Er all hvetestivelse glutenfri?

Jeg ser at du i flere svar skriver at all hvetestivelse er glutenfritt. Er det 100 % sikkert? Jeg spør fordi det står så mye ulikt rundt omkring, og samtidig er mange matvarer merket for eksempel "Hvetestivelse (glutenfri >20ppm)" som for å spesifisere at denne hvetestivelsen er glutenfri (i motsetning til annen hvetestivelse?). Jeg har for eksempel funnet noen chilinøtter som faktisk er fri for hvetemel, men de inneholder hvetestivelse, og det står ikke noe på pakken at denne hvetestivelsen er glutenfri. Det er Coop sitt eget merke. Er denne da glutenfri? Produsenten selv kunne ikke svare da jeg sendte dem mail. Det samme gjelder en del andre produkter som jeg så langt ikke tør å gi til sønnen min med cøliaki fordi jeg trodde hvetestivelse måtte være merket spesifikt som glutenfri for å faktisk være glutenfri. Du skriver om en ny prosess de bruker nå, vil det si at det i så fall bare er relativt ferske matvarer det gjelder (for eksempel produsert etter 2018 eller etter 2017?).

Trond svarer

Prosessen med å lage hvetestivelsen glutenfri er endel år gammel, så all mat som i dag markedsføres mot cøliakere og som inneholder hvetestivelse inneholder nok glutenfri hvetestivelse. Men, som du påpeker, hva med andre produkter som ikke er spesielt markesført som glutenfri, er denne hvetstivelsen glutenfri? Fagrådets tidligere ernæringsfysiolog fra industrien sa i allefall klart og tydelig at hvetestivelsen som lages i dag lages glutenfritt for det er det enkleste og da kan sluttproduktet brukes i all mat (glutenfri mat er så populært om dagen). I tillegg må man ha litt is i magen, hvilke mengder gluten kan det i såfall dreie seg om dersom han spiser chillinøtter med hvetestivelse som inneholder den gamle grensen på maksimalt 200ppm. Hvor mye hvetestivelse er det på nøttene og hva blir da sluttkonsentrasjonen i nøttene. Jeg skulle tro at hvetstivelsen utgjør mindre enn 10% av chillinøttens vekt (?), så da ville sluttproduktet inneholde <20ppm gluten og være definert som glutenfritt. Samme argumentasjon gjelder for en rekke varer, i tillegg har vi også en såkalt lav-gluten grense som tillater at all mat kan inneholde inntil 100ppm gluten. Grunnen til denne "lav-gluten" grensen var egentlig Scandinavias behov for hvetestivelse i det glutenfrie brødet, og at den gamle grensen har vist seg å være god nok. Pasienter som hadde fått påvist cøliaki før 12 års alder og  som dermed hadde spist glutenfritt nesten hele livet, hadde ingen økt syklighet på den gamle "glutenfrie" dietten. Så dersom man tåler maten (mange andre reaksjonsformer enn cøliaki) så takler de fleste cøliakere å spise mat med <100 ppm gluten, iallefall innimellom.

Klikk på logoene for mer info