaksjon på mat.

 

Trond S. Halstensen, 06. juni 2018 17.57

Inneholder svenskprodusert hvete mindre fruktaner?

På seniortreffet i Oslo i forrige uke sa du at norskprodusert hvete inneholder 7 ganger mer fruktaner enn vanlig hvete. Vet du om svenskproduserte hvete er bedre, slik at man kan kjøpe hvete med mer normalt innhold av fruktaner der? ...

På seniortreffet i Oslo i forrige uke sa du at norskprodusert hvete inneholder 7 ganger mer fruktaner enn vanlig hvete. Vet du om svenskproduserte hvete er bedre, slik at man kan kjøpe hvete med mer normalt innhold av fruktaner der?

Trine, 30. mai 2018 18:10

Jeg kjenner ikke til fruktaninnholdet i svenskdyrket hvete, men er blitt opplyst om at europeisk dyrket hvete har vesentlig lavere fruktaninnhold enn norskdyrket hvete. Selv om spelt har samme lave nivå som europeisk dyrket hvete så anbefaler man ikke speltbrød i kosten ved IBS, det blir så mye fruktaner av det pga. mengden brød man spiser.

Trond S. Halstensen, 31. mai 2018 19.51

Hvordan finner jeg ut om jeg tåler speltmel eller ikke?

Hei, jeg har akkurat fått vite at jeg har cøliaki. Jeg har lest at noen cøliakere tåler speltmel. Hvordan kan jeg finne ut om jeg er en av de heldige? ...

Hei, jeg har akkurat fått vite at jeg har cøliaki. Jeg har lest at noen cøliakere tåler speltmel. Hvordan kan jeg finne ut om jeg er en av de heldige?

Ida, 30. mai 2018 17:15

INGEN CØLIAKER TÅLER SPELT. Hold deg langt unna, dette er en glutenrik gammel hvetesort. Noen med såkalt ikke-cøliakisk glutensensitivitet kan spise spelt fordi de egentlig reagerer på fruktaner i hvetemelet og spelt har lavere nivå av dette enn særlig norsk-dyrket hvete.

Trond S. Halstensen, 30. mai 2018 19.29

Skal vi være forsiktig med spor av gluten og / eller hvetestivelse i begynnelsen?

Hei, har et barn på tre år med nyoppdaget cøliaki. Skal vi være forsiktig med spor av gluten og/eller hvetestivelse i begynnelsen? I så fall hvor lenge? Har også hørt at en skal være forsiktig med melk. Stemmer dette? Å når kan vi i s&ari...

Hei, har et barn på tre år med nyoppdaget cøliaki. Skal vi være forsiktig med spor av gluten og/eller hvetestivelse i begynnelsen? I så fall hvor lenge? Har også hørt at en skal være forsiktig med melk. Stemmer dette? Å når kan vi i såfall starte? På forhånd takk.

Lisa, 30. mai 2018 14:25

De aller fleste med aktiv cøliaki har redusert evne til å spalte melkesukkeret, så ja de første 3 mnd bør man minimerer melkekonsumet. Blir det for mye melk kan det lett bli diare pga ufarlig, men plagsom reaksjoner i tykktarmen. Begrepet spor av, indikerer som oftest svært lave verdier (Freia har mål fra 50-100 ppm i noen av sine merkede sjokolader). Hvetestivelsen er nå glutenfri, så den kan man trygdt inkludere. Vi har to ulike glutengrenser for mat beregnet til cøliakere, de ter glutenfritt (<20 ppm), og det er lav-.gluten < 100ppm gluten. Begge nivåene er godkjent som cøliakimat, og da ser vi at spor av kommer under "lav-gluten" grensen.

Trond S. Halstensen, 30. mai 2018 19.19

Må jeg spise glutenfri havregryn?

Hei! Lurer på om man vanligvis kan spise vanlig havregryn med mistanke om Cøliaki eller om man MÅ ta den glutenfrie versjonen? ...

Hei! Lurer på om man vanligvis kan spise vanlig havregryn med mistanke om Cøliaki eller om man MÅ ta den glutenfrie versjonen?

Bente, 30. mai 2018 07:40

Det er variable mengder med "gluten" i normal havregryn, og man trodde jo at cøliakere ikke kunne spise  havre nettopp fordi vanlig havre ga reaksjon pga  tilblandingen av annet korn. Jeg kan ikke anbefale å spise vanlig havregryn, det blir en unødvendig sjanse å ta.

