Hvor raskt blir tarmen frisk etter diagnose?

Hei! Jeg sliter litt med å finne/få god informasjon om blodprøver og spesielt transglutaminase. Jeg hadde 2700 i transglutaminase for 8 mnd siden da jeg ble diagnostisert (endelig med en gastroskopi), og har spist glutenfritt siden. For 6 mnd siden fikk jeg det målt et annet sted i landet til 40 så en måned senere 50, og nå 8 måneder uten gluten til 70 - men ved samme lab som målte første gang. Noen sier at fordi det jeg ikke spiser helt glutenfritt at den ikke er negativ enda, men jeg synes da jeg har stor oppmerksomhet rundt det (men ikke helt superpirkete på smuler og sånt). Jeg vet jeg har hatt 4 uhell og fått i meg mat med gluten (te, vegetarkjøtt, marengs og leverpostei) - kan det gi nivåene jeg fortsatt har? Eller kan det være fordi de initiale nivåene mine var så høye? Noen steder står det at det uansett tar inntil 12 mnd før den går ned, andre opp til 3 år, hva er mest rett? Jeg har og hadde alltid lite symptomer, annet enn mangeltilstander. På forhånd takk!

Trond svarer

For det første er det ulike analysemetoder der ute så tallene fra en labb kan ikke nødvendigvis sammenlignes med tall fra en annen. Dernest viser det seg at voksen diagnostisert cøliaki tilheler langsommere enn barn/ungdoms cøliaki. Desto sykere man var ved diagnosetidspunktet desto lenger tid tar det før man blir bra. Det er veldig individuelt hvor raskt man tilheler og ja, "uhell" forsinker tilhelingen. Det tar tid, mye lengere tid enn det vi muligens har kommunisert. Det virker som om du går i vanlig rute med å tilhele, men det tar tid å få sykdommen og det tar tid for immunsystemet å "glemme" å lage disse autoantistoffene.

Klikk på logoene for mer info