Tonje, 09.Jun 2018 23:27

Hei - min niese på 12 har tatt blodprøver som indikerer at hun muligens har cøliaki, hun har blitt henvist videre til gastroskopi men her er det svært lang ventetid. Fordi hun har mye vondt og nedsatt allmenntilstand har hun begynt med glutenfritt kosthold i påvente av gastroskopien. Men lurer på hvor lenge i forveien av gastroskopi hun må starte å spise gluten igjen, og er det ok å gjøre det på denne måten for at hun ikke skal ha så vondt?

Trond svarer

Dette er et klassisk problem, som bare gir problemer om dere ikke opprettholder glutenspising, minimum 2 brødskiver pr dag i minimum 6 uker (kan byttes ut med spelt-brød om det tåles bedre). Og i tillegg kan hun med fordel spise spagetti, pizza, boller etc. Men det er selvsagt vanskelig å se sitt barn sykt og måtte stå lenge på en venteliste for en undersøkelse som kan stille diagnosen kun om hun er cøliakisyk, og da må man spise gluten, nok gluten. Mange klarer det ikke og prøver å redusere mengden gluten til barnet ikke er så sykt lenger, men med risiko for å normalisere endringene i tarmen såpass mye at man ikke får sikker diagnose. Dersom hun er/blir veldig syk (diare, vektnedgang etc) i ventetiden til gastroskopien med tynntarmsbiopsi, så må dere ringe sykehuset og informere om det. Da er det mulig de prioriterer henne i køen.

Klikk på logoene for mer info