Trond S. Halstensen, 30. mai 2018 19.00

Datter på 3 år har fått positive blodprøver på cøliaki

Hei, min datter har nå fått positive blodprøver på cøliaki, nesten 3 år gammel. Har ikke vokst det siste året. Har nå flere mangler, blant annet ferritin. 1. Er det vanlig at barn fyller på med vitaminer den første tiden? 2. Trengs det b...

Hei, min datter har nå fått positive blodprøver på cøliaki, nesten 3 år gammel. Har ikke vokst det siste året. Har nå flere mangler, blant annet ferritin. 1. Er det vanlig at barn fyller på med vitaminer den første tiden? 2. Trengs det biopsi eller skal man bare starte med glutenfri kost med engang da hun er så slapp og trøtt? 3. Kan dette ha vart så lenge på et så lite barn at det kan ha fått konsekvenser? Hun vil vel ta igjen den tapte veksten? Å så er det en bekymring for tannemaljen, men når hun er så liten, er det vel kort tid å få ødelagt den?

Ingrid, 29. mai 2018 17:24

Diagnosen cøliaki skal stilles av en barnelege eller en gastroenterolog. De vil da ta de nødvendige prøvene og til alle prøvene er tatt så skal barnet spise vanlig. Dersom anti-tTG/TG2 var > 10 ganger øvre normalgrense så kan man stille diagnosen uten biopsi, men det skal taes to uavhengige blodprøver så før spesialisten (barnelegen) sier at det er greit å starte med gklutenfri kost skal hun spise normalt. Men blir hun dårlig med mye diare og slapp så må dere kontakte lege som ser på hnne slik at hun ikke blir for slapp/uttørket. Legen som påviste cøliakien har vel henvist henne til barneavdelingen så, litt avhengig av hvor syk hun fremstod, så vil hun vel få time raskt. Starter du med glutenfri kost så risikerer du åå beandke henne før man får dokumentert sykdommen og det problematiserer diagnosen på sikt (hadde jeg egentlig cøliaki mor?)

Trond S. Halstensen, 30. mai 2018 18.45

Kan det være en allergisk reaksjon?

Hei! Jeg har hatt cøliaki i mange år, fikk diagnosen som 3-4 åring og er idag 25 år. Igår kveld spiste jeg noen biter av frukt; ( eple og melon) og glutenfrie sjokolademuffins og etter bare litt så begynte jeg å kjenne prikking rundt leppene/munnviken, og e...

Hei! Jeg har hatt cøliaki i mange år, fikk diagnosen som 3-4 åring og er idag 25 år. Igår kveld spiste jeg noen biter av frukt; ( eple og melon) og glutenfrie sjokolademuffins og etter bare litt så begynte jeg å kjenne prikking rundt leppene/munnviken, og etterhvert intens kløing. Det har gått 11 timer nå og jeg kjenner skikkelig kløe, får lyst til å klø meg i hjel!! Hva kan det være årsaken til? Og hva kan jeg gjøre for at det stopper?

Mariyah , 22. mai 2018 08:34

Det du beskriver er en akutt allergisk reaksjon, og det hjelper som oftest med allergimedisiner (antihistamin tabletter som man kan kjøpe reseptfritt på apoteket). Mange reagerer på epler i pollensesongen. Men det burde gi seg i løpet av kort tid, så 11 timers kløe høres litt lenge. Var det samtidig hevelse av leppe/tunge hals? og hadde du kløe i tannkjøttet/munnhulen. Kvalme/oppkast?

Mulig du burde få det undersøkt hos legen din så du vet hva du eventuelt reagerer allergisk mot (eple, melon eller noe i kaken).

Trond S. Halstensen, 23. mai 2018 18.24

From which websites can I buy glutenfree foods?

From which websites can I buy glutenfree foods? Is there any subscription of sorts? ...

From which websites can I buy glutenfree foods? Is there any subscription of sorts?

Sarah, 15. mai 2018 15:21

This is not my field of expertice, but try Kolonial.no: https://kolonial.no

search for glutenfri

Trond S. Halstensen, 16. mai 2018 19.30

Kan det være at jeg ikke tåler "spor av"?

Jeg har hatt diagnosen siden 2011. Jeg spiser glutenfritt, sjekker alt jeg spiser. Men spiser også ute og i kantine på jobb. Forstår ikke hva mere jeg kan gjøre. Kan det være at jeg ikke tåler "spor av"? Fremkommer det av prøver? Jeg er ganske fo...

