Har NCF tatt noe standpunkt vedrørende bruk av ris og risprodukter i det glutenfrie kostholdet?

Hei, jeg lurer på om Cølikaiforneingen har tatt et standpunkt vedrørende bruk av ris og risprodukter i det glutenfrie kostholdet? Det er mye oppmerksomhet rundt innholdet av arsen og kvikksølv i ris, men jeg kan ikke se at det har kommet noen offisielle råd i forhold til hvilke mengder som anses å være trygt. Det er kanskje noe dere har bedre innsikt i? Jeg underviser nydiagnostiserte voksne med cøliaki i spesialisthelsetjenesten og tenker at dette er et relevant tema å ta opp. Spesielt med tanke på den økte kreftrisikoen knyttet til cøliagidiagnosen. Gjøres det noen nye undersøkelser på hvor vidt et høyere inntak av matvarer med arsen og kvikksølv kan være av betydning for den økte kreftrisikoen blant de med cøliaki? Kan det være at den ikke bare skyldes økt innflammasjon? Vennlig hilsen

Trond svarer

Vi har sett på Arsen og kommer til å legge oss  på samme anbefaling som Danskene at riskjeks til barn bør man unngå. Det kommer nå mer og mer data på dette problemet, og vi er i gang med å formulere våre anbefalinger, men vi har vært litt forsiktige med å informere før vi viste noe mer om størrelsen på problemet. Det er ikke en dramatiske økning av Arsen og metyll kvikksølv innholdet i de som spiser glutenfritt,  det er ca 1,5 ganger høyere konsentrasjoner i urinen til de som spiser glutenfritt i USA , men det blir en ekstrabelastning man bør være klar over. Det kommer en redgjørelse om dette i glutenfritt snart.