Hvor nøye må vi være med kjøkkenhygiene?

Datteren vår har nylig fått cøliaki. Altså en helt ny tilværelse for oss. Etter noen uker nå med glutenfritt kosthold på henne, og fortsatt mye usikkerhet rundt det hele for oss som foreldre, så prøver vi å skaffe oss mest mulig informasjon som mulig. En ting jeg synes er vanskelig, er hvor "hysteriske" skal vi være? På diverse forumer varierer det det veldig, noen bygger nærmest eget kjøkken for de som skal ha glutenfri mat mens andre bruker bare separate kniver og bestikk etc - men hva er liksom riktig?

Trond svarer

Livet skal leves, også det glutenfrie livet. Ingen grunn til hysteri, man tåler spormengder, men ikke så mye synlige smuler. Separat brødboks/plastpose, egen skjærefjøl, egen brødkniv er kjekt å ha så slipper man å være engstlig. Ta bort brødsmulene fra smøret før man selv bruker det, er også greit. Man tåler spormengder (20-100 mg gluten/ kg vare) selv om helt glutenfritt er å foretrekke. Det beste du kan gjøre er å få kontakt med NCF sitt lokallag der du bor og snakke med personer som har vært i samme situasjon som deg (likemannsapparatet). De kan gi deg mange praktiske råd og støtte i denne litt vanskelige tilpasningstiden du er i nå.

Klikk på logoene for mer info