Jeg har hatt diagnosen siden 2011. Jeg spiser glutenfritt, sjekker alt jeg spiser. Men spiser også ute og i kantine på jobb. Forstår ikke hva mere jeg kan gjøre. Kan det være at jeg ikke tåler "spor av"? Fremkommer det av prøver? Jeg er ganske fortvilt. For jeg føler selv jeg er veldig flink, og at jeg ytterst sjelden har hatt uhell. Føler nesten som jeg bør slutte å spise.... Svar fra lege etter blodprøve sist uke: "* Kommentarer cøliakianalyser: Opplysning på rekvisisjonen om oppfølging av tidligere diagnostisert cøliaki. Det er høye konsentrasjoner av anti-tTG og anti-deamidert gliadin nå og i tidligere prøver siden 2011, forenlig med en diettbehandling som kan ha forbedringspotensiale. Ved optimal diettbehandling, forventes en gradvis normalisering av anti-tTG, og ytterligereoppfølgingsprøver er indisert."

Anette, 14. mai 2018 16:29

Spor av er i praksis glutenfritt, så det er neppe der problemet ligger. Alternativt så har du en skjult glutenkilde, altså at noe du spiser som du tror er glutenfritt faktisk inneholder gluten. Jeg husker en Baker som solgte glutenfritt brød som det var mye gluten i, så det er mulig å ha skjulte glutenkilder. Alternativt så har du noen antistoffer i blodet ditt som kryssreagerer med tTG, men på en annen måte enn det de cøliaki-associserte antistoffene gjør. Men det forklarer ikke hvorfor du også er høy på IG mot deamidert gliadin. Mitt beste råd er å jakte på en skjult gliadinkilde.

Trond S. Halstensen, 16. mai 2018 19.24

Jeg har nyoppdaget cøliaki, burde jeg holde meg unna havre?

Jeg har nyoppdaget cøliaki. Jeg har ikke store problemer med magen, men andre symptomer som slitenhet og tretthet. Jeg er opptatt av å spise riktig i håp om å føle meg bedre. Noen steder har jeg lest at jeg skal unngå også glutenfri havre særlig den ...

Jeg har nyoppdaget cøliaki. Jeg har ikke store problemer med magen, men andre symptomer som slitenhet og tretthet. Jeg er opptatt av å spise riktig i håp om å føle meg bedre. Noen steder har jeg lest at jeg skal unngå også glutenfri havre særlig den første tiden, stemmer det? Og i tilfelle hvorfor?

Unni, 13. mai 2018 13:28

Havre er et veldig godt tilskudd til den glutenfrie dietten, så man tenkte at man skulle vente med havren til tarmen hadde roet seg for å unngå at dersom man reagerte på havren (som mange gjør i begynnelsen) så forkastet man havre i kosten. Undersøkelser har vist at bekymringen var ubegrunnet og man kan starte med  spesialdyrket glutenfri havre fra dag 1 i sitt glutenfrie kosthold.

Trond S. Halstensen, 16. mai 2018 19.06

Barnelegen sier han får i seg gluten, hva tror du?

Hei, har en gutt på snart 13 år. Fikk diagnosen cøliaki da han var 8 år, fikk aldri vite verdiene da bare at de var veldig høye. Ble oppdaget ved en tilfeldighet, far var blitt testet og siden gutten skulle ta andre allergiprøver ble det også krysset...

Hei, har en gutt på snart 13 år. Fikk diagnosen cøliaki da han var 8 år, fikk aldri vite verdiene da bare at de var veldig høye. Ble oppdaget ved en tilfeldighet, far var blitt testet og siden gutten skulle ta andre allergiprøver ble det også krysset av for cøliaki prøver. Han hadde da veldig mye fjerting og litt urolig mage med ikke så mye at det var nå problem. Begynte på glutenfri kost, fjertingen forsvant ganske raskt og magen ble bedre. IgA gikk ned til 42 og der har de nå ligget de tre siste år. Barnelege sier han får i seg gluten, men vi vet ikke hvor vi skal lete. Han har i tillegg egg og nøtteallergi, så er i utgangspunktet livredd for å få i seg noe han ikke tålte, har med seg mat når han skal bort, eller så spiser han ikke. Har vært hos ernæringsfysiolog – alle rutinene hun kom på å spørre om har vi innført. Har skrevet liste over hva han spiser og sendt inn uten at de fant skjulte gluteninntak. Har tidligere kuttet ut hvetestivelse (periode på 1,5 år) uten at det gjorde nå utslag på verdiene. Har hatt tre uhell på disse årene, da kom fjertingen tilbake, varte i 2 dager. Gutten er liten av vekst så er jo redd for at tarmen ikke er ok, slik at det blir dårlig med opptak av næring

