Kan vedvarende magesmerter være tegn på tarmkreft?

Hei, jeg er 36 år og fikk diagnosen cøliaki for tre år siden. Antistoffene var da på rundt 120. Verdiene sank etter at jeg startet på glutenfri kost, til rundt 20. Nå har det gått tre år og antistoffene ligger fortsatt på 18. Jeg spiser kun glutenfritt og er nøye på rutinene hjemme for å unngå forurensning av maten. Har hele tiden spist produkter som inneholder spor av gluten, kan dette være årsaken? Prøver nå å kutte ut disse produktene også for å se om det hjelper. Er det normalt å bruke så lang tid på å få ned antistoffene? Ellers så kan jeg nevne at jeg har har mye magesmerter i forbindelse med tarmen, uten å finne helt ut hva jeg reagerer på. Har mest sannsynlig irritabel tarm, og følger i stor grad lav foodmap dietten. Har jernmangel. Er bekymret for at den sakte senkingen av antistoffer, jernmangelen og magesmertene kan ha alvorlige grunner som for eks. tarmkreft. Har vært hos fastlegen, og fått påvist gjennom avføringsprøver at jernmangelen ikke skyldes blodtap fra tarmen, men er det nok til å utelukke tarmkreft? Setter pris på tilbakemelding fra deg!

Trond svarer

Først: man behøver i utgangspunktet ikke engste seg for et lett forhøyet ATA (IgA anti TG2 nivå) dersom man ellers er fin. Dette nivået sier lite og selv 3 år behøver ikke være nok til at immunsystemet skal "glemme". Dersom man vet at man spiser glutenfritt så tyder alle våre data på at det ikke er noe økt risiko for annen sykdom. Men da bør du ha full kontroll på alt du spiser, så du vet det er glutenfritt. Dernest så er jernmangelanemi hos kvinner avhengig av alder, og i menstruerende alder så er dette den vanligste årsaken, mange må derfor ta jerntilskudd eller spise regelmessig blodmat/lever. "Spor av" anser vi ikke for å være nok til å drive en cøliakisk sykdom, men om utstrakt bruk av "spor av" kan forsinke komplett tarm/biokjemisk (blodprøver) tilheling er noe man ikke vet så mye om. Spor av er (Freia) såpass lavt at det er dekket av den såkalte lav-gluten grensen på 100 mg gluten/kg matvare.

IBS / tykktamskatarr er mye vanligere, og da er det mat med lite FODMAP karbohydrater, men det kan være vanskelig å følge en slik diett, særlig fordi det tar ca 2 uker med FODMAP fattig mat å bli bedre og muligens så tar det endel dager på FODMAP-rik mat å bli dårligere. Denne forsinkelsen mellom matinntak og plager gjør det vanskelig for mange å se sammenhengen mellom det de har spist og reaksjonen. Magevondt har så mange årsaker at det kan være vanskelig å finne årsaken til  hvorfor man er syk. Det kan være IBS og FODMAP foring av tarmbakterier, men det kan også være mye annet. Tarmkreft rammer stort sett kun personer i godt voksen alder. Men, som du påpeker, selvom det er vanlig at tarmkreft blør ut i tarmen, så utelukker ikke en negativ prøve tarmkreft. Men smerter er ikke det første symptomet ved tarmkreft , så om det er dette som vekker angsten, så bør du få smerten utredet hos legen din, som om den ikke har noe med cøliakien din å gjøre.

Klikk på logoene for mer info