Er det gluten i byggsirup?

Hei, og tusen takk for at du gjør hverdagen lettere for meg med alle dine gode svar! Jeg lurer på om det er gluten i byggsirup? Jeg fant det i innholdsfortegnelsen på en eske konfekt, men finner ikke noe om det noe annet sted.

Trond svarer

Bygg inneholder et gluten-liknende protein kalt Hordein. Det er relativt mye mindre hordein i bygg enn det er gluten i hvete. Hordein er så likt gluten at cøliakipasienter reagerer på hordein.

Byggsirup er varmebehandlet bygg-stivelse, og på samme måte som hvetestivelse kan inneholde noe gluten (men er nå stort sett glutenfritt), så kan byggstivelsen inneholde noe hordein, men vi vet ikke hvor mye. Jeg har kontaktet Freia og bedt om data på Hordein inneholdet i den byggstivelsen de bruker i sjokoladeproduksjonen og hvor mye hordein det er i deres maltekstrakt (spiret bygg, spiring bryter ned hordeinet, men hvor mye er usikkert). 

I utgangspunktet er det nok lite hordein i byggsirup og man spiser ikke så mange konfekter, så summa summarum burde noen konfektbiter kunne gå greit, men det hadde vært fint å vite hvor mye Hordein det er i byggmaltet. Hvilken fabrikant var konfekten fra?

Klikk på logoene for mer info