Eva, 11. mai 2018 09:21

Jeg kan forstå barnelegens tanker. Tallet 42 i ATA (IgA anti-tTG) har ulik betydning av hengig av hvor testen er tatt, de har ulike tallverdi på normalområdet. Dersom det er normalt skal være <7, så er 42 påfallende høyt og dersom det har vært så høyt i så lang tid så må man vurdere om det foreligger en skjult glutenkilde. Dersom han i tillegg er tynn og lav av vekst så øker det selvsagt misstanken om at han fortsatt har aktiv cøliaki, men vekstspurten og vektoppgang kommer i så ulik alder at det godt kan være at han bare er slik, nå, og at tar "tar av" innen ett år.  Dersom han spiser "garantert" glutenfritt så blir det et spørsmål om man skal måtte gjennomføre en tynntarmsbiopsi for å undersøke om det foreligger tegn på aktiv cøliaki i tarmen. Selv om de fleste blir kvitt det forhøyete IgA-antistoff nivået mot tTG innen ett år, er det noen som bruker lengere tid. For de med IgA-mangel som derved har IgG mot tTG tar det ennå lengre tid. Det viktigeste er uansett hvordan han har det og om det er andre tegn på manglende tarmfunksjon som jernmangel. Men dette antar jeg legen hans vurderer og passer på.

Trond S. Halstensen, 16. mai 2018 18.38

Hvor farlig er det å spise litt gluten av og til?

Fikk påvist cøliaki for bare noen uker siden. Har på forhånd ikke slitt med så mye mer en hyppig mageknip og diare bare av og til. Nå lever jeg selvfølgelig fullstendig glutenfritt men lurer på en ting; hvis jeg ikke får kraftigere reaksjon enn...

Fikk påvist cøliaki for bare noen uker siden. Har på forhånd ikke slitt med så mye mer en hyppig mageknip og diare bare av og til. Nå lever jeg selvfølgelig fullstendig glutenfritt men lurer på en ting; hvis jeg ikke får kraftigere reaksjon enn litt luft i magen-hvor farlig det å spise litt gluten av-og-til?

Cesilie, 04. mai 2018 14:41

Sukk, definer "farlig". Du har neppe fått erfare forskjellen mellom det å være en cøliaker på glutenholdig mat og en som er frisk på glutenfri mat. Du vet sannsynligvis ikke hvordan livet ditt egentlig burde være, ikke ennå. Du må spise glutenfritt, strikt glutenfritt en god stund før du kan forvente å bli "normalisert", frisk. Her snakker vi år, voksen diagnostiserte cøliakere bruker lengre tid på å komme seg enn det vi vanligvis kommuniserer. Gi deg selv noen år på glutenfri kost (hos noen >3 år), før du vurderer hvor smart det er å skli ut. Desto oftere du sklir ut, desto langsommere går tilhelingen. Cøliaki er en gluten indusert autoimmun sykdomsprosess som du blir frisk fra på glutenfri kost: Tenk noe så fantastisk, en autoimmun sykdom som du kan spise deg frisk fra. Ikke lek med dette, din reaksjonform kan endres over tid og plagene ved sykdommen er ikke primært lokalisert til tarmen,  det er mye oftere  man hovedsaklig føler seg sliten, energiløs, klarer ikke samle tankene (ammetåke), og kronisk jernmangel etc. Selve mage-tarmplagene er ofte mer uttalt for de som har irritabel tykktarm (IBS), så ikke la deg lure. Mage-tarmplagene er ikke det du skal kjenne etter, det er energiløsheten som du bør lytte til. Men la deg selv bli frisk før du vurderer å forbli en (halv)-syk cøliaker på delvis glutenfri kost. (Skal ikke engang snakke om den økte risikoen for spiserørs/tynntarms/lymfe-kreft hos de som har hatt aktiv cøliaki i lang tid (fordi de ikke ble diagnostisert før i voksen alder).

Trond S. Halstensen, 09. mai 2018 19.12

Er all hvetestivelse glutenfri?

Jeg ser at du i flere svar skriver at all hvetestivelse er glutenfritt. Er det 100 % sikkert? Jeg spør fordi det står så mye ulikt rundt omkring, og samtidig er mange matvarer merket for eksempel "Hvetestivelse (glutenfri >20ppm)" som for å spesifisere at denne ...

