Kan en med cøliaki som tåler hvetestivelse spise mat som inneholder mellom 20 og 100 ppm?

Hei😊 Virker som det er mange som er forvirret ang. nye regler for merking. Kan en cøliaker som tåler hvetestivelse spise mat som inneholder mellom 20 og 100 ppm? Glutenfritt blir nå under 20 ppm, og svært lavt gluteninnhold blir mellom 20 og 100 ppm. Kan min datter, som tåler hvetestivelse, spise mat merket med svært lite gluteninnhold? Mvh Trine

Trond svarer

Som du sikkert forstår så er dette veldig individuelt. Vi er heller ikke sikre på at de som ikke tåler hvetestivelse gentlig reagerer på gliadininnholdet i hvetstivelsen, iallefall ikke nå som hvetstivelsen er blitt glutenfri (<20 ppm). Vi tror det likegodt kan dreie seg om en reaksjon på noen ikke-absorberbare karbohydrater (FODMAP og i brød er det noen Fruktaner som vi ikke kan absorbere) som det finnes endel av  i hvetestivelsen (og i vanlig brød). All mat bør nok ikke innehodle 100ppm, men hensikten med grensen var å gi skandinavene som var vandt  til å spise brød med hvetestivelse i en tid hvetestivelsen kunne inneholde 200ppm gliadin, muligheten til å fortsette med det fordi man har vist at dette går helt greit i f. eks. Sverige. Dere må nesten bare prøve dere frem, det  er foreløpig ingenting som tyder på at dette nivået er direkte skadelig, selvom noen italienske studier tyder på at tarmen oppfatter dette lave gliadin nivået dersom all mat innehodler 100ppm. De så en lett økt immunologisk aktivitet i tarmen hos mange, men ikke alle som spise slik mat (økning av de intraepiteliale T cellene noe et tidlig tegn på cøliaki-reaktivering). Dere må nesten bare prøve dere frem, det er neppe noe skadelig å inkludere slik mati den glutenfrie kosten, slik som det tidligere var med brødmaten, men all mat børmuligens ikke være slik lav-gluten mat.

Klikk på logoene for mer info