Kan kløe og smerter i endetarmen komme av glutenintoleranse?

Dette er så flaut, at jeg velger å være anonym. Har lenge slitt med mage tarm problematikk. Endetarmsåpningen er veldig smertefull. Har fått påvist gen for cøliaki, men hadde gjort det jeg ikke skulle, nemlig sluttet med glutenholdig mat. Årsaken var; hadde så vondt "der bak " at jeg ikke klarte mer. Ble mye bedre. For å få grunnstønad , som jeg mener jeg har krav på, må jeg nå spise meg opp på gluten. Dette gir meg store smerter, sår og veldig vondt v vask og dusj. Etter å ha inntatt glutenholdig mat, får jeg en utrolig kløe, som så resulterer i toalettbesøk. Det virker som om gluten setter igang en prosess, der alt jeg spiser må ut. Jeg har toalettbesøk mellom 5 og 10 ganger pr. dag, ved inntak av gluten. Lurer på om denne kløen kan ha sammenheng med gluten, siden magesmerter / tarmtømming kommer både umiddelbart, og noen ganger etter noen timer. Jeg bruker rengj. servietter og salver, men det fungerer ikke godt nok. Litt flaut det her. Takk for om noe av dette kan svares på. Og vær så snill og og ikke si ; at jeg burde skaffe meg et bidet'. ( det sa en lege , og jeg lo litt i etterkant, men det stanser jo ikke mitt problem: hyppig avføring, klissete og flytende 🙈 med et bidet)

Trond svarer

Først: det som er flaut for deg er det ikke for en lege, og iallefall ikke for en mage-tarm lege, Det første de ser om morgningen er en endetarmsåpning, og det siste de ser før de forlater gastrolabben er en endetarmsåpning, så her må du være modig. Du må oppsøke en lege du kan føle deg litt avslappet ovenfor, mens du er plaget og la deg undersøke. For alt du vet, så kan du ha andre årsaker til endetarmskløen enn det du tror. Dette er ikke vanlige cøliakiplager. Hyppig diare og rask tarmpassasje kan i seg selv gi sårhet i og rundt endetarmsåpningen, men det virker ikke som det er ditt problem. Det høres ut som noe mer, og da må du til lege, med eller uten "bak-selfi". Du bør også glutenprovosere deg i samarbeid med legen din så alle vet hva som foregår. Du kjenner den vanlige primære glutenprovosering, minimum 2 brødskiver pr dag i minimum 6 uker.