Vil gluten alltid være utevet i ingredienslisten?

Hei. Jeg har et barn som fikk diagnosen cøliaki for et halvt år siden. Føler det har gått bedre enn forventet, men fremdeles er jeg usikker på en del ting, blant annet ingredienser. Når et produkt inneholder gluten, vil det da alltid være uthevet på ingredienslisten? Om det er er malt i - vil da malt være uthevet slik at vi kan sjekke om den inneholder gluten? Har prøvd å lese og scanne produkter via apper o.l., men f.eks. Pringles paprika - inneholder denne gluten eller ikke? Jeg har søkt på nett og brukt app- hvor det står at den inneholder gluten. Men når jeg leser på boksen finner jeg ikke noe som inneholder gluten - kun hvetestivelse - som skal være greit for personer med cøliaki? Setter stor pris på all hjelp! Mvh Mamma til cøliaki- barn

Trond svarer

Forstår at du synes dette er vanskelig. Det skal stå eksplisitt at det er tilsatt en glutenhodlig komponent. Noen har fått lov til å merke: " inneholder hvete (glutenfri hvetestivelse)". Malt er spiret byggkorn. Og da blir ting mer komplisert, fordi selve spiringsprosessen induserer enzymer som spalter byggets "gluten" kalt Hordein. Men hvor komplett Hordein er spaltet, og om det fortsatt er mye cøliaki-reagerende Hordein igjen, er umulig å vite før man måler. Samtidig så vet vi at man kan spise opptil 100 mg gluten /kg mat uten at  det er skadlig for de fleste cøliakerere (kalles lav-gluten grensen), og hvor mye malt spiser man egentlig til et måltid? Jeg har tatt kontakt med produsentene og forhørt meg om de  vet hvor mye Hordein /"gluten" det er i maltekstraktene deres. Men før vi vet så bør man vel være forsiktig med bruken av maltekstraktholdige varer også. Det er stor variasjon på hvor mye gluten/hordein man tåler.

Klikk på logoene for mer info