Freia sier at sjokoladene deres inneholder 20-50 per 1000 enheter, er det over grensen for

Hei! Jeg er nylig diagnostisert med cøliaki og prøver å orientere meg i landskapet. Jeg har snakket med Freia i dag vedrørende deres sjokolader, fordi det står at de kan inneholde hvete. Min lege sier at "spor av" vil si [20 per 1000 enheter og at dette ansees for glutenfritt. Freia sier at sjokoladene deres inneholder 20-50 per 1000 enheter, og dermed overskrider det grensen for "spor av", og mitt spørsmål er om vi dermed er innen "forbudt område"?

Trond svarer

Egentlig ikke. Vi har 2 grensenivåerfor hvor mye gluten man kan ha i mat til cøliakere, man har det som vi betrakter som glutenfri som har en praktisk nedre målbarhetsgrense som er 20 mg gluten/ kg (20 part pr million = 20 ppm). I tillegg er det en såkalt lav-glutengrense som også betraktes som greit for cøliakere å konsumere, dette har sammenheng med tidligere grenser for gluten i hvetestivelse (maks 200 ppm i tørrstoffet). Her angir man at 100 mg /gluten pr kg ferdig mat er akseptabelt for cøliakere. Dermed er Freia sin sjokolade innenfor det vi da kan betrakte som en lav-gluten grense, og ansett å  være greit for de fleste cøliakere å konsumere. Det er en viss diskusjon om noen cøliakere er spesielt følsomme for svært lave nivåer med gluten, men ingen systematiske undersøkelser har kunnet bektrefte dette. Så vi kan betrakte dette som "innafor".

 

Klikk på logoene for mer info