"Kan inneholde spor av gluten". Er det greit å spise?

Hei. Jeg har nettopp fått diagnosen cøliaki og har i den forbindelsen et par spørsmål. Kan jeg spise matvarer som ikke er merket som "glutenfri" såfremt innholdsfortegnelsen ikke viser glutenholdige ingredienser? Når jeg kjøper sjokolade handler jeg hos en lokal sjokolademaker. Han merker produktene sine med "kan inneholde spor av gluten". Er det greit å spise? Spørsmålet gjelder forøvrig andre matvarer med denne merkingen. Har vært i kontakt med 2 potetgullfabrikanter som bekrefter at deres potetgull er glutenfri selv om det ikke er merket som glutenfri. Kan jeg spise disse eller er det høy risiko for forurensing fra andre potetgulltyper i deres sortiment som inneholder gluten? Mvh Wenche

Trond svarer

"Spor av" merking er en juridisk sikringsmerking mot mulig utilsiktet forurensing som nesten utelukkende er av betydning for de med sterk IgE mediert matvare allergi. Som oftest finnes det ingen spor i disse produktene og selv om det var spor så ville det vært under nedre grense for gluteninnhold til en cøliaker (glutenfritt er definert som mindre enn 20mg gluten pr kg matvare, og de fleste cøliakere kan også konsumere mat som er merket  "lav-gluten" som har mindre enn 100mg gliadin/kg mat). Vi betrakter derfor slik merking som av ingen betydning for cøliaki, det kan trygt konsumeres. På samme måte så skal alle matvarer som inkluderer bestandeler fra glutenholdige råvarer merkes: "inneholder hvete". Det har ført til at man se merking som dette: "Inneholder hvete (glutenfri hvetstivelse)".

Der betyr at står det ikke hvete (gluten) på innholdfortegnelsen så kan det som hovedregel spises.

Klikk på logoene for mer info