Jeg ser at du i flere svar skriver at all hvetestivelse er glutenfritt. Er det 100 % sikkert? Jeg spør fordi det står så mye ulikt rundt omkring, og samtidig er mange matvarer merket for eksempel "Hvetestivelse (glutenfri >20ppm)" som for å spesifisere at denne hvetestivelsen er glutenfri (i motsetning til annen hvetestivelse?). Jeg har for eksempel funnet noen chilinøtter som faktisk er fri for hvetemel, men de inneholder hvetestivelse, og det står ikke noe på pakken at denne hvetestivelsen er glutenfri. Det er Coop sitt eget merke. Er denne da glutenfri? Produsenten selv kunne ikke svare da jeg sendte dem mail. Det samme gjelder en del andre produkter som jeg så langt ikke tør å gi til sønnen min med cøliaki fordi jeg trodde hvetestivelse måtte være merket spesifikt som glutenfri for å faktisk være glutenfri. Du skriver om en ny prosess de bruker nå, vil det si at det i så fall bare er relativt ferske matvarer det gjelder (for eksempel produsert etter 2018 eller etter 2017?).

Marianne, 03. mai 2018 14:19

Prosessen med å lage hvetestivelsen glutenfri er endel år gammel, så all mat som i dag markedsføres mot cøliakere og som inneholder hvetestivelse inneholder nok glutenfri hvetestivelse. Men, som du påpeker, hva med andre produkter som ikke er spesielt markesført som glutenfri, er denne hvetstivelsen glutenfri? Fagrådets tidligere ernæringsfysiolog fra industrien sa i allefall klart og tydelig at hvetestivelsen som lages i dag lages glutenfritt for det er det enkleste og da kan sluttproduktet brukes i all mat (glutenfri mat er så populært om dagen). I tillegg må man ha litt is i magen, hvilke mengder gluten kan det i såfall dreie seg om dersom han spiser chillinøtter med hvetestivelse som inneholder den gamle grensen på maksimalt 200ppm. Hvor mye hvetestivelse er det på nøttene og hva blir da sluttkonsentrasjonen i nøttene. Jeg skulle tro at hvetstivelsen utgjør mindre enn 10% av chillinøttens vekt (?), så da ville sluttproduktet inneholde <20ppm gluten og være definert som glutenfritt. Samme argumentasjon gjelder for en rekke varer, i tillegg har vi også en såkalt lav-gluten grense som tillater at all mat kan inneholde inntil 100ppm gluten. Grunnen til denne "lav-gluten" grensen var egentlig Scandinavias behov for hvetestivelse i det glutenfrie brødet, og at den gamle grensen har vist seg å være god nok. Pasienter som hadde fått påvist cøliaki før 12 års alder og  som dermed hadde spist glutenfritt nesten hele livet, hadde ingen økt syklighet på den gamle "glutenfrie" dietten. Så dersom man tåler maten (mange andre reaksjonsformer enn cøliaki) så takler de fleste cøliakere å spise mat med <100 ppm gluten, iallefall innimellom.

Trond S. Halstensen, 09. mai 2018 18.46

Kan vi spise produkter som inneholder byggflak?

Hei, kan vi spise produkter som inneholder byggflak? 13 prosent byggflak i produktet jeg fant. Det er merket med glutenfri og (20 ppm), mener jeg får det ikke til å rime at vi med cøliaki kan spise det. ...

Hei, kan vi spise produkter som inneholder byggflak? 13 prosent byggflak i produktet jeg fant. Det er merket med glutenfri og (20 ppm), mener jeg får det ikke til å rime at vi med cøliaki kan spise det.

Nynke, 02. mai 2018 16:20

Nei jeg er enig med deg, Vi bruker betegnelsen gluten om alle de glutenliknende proteinene i hvete, bygg og rug, selvom disse proteinene har andre navn i andre kornsorter (hordein i bygg og Secalin i Rug). Valset korn av rug inneholder selvsagt Secalin som er byggets "gluten". Men så er det et spørsmål om totalmengde korn i blandingen og om man med glutenfritt mener at den ferdige blandingen inneholder <20ppm gluten målt med antistoffer mot gluten så kan de ha rett, men det betyr ikke at man som cøliaker ikke kan reagere. Selvom disse antistoff-baserte analysemetodene til en viss grad også kan reagerer med og detektere Secalin er dette ikke måten å analysere Secalin innholdet på (dårlig kryssraksjon). Så i min forståelse av verden så er dette et potensielt "gluten" inneholdende produkt.

Trond S. Halstensen, 02. mai 2018 20.31

Hvor fort vil jeg reagere på gluten etter å ha startet opp med glutenfritt?

Hei. Jeg er diabetiker type 1. For 10 år siden (ca) viste blodprøver at jeg hadde cøliaki, tok gastroskopi med biopsi og de viste ingen tegn til utslag. Har ikke hatt noen dirkete plager i disse ti årene. For tre uker siden var jeg igjen på kontroll hos diabetesbehand...

Hei. Jeg er diabetiker type 1. For 10 år siden (ca) viste blodprøver at jeg hadde cøliaki, tok gastroskopi med biopsi og de viste ingen tegn til utslag. Har ikke hatt noen dirkete plager i disse ti årene. For tre uker siden var jeg igjen på kontroll hos diabetesbehandling min og siste blodprøver viste enda mer forhøyet ift cøliaki. Tok derfor en ny runde med gastroskopi og fikk derfor vite nå forje uke at jeg har cøliaki. Jeg valgte derfor å begynne å spise glutenfritt fra dag 1. Dette er nå 6 dager siden, etter å ha begynt med dietten har jeg hatt oftere diaré/løs mage og vondt i magen enn jeg har hatt de 5 siste årene(?). Mitt spørsmål er derfor hvor fort vil jeg reagere på gluten etter å ha startet opp med glutenfritt, leser om alle som får kraftige reaksjoner etter å ha fått inntak av små mengder gluten. Og tror du dette kan være litt psykisk for min del?

Marianne, 01. mai 2018 20:55

Jeg har ingen personlig erfaring med problemstillingen din, men rent prinsippielt kan jeg tenke meg at den glutenfrie maten inneholder endel ukjente produkter som magen må venne seg til. Det meste av det vi spiser er jo i utgangspunktet glutenfritt, men om man savner den norske hvetemels-baserte matkulturen så kan det bli mye uvante korn-liknende produkter som jeg antar man kan reagerer på. Nå er 6 dager ikke en lang tid så dette antar jeg går over ettersom du finner frem til din GFD. Lykke til videre

Trond S. Halstensen, 02. mai 2018 19.36

Er hvetestivelse glutenfritt?

Hei på Toro langpanne sjokoladekake står det glutenfri men så står det også (hvetestivelse) er hvetestivelsen glutenfri? ...

Hei på Toro langpanne sjokoladekake står det glutenfri men så står det også (hvetestivelse) er hvetestivelsen glutenfri?

Beate, 01. mai 2018 01:53

Ja, nå er all hvetestivele glutenfri

Trond S. Halstensen, 02. mai 2018 19.32

Kan hun spise produkter som inneholder hvetestivelse?

Hei jeg lurte på hvetestivelse, når barne mitt fikk diagnosen cøliaki sa legen at vi må kutte ut hvetestivelse, men da hadde hun fortsatt gluten i kroppen. Nå har hun det ikke så lurte på om hun kan spise produkter som inneholder hvetestivelse? Og får...

Hei jeg lurte på hvetestivelse, når barne mitt fikk diagnosen cøliaki sa legen at vi må kutte ut hvetestivelse, men da hadde hun fortsatt gluten i kroppen. Nå har hun det ikke så lurte på om hun kan spise produkter som inneholder hvetestivelse? Og får hun forhøyet gluten i kroppen igjen? For det finnes mange produkter fra Toro som har hvetestivelse men som står glutenfri.

Linda, 30. april 2018 15:31

Før inneholdt hvetestivelse gluten (maksimalt 200 ppm), nå har de gjort hvetestivelsen glutenfri (ny prosessteknologi), så nå er det ikke gluten i hvetestivelsen man reagerer på om det man ikke tåler hvetestivelse. Da er det no mest sannsynlig andre ting i hvetemelet man reagerer på som Fruktaner som er en type FODMAP-karbohydrat (personer med irritabel tykktarm/IBS tåler dårlig slike karbohydrater).

Det er derfor ingen grunn til at barnet ditt ikke kan spise mat med hvetestivelse. Reagerer hun på slik mat så er det ikke gluten i hvetestivelsen hun reagerer på, men muligens andre deler av hvetemelet som gir andre typer mageplager.

Trond S. Halstensen, 02. mai 2018 19.13

Klikk på logoene for mer info