Er "spor av gluten" ok?

Hei, jeg har nettopp fått påvist cøliaki. Prøver selvsagt å legge om kosten. På noe produkter står det at det kan være spor av gluten. Er det individuelt hvordan den enkelte er, og hvordan kan en i så fall finne ut om spor av gluten eventuelt er ok?

Trond svarer

Vi har den grunnholdningen av "kan inneholde spor av" er en juridisk beskyttelsesmerking for å unngå strafferettslig forfølgelse, men at man ikke med hensik har tilsatt hvetemel/gluten. Som oftest spiller dette ingen rolle for en cøliaker, så vi pleier å si at dette kan trygt konsumeres, men vi er litt usikker på Freia som har merket "inneholder spor av" da de visstnok resirkulerer brekasjesjokolade og da kan det komme hvetemels (kjeks) over i sjokolademassen som det lages vanlig melkesjokolade av. Vi vet ikke helt hvor mye det er snakk om og om det betyr noe, men vi er blitt litt mer forsiktig med denne merkingen før vi vet med sikkerhet at det ikke betyr noe. Man har jo også en "lav-gluten" grensen som tillater inntil 100 mg gluten/kg ferdig matvare til cølaikere og det er vanskelig å forestille seg at det skulle vært så mye kjeksrester i sjokolademassen, men vi vet ikke. Som sagt, "kan inneholde spor av" merking anser vi for OK.

Klikk på logoene for mer info