Sigrid, 19. september 2017 19:14

Hei. Jeg har slitt med forstoppelse siden jeg var liten jente. Da jeg var liten kastet jeg alle matpakkene mine i skogen før jeg kom hjem, og har aldri likt bakst av noe slag.. da svigersøsteren min fikk glutenintoleranse begynte jeg å tenke at kanskje jeg også hadde det. Jeg tok en blodprøve som viste 153(?) vet ikke hva slags dette var og legen mente det var høyt. Tok en gastroskopi idag og hun kunne tydelig se betennelse, selvom jeg ikke har spist noe særlig med gluten. Har spist pizza noen ganger, en gang lasagne den siste måneden, også pasta 1-2 ganger. Tror du jeg har ett veldig ille tilfelle med cøliaki da? Lurer også på om det er farlig at jeg har gått SÅ lenge uten diagnosen ? Jeg er nå blitt 23. Denne verdien på blodprøven, var den veldig høy? Litt høy? Eller lav?

Trond svarer

Høres ut som en klassisk cøliakihistorie. Hvor høy 153 er beror på hvilken test de har brukt, men den har vært høy nok til at de tok biopsi, og da håper vi at biospsien viser tydelige cøliakiforandringer så du slipper en ekstrarunde med glutenprovokasjon. Nei, det er ikke direkte farlig å ha gått med udiagnostisert cøliaki til man er 23 år. Selvsagt er det best å få diagnosen i barneårene, men det er dessverre mange som ikke får diagnosen i det hele tatt, mange som får den i godt voksen alder og mange som får den i ung voksen alder som deg. Desto lenger man går med diagnosen uten behandling, og desto sykere man er (glutenavhengig) desto større er sansynligheten for at man utvikler såkalt refraktær cøliaki.  Men jeg tror ikke du har spesiell høy risiko for det. Snart får du vite om du trygt kan melde deg inn i NCF og starte på ditt glutenfrie friske voksenliv.