Jeg er ikke blitt bedre, tvert imot er jeg blitt verre. Kan diagnosen være feil?

Hei Trond. Jeg har hatt diagnosen cøliaki i over ett år nå og har siden diagnosetidspunkt spist glutenfritt. Mener selv å ha vært veldig nøye, noe blodprøvene også bekrefter. Alle er nå innenfor normalverdier. Men jeg er ikke blitt bedre, tvert imot er jeg blitt verre mht. tretthet og kvalme. Dette utredes jeg nå for separat. Ble også operert for blindtarmbetennelse i mai i år. Blodprøvene mine som gjorde at legen min opprinnelig henviste meg til gastroskopi viste IgA: (142,2) og IgG på 23,1. Men så står det videre «HLA DQ2/DQ8: Negativ kommentar: vevstype med assosiasjon til cøliaki er ikke påvist. Cøliaki er lite sannsynlig.» Legen min henviste meg likevel til gastroskopi. Etter gastroskopien fikk jeg beskjed om at alt var normalt, så kom kontrabeskjeden en uke senere når biopsisvarene kom om at vevsprøvesvar var forenelig med cøliaki (marsh 3B). Spørsmålet mitt er om man kan ha cøliaki selv om man ikke har Utslag på HLA DQ2/DQ8? Jeg har tatt dette opp med legen som sier at diagnosen er han ikke i tvil om. Det er sikkert ikke noe å tvile på, men jeg er livredd for at man skal ha fått feil diagnose. Mvh Tord

Trond svarer

Det er noen få med cøliaki som mangler DQ2.5 /DQ8, men det er også mange andre årsker til å få "flat" tarm (Marsh III a-c), cøliaki er når glutenspising er årsaken til endringen (og man har en autoimmun prosess med antistoffer mot Transgkutaminase-2). Var det  IgA mot TG2/tTG som var 142,2? så er vel det klart forhøyet (litt avhengig av testsystemet som brukes), så da har du nok cøliaki med "negativ" HLA.  Hva var IgG mot? (demidert gliadin eller?) .De aller fleste som ikke har HLA-DQ2.5 eller DQ8 molekylet har en vevstype  som deler en av de to kjeden HLA-DQ molekylet består av, med DQ2.5 / DQ8, så man deler litt av den genetiske forutsetningen for å kunne få cøliaki. Andre tegn til den autoimmune cøliakispesifikke prosessen bør  være tilstede som IgA mot TG2. I tillegg kan man forvente at tarmen tilheles på glutenfri kost, og eventueklt bli dårlig igjen på glutenholdig kost  (slik man diagnostiserte cøliaki  hos barn i gamle dager). 

 

 

Klikk på logoene